Oracle 19c training, dat klopt die volg je bij Vijfhart 

Sinds 25 april 2020 is de nieuwe Oracle 19c database beschikbaar via Oracle.com. Dit zal de laatste versie zijn binnen de Oracle 12c en 18c familie. Het is daarom een ​​‘lange termijn ondersteuning’-release. Bij de lange termijn levert Oracle 4 jaar premium ondersteuning (tot eind januari 2023) en daarna nog 3 jaar uitgebreide ondersteuning (tot ongeveer januari 2026). 

Kenmerken Oracle 19c 

In plaats van het toevoegen van nieuwe functies, is de focus van de 19c release gericht op stabiliteit en het oplossen van de bekende problemen. Niet alleen de kerndatabase valt hieronder, het gaat van het installatieprogramma tot de hulpprogramma’s en tools die deel uitmaken van het productaanbod. Om de stabiliteit van deze release te waarborgen hebben duizenden servers 24 uur per dag tal van tests uitgevoerd. Ook zijn er wijzigingen in het patchproces die de last van het patchen de komende jaren aanzienlijk zal verminderen. 

Oracle Database wordt algemeen erkend als een van de veiligste opslagplaatsen voor gegevens in de branche.  

De Oracle Database is al zo’n 40 jaar de hoeksteen van bedrijfssystemen. In deze tijd zijn er een groot aantal functies toegevoegd in samenwerking met Oracle klanten. Denk daarbij aan row level locking, schaalbare leesconsistenties of de mogelijkheid tabellen logisch op te splitsen in partities voor het scannen van miljarden rijen per seconde met behulp van parallelle query’s. Door onder andere deze functies blijft de Oracle Database in veel gevallen uniek. 

Features 19c 

Genoeg over het verleden, wij kijken liever vooruit. De Oracle 19c is dit jaar gereleased en zal voor bedrijven zorgen dat ze op termijn gaan upgraden. Maar wat is er nu ‘nieuw’ aan de 19c versie?  

Stop met het verspillen van waardevolle systeembronnen door op hol geslagen query’s 

Het kwam nogal eens voor dat je via de Oracle Resource Manager criteria opgaf om een ‘op hol geslagen’ query te definiëren. Wanneer een SQL-instructie de opgegeven limiet overschrijdt, dan beëindigt deze automatisch. Het voorkomt echter niet dat een gebruiker bij herhaling zulke statements uitvoert, waardoor waardevolle systeembronnen worden verspild 

Vanaf 19c worden op hol geslagen SQL-plannen die door Resource Manager zijn beëindigd vanwege overmatig gebruik van CPU- of I/O-bronnen, automatisch in quarantaine geplaatst. Dit voorkomt dat deze plannen opnieuw worden uitgevoerd. Daarnaast krijg je bij het plaatsen in quarantaine ook terug hoeveel pogingen tot uitvoeren zijn gedaan na het in quarantaine plaatsen.

In quarantaine, en nu? Nadat de SQL- plannen beëindigd zijn en in quarantaine geplaatst zijn kan je zelf zo’n statement handmatig tunen, zodat er een nieuw executie plan wordt gegenereerd. Bij het genereren zal hij opnieuw in uitvoering gaan en pas het statement weer in quarantaine plaatsen wanneer het de gespecificeerde limieten overschrijdt.

Wil je het niet handmatig instellen? Dan kan je ook gebruik maken van automatische indexering.

Dit expertsysteem emuleert het gedrag van een performance engineer. Deze bewaakt de werkbelasting van de database en bepaalt of er indexen zijn die deze helpen verbeteren.  

Auto Indexing doet niet alleen aanbevelingen, zoals de Index Advisor dat deed, het valideert ook of de aanbevolen indexen daadwerkelijk helpen. Het bouwt indexen op en voert statement tests uit om te onderzoeken of er statements zijn die nadelig beïnvloed worden door het gebruik van zo’n index. Doordat deze een 5-stappenproces periodiek doorloopt, leert het van zijn eigen fouten (reinforcement learning). De overhead van het onderhouden van de indexen voor alle DML-bewerkingen is afgevangen, doordat Auto Indexing alle indexen verwijdert die niet langer in gebruik zijn. Controle van het gebruik van Auto Indexing wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe package DBMS_AUTO_INDEX. 

JSON-verbeteringen 

Er zijn een aantal JSON-verbeteringen in 19c, maar een van de favorieten is de vereenvoudiging van het genereren van JSON-gegevens uit de Oracle Database. Je bent in staat om JSON-gegevens te genereren met een van de vier SQL-operators JSON_OBJECT, JSON_OBJECTAGG, JSON_ARRAY en JSON_ARRAYAGG sinds 12.2. Je hoeft niet langer per kolom aan te geven welke naam aan welke waarde moet worden gegeven, je kunt nu eenvoudigweg als volgt een selectie uitvoeren:  

SELECT JSON_OBJECT(*) from tabel.  

Ben je op zoek naar een Oracle database training? Dan ben je bij Vijfhart aan het juiste adres.  

Bekijk hier onze Oracle Database cursussen

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid