Wat is ITIL?

ITIL, afgekort voor Information Technology Infrastructure Library, is een stel richtlijnen dat voor de globale structuur zorgt binnen het totale bedrijf. Je kan het vergelijken met ‘heel Holland bakt’ waarin de deelnemers allemaal het basisrecept van een mooie taart krijgen. Met alleen het recept ben je er niet. Je heb ook nodig:

 • Een goede bakker (met alleen het basisrecept bak je geen winnende taart)
 • Inkoop (zodat de ingrediënten er zijn om daadwerkelijk iets te maken)
 • Logistiek (Krijg Janny, Robèrt en André maar eens het juiste tijdstip op de juiste locatie)
 • De uitstraling (die tent en de aankleding komt er niet vanzelf).

ITIL is dus niets meer en minder dan het basisrecept. Hierin beschrijf je de belangrijkste processen binnen jouw bedrijf, die de kwaliteit waarborgen. Iedere discipline intern heeft zo’n basisrecept, die gezamenlijk een kookboek vormen tot de ontwikkeling van de ultieme taart.

ITIL v3 en ITIL 4

ITIL 4 is in 2019 geïntroduceerd, ter opvolging van ITIL v3. Hierin is de focus om de controle binnen werkprocessen te behouden verschoven naar richtlijnen om je werkprocessen op in te richten. Daarbij is er meer aandacht gekomen voor het leveren van waarde en betrek je de totale keten van bedrijven waarmee je samenwerkt. Als voorbeeld van de belangrijkste wijzigingen bekijk dan ook onze ITIL infographic of beluister de ITIL Podcast van Ton Vromans.

ITIL certificering

De ITIL 4 certificeringen vervangen de ITIL v3 varianten op termijn. In de eerste helft van 2019 is de ITIL 4 Foundation training uitgekomen. Heb je alleen het Foundation examen v3 behaald in het verleden? Dan zal je de nieuwe ITIL 4 variant moeten behalen om je certificering te behouden. Heb je het ITIL v3 Foundation examen behaald en de gevorderde modules gedaan én 17 of meer credit behaald? Dan kan je de ITIL Managing Professional transition module volgen. Ben je op zoek naar een andere ITIL training of examen? Bekijk dan het ITIL training- en examenoverzicht.

Op de hoogte blijven?

ITIL 4 blijft in de komende tijd nieuwe trainingen uitbrengen die de V3 versie gaan vervangen. Wil jij op de hoogte blijven van deze ontwikkeling? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

   


   

  Wil je nog meer te weten komen over ITIL?
  Neem dan eens een kijkje op onze speciale themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

  Onderwerpen
  Actieve filters: Wis alle filters
  Pageloader
  PRIVACY VOORWAARDEN

  Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid