Blockchain, dat is toch oude wijn in nieuwe zakken?

Na een hype komen de teleurstellingen. We zien het bij elke opkomende technologie. Zo ook bij blockchain. Is dat eigenlijk wel terecht?  In zekere zin wel, gezien de overspannen verwachtingen op het toppunt van de hype niet terecht waren. Gartner’s hype cycles zijn juist een visualisatie van dit fenomeen. Hoe lang praten we al niet over Artificial Intelligence als the next big thing? Sinds de jaren ’90 hebben we hier al hooggespannen verwachtingen van.

Hoe zit dat nu met blockchain?

Blockchain kennen we in de vorm van Bitcoin nu 10 jaar en in combinatie met smart contracts¹ (op Ethereum) zo’n 4 jaar. Betrekkelijk jonge platformen dus. Vanwaar dan al die aandacht? Enerzijds omdat blockchain, of beter gezegd, DLT’s: distributed ledger technology, een fundamentele toevoeging biedt aan het internet. Het voegt de mogelijkheid van peer-to-peer waardeoverdracht toe. Of te wel: the internet of Value². En anderzijds omdat er behoefte is aan concrete toepassingen buiten de cryptocurrencies³. Het lijkt dat deze er nog weinig zijn, of kijken we niet goed?

Blockchain combineert een aantal bestaande technieken tot een uniek fenomeen

Tot de komst van blockchain bestond op het internet alleen overvloed. Dit in tegenstelling tot onze fysieke wereld die draait op schaarste. Op het internet is elk bezit te kopiëren zonder enig verlies, waardoor schaarste niet bestaat. Blockchain combineert een aantal bestaande technieken tot een uniek fenomeen: het is mogelijk digitale assets (zoals een cryptocurrency, maar bijvoorbeeld ook een stemrecht) schaars te maken en daarmee overdraagbaar. Dit alles zonder dat we een tussenpartij / 3de partij nodig hebben om toe te zien op de transactie. De integriteit van alle transacties is gewaarborgd door de technologie! Je zou simpel kunnen zeggen dat de bankier en de accountant in de technologie zijn mee verpakt.

Dit heeft tot gevolg dat het mogelijk is tussen verschillende partijen één gezamenlijke boekhouding te gebruiken voor het administreren van data/assets/transacties/etc.. Deze Single Point of Truth is een sleutelelement in de digitale transformatie die nu van bedrijven gevraagd wordt. Het wegnemen van verschillende boekhoudingen en tussenpartijen maakt uitwisseling veel efficiënter, sneller en goedkoper. De kans op fouten verkleint en fraude is veel moeilijker. Tegelijkertijd vraagt de inzet van blockchain en smart contracts kennis van de werking van deze technologie en bouwstenen. Gedistribueerde systemen vergen een specifieke architectuur en ontwikkelmodel. Voor gedecentraliseerde systemen gaat dit nog een stap verder. Traditionele software ontwikkelmethode zijn deels nog toepasbaar, maar ontwikkelaars zullen zich ook bewust moeten zijn van de effecten van decentralisatie.

Brede opzet

Dit zijn dan ook de onderwerpen in de blockchain en smart contracts trainingen die we geven bij Vijfhart. Een diepgaand begrip van blockchain, nieuwe business modellen, use cases en demonstraties van bruikbare toepassingen. Wat zijn smart contracts en hoe ontwikkel je deze. In gedecentraliseerde systemen draait veel om consensus. Hoe kom je tot consensus en welke alternatieven zijn hierin? Hoe bouw je een decentralised application (dApp) op Ethereum, Hyperledger en Corda? Wat zijn de verschillen hierin? Veel interactie, praktijkoefeningen en vragen.

Victor van der Hulst

Victor van der Hulst, Head of Solution Development.

  1. “Een smart contract (slim contract) is een geprogrammeerd contract waarvan de afspraken in computercode staan vastgelegd op de blockchain. Het contract wordt automatisch uitgevoerd zonder dat hier (vertrouwen in) een tussenpartij voor nodig is. Deze afspraken zijn altijd in te zien, maar kunnen onmogelijk nog worden aangepast.” Bron
  2. In the simplest terms, the blockchain transfers value from one party to another over the Internet. That could be money, a share of stock, a property deed, a digital royalty—even a vote cast in an election. Bron
  3. Een cryptocurrency is een digitale of virtuele valuta met een beperkte hoeveelheid coins/tokens. Ze bestaan in een database waar geen enkele gebruiker iets in kan wijzigen tenzij er aan specifieke voorwaarden is voldaan. Het netwerk waarop de coins of tokens zich bevinden gebruikt cryptografie om transacties veilig te stellen en te verifiëren. Bron

Podcast: meer weten over Blockchain en smart contracts?

In de onderstaande podcast vertelt Victor je alles over Blockchain en smart contracts en op 26 juli kan je deelnemen aan de gratis #Samengroeien sessie. Wil je de podcast liever beluisteren via Apple Music of Spotify? Kijk dan snel op onze podcast pagina.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid