ITIL 4

ITIL 4

ITIL 4 is de opvolger van ITIL v3. De reden dat je het ITIL 4, en niet ITIL v4 noemt komt doordat het niet om een versie update gaan, maar een nieuw framework. Om wat meer van ITIL te begrijpen staan hieronder een aantal kopjes uitgelegd. Wil je direct weten wat de voornaamste verschillen zijn tussen ITIL v3 en ITIL 4? Download dan de infographic ITIL 4 of lees  ITIL 4, vraag en antwoord. Wil je een ITIL training volgen? Bekijk dan al onze ITIL trainingen.

Wat is ITIL?

ITIL® staat afgekort voor Information Technology Infrastructure Library. Het framework is ontstaan doordat er geen uniforme standaard bestond voor de inrichting van de IT-processen binnen de organisatie. De Engelse overheid en de private sector ontwikkelden hun eigen standaarden, die uiteindelijk gebundeld en gepubliceerd zijn onder de naam ITIL®. Het framework ondersteunt o.a. bij:

  • Het reduceren van kosten
  • Optimaliseren van de IT-dienst(en)
  • Verhogen van de productiviteit

Om het begrijpelijk te maken kan je ITIL zien als een set richtlijnen die je helpen bij het inrichten van een restaurant. Een goede kok is belangrijk, al heb je daarbij nog veel meer nodig om het een succes te maken. Denk aan bijvoorbeeld personeel, inkoop, logistiek, een top locatie, de uitstraling en nog veel meer. ITIL helpt bij de inrichting van al deze onderwerpen in de vorm van standaard processen.

ITIL framework

Onderstaand zie je het ITIL 4 framework. ITIL v3 gaat uit van de ‘watervalmethode‘, waarbij je het totale project opdeelt in fasen en deze dan per fase oplevert. Hier houdt je dan geen rekening met eventuele nieuwe wensen of aanpassingen tussendoor. ITIL 4 heeft een minder grote focus op de processen en kijkt meer naar goede IT en business alignement. Werkvormen als Scrum, Agile en DevOps sluiten naadloos aan bij dit nieuwe framework.

ITIL certificering

Wil jij een ITIL certificaat behalen? Dat kan! Je momenteel zowel ITIL v3 als ITIL 4 certificeringen behalen. Vanaf halverwege 2020 zal het alleen mogelijk zijn om de ITIL 4 trainingen en examens te volgen.

ITIL 4 Foundation

Bekijk alle ITIL 4 trainingen en examens >

ITIL cursussen (12)

Alle ITIL trainingen
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid