DevOps

DevOps

Wat is DevOps nu eigenlijk?

DevOps is letterlijk een samenvoeging van ‘developer’ en ‘system operator’. Deze ontwikkelmethode is ontstaan uit frustratie aan zowel de developers als de system operator kant. Als developer heb je hard gewerkt aan de verbeterde 2.0 versie van een applicatie én op het moment dat je deze wilt uitrollen ligt de system operator dwars. Andersom heeft de system operator net de laatste operationele problemen opgelost, omdat het niet duidelijk was dat er een library vereist is die niet standaard op de productieservers aanwezig is.

DevOps beslaat de gehele levensloop van een applicatie en wordt gedragen door drie pilaren: development en operations (zoals de naam al doet vermoeden) en kwaliteitsbeheer (QA, quality assurance). Ontwikkelaars, systeembeheerders en kwaliteitsmanagement werken bij DevOps in één (virtueel) team nauw samen om een product of dienst te ontwerpen, te bouwen en continue te verbeteren. Dit alles om uiteindelijk meer waarde voor de klant te realiseren.

Waarom DevOps?

Door het stimuleren en faciliteren van samenwerking tussen softwareontwikkelaars en systeembeheerders neem je problemen die ontstaan bij overdracht en op gebied van verantwoordelijkheden weg. Er zijn daardoor geen tegenstrijdige belangen meer en door de nauwe betrokkenheid bij de hele levenscyclus van de applicatie voorkom je dat er op het laatste moment nog verrassingen optreden. Dit komt niet alleen de snelheid waarmee nieuwe of functionaliteit of een verbetering aan een applicatie toevoegt ten goede, maar zorgt intrinsiek ook voor een hogere kwaliteit. Deze eigenschappen maken dat DevOps perfect samengaat met werken op basis van Agile en Scrum.

 

Hoe begin ik met DevOps?

In veel gevallen vraagt DevOps op meerdere manieren om een flinke verandering. Denk hierbij aan verandering van:

 • De organisatiestructuur: geen silo’s meer, maar multidisciplinaire teams
 • De workflow en/of processen
 • De mindset van medewerkers én het management
 • De benodigde vaardigheden van medewerkers én het management (zowel op gebied van techniek als communicatie)
 • De IT-infrastructuur en de gebruikte beheer- en ontwikkel software

Het bovenstaande zet de hele organisatie totaal op z’n kop als je op vrijdag besluit dat je vanaf maandag alleen nog maar DevOps gaat doen. Dat is echter (meestal) niet de beste manier. De kans op succes is een stuk groter wanneer je, gebruikmakend van methodes als Agile en Scrum, stap voor stap begint met DevOps. Het optimaliseren van één applicatie of één bedrijfsproces kan al snel resultaat opleveren zonder dat er direct een enorme, organisatiebrede verandering wordt doorgevoerd. Met de opgedane kennis en ervaring kan vervolgens met vertrouwen een grotere wijziging worden opgepakt. Deze manier van werken heeft bovendien als voordeel dat de organisatie kan wennen aan de verandering. Dat zorgt voor meer begrip en draagvlak. Hoewel het door deze aanpak langer zal duren voordat alles en iedereen DevOps werkt, zal dit op lange termijn zorgen voor een beter resultaat.

Welke kennis en kunde heb ik nodig voor DevOps?

Om de samenwerking tussen softwareontwikkelaars en systeembeheerders te laten slagen, zijn zowel op gebied van communicatie, techniek als management nieuwe vaardigheden nodig.

 • Softwareontwikkelaars moeten de basis van de gebruikte IT-infrastructuur snappen
 • systeembeheerders moeten in staat zijn om automatiseringsscripts te schrijven (lezen van programmeercode is een pré)
 • Periodieke teambuilding activiteiten en training van Soft Skills zijn nodig om de onderlinge samenwerking en communicatie op niveau te krijgen en te houden training in methodes als Agile en Scrum helpen om grip te krijgen op het nieuwe ritme van continue wijzigen
 • Training voor gebruik van nieuw digitaal gereedschap is vereist
 • Managers moeten zorgen voor aansturing die past bij de dynamiek van een DevOps team en hebben daarnaast als belangrijkste taak om continue te helpen om de samenwerking in het team te verbeteren en te zorgen dat aan de juiste randvoorwaarden wordt voldaan om meer en meer snelheid te kunnen ontwikkelen

DevOps cursussen (46)

Leren programmeren in Python

Klopt! Deze cursus heeft startgarantie en gaat daarom altijd door. De programmeertaal Python is belangrijk voor elke iedere (toekomstige) softwareontwikkelaar. Het is eenvoudig te leren en makke...meer

 • 5 dagen
 • 3495,-
 • Vijfhart-Flex of klassikaal
Meer info
Alle DevOps cursussen

Reviews

Bert wijtenburg – DASA DevOps Fundamentals

“Goed dat je deze training krijgt van een trainer die er ook mee werkt in de praktijk; leuke verhalen uit de praktijk maken de theorie (het is tenslotte een fundamentals training) levendiger”

8,3

Gebaseerd
op 450+ ervaringen

Reviews
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid