LET OP: Wij leveren alle trainingen virtueel uit tot in ieder geval 1 juni

Meer informatie

Domain Name System

Algemeen

Dankzij Internet en intranet hebben we onze netwerken letterlijk en figuurlijk steeds verder kunnen uitbreiden. Inherent aan die groei is echter dat het beheer van namen en adressen binnen deze netwerken steeds complexer wordt. Wereldwijd werd het beheer van hostnamen en bijbehorende IP-adressen al snel te omvangrijk voor één centrale database. Maar ook binnen omvangrijke interne netwerkstructuren is het bijhouden van individuele lokale files (zoals /etc/hosts) haast ondoenlijk geworden. Om het beheer van hostnamen en bijbehorende IP-adressen te
optimaliseren werd het Domain Name System (DNS) ontwikkeld. Het DNS biedt vele voordelen ten opzichte van de klassieke /etc/hosts file. Het inrichten en beheren ervan vragen van de netwerkbeheerder echter een behoorlijk inzicht in werking en configuratie van het DNS. Deze cursus helpt u op weg naar een gestructureerde inrichting van namen en netwerkadressen op de DNS-nameserver.

Doel

 • De cursus verschaft inzicht in de werking en configuratie van DNS en stelt je in staat hosts en IP-adressen op de server beter in te richten en te beheren met behulp van DNS. Je leert hoe een DNS-server op te zetten en efficiënt te beheren.

Doelgroep

De cursus is bestemd voor systeembeheerders die verantwoordelijk zijn voor het beheer van hosts in een TCP/IP-netwerk met DNS, of systeembeheerders die willen kennismaken met de mogelijkheden van DNS.

Voorkennis

Onderstaande voorkennis is vereist:

Linux / UNIX deel 1 of vergelijkbare kennis.
Linux applicatiebeheer of vergelijkbare kennis.
Linux/UNIX TCP/IP-netwerken of vergelijkbare kennis.
Je bent gewend te werken met een command-line omgeving. Omdat de cursus in een UNIX/Linux-omgeving wordt gegeven, is het praktisch als je ervaring hebt in het gebruik van UNIX/Linux. Ruime ervaring in een omgeving die daarop lijkt, zoals de command-box uit Windows, is echter ook voldoende. Tevens is het van belang dat je beschikt over praktische kennis van netwerken. Je kent de inhoud van begrippen als client en server, weet het verschil tussen IP-adressen en hostnamen, bent op de hoogte van het feit dat machines meerdere IP-adressen kunnen hebben en hebt
enigszins inzicht in het functioneren van netwerkverbindingen (routering). Kennis van systeembeheer is zeker een pre, maar niet noodzakelijk. Je hebt deze kennis bijvoorbeeld opgedaan in onze cursussen “Linux/UNIX deel 1”, gevolgd door “Linux/UNIX systeembeheer en -concepten” en eventueel “Linux/UNIX TCP/IP-netwerken” of in onze cursus “Linux voor Microsoft-beheerders”.

Onderstaande voorkennis wordt beschouwd als een pre:

Linux systeembeheer of vergelijkbare kennis.

Bijzonderheden

 • Deze cursus wordt verzorgd door AT Computing, het kennisinstituut in open-source technologieën. AT Computing is onderdeel van de Vijfhart Groep.
Persoonlijk advies?

Lisa Boesveld

Accountmanager

Onderwerpen

 • DNS overzicht, zones vs. domains.
 • Naam naar adres vertaling, TLD’s (ccTLD/gTLD),
 • A- en CNAME-records.
 • Delegatie, SOA- en NS-records en glue-records.
 • Beschikbaarheid, master/slave-servers.
 • Adres naar naam vertaling (in-addr.arpa.).
 • TCP vs. UDP en de relatie met zonetransfers.
 • Aanbevelingen, wild cards, TTL’s, RFC’s.
 • Door middel van een flink aantal oefeningen krijgt u direct hands-on
 • ervaring met deze onderwerpen.

Planning & Prijs

Ervaringen

ervaringen verzameld via Logo Springtest

Lucienne Groenendaal

Secretarieel medewerkster

"Training was prima, goede tips gekregen met af en toe een grap en grol. Locatie was prima, goed verzogd vwb koffie/thee, fruit en koekje. Mensen ook zeer vriendelijk. Lunch was perfect en zeer uitgebreid."

9

Ariana Scheepers

"De cursus was goed, en de verzorging ook!Ik heb er veel van opgestoken! De lokatie in Nieuwegein is goed te bereiken met het openbaar vervoer, dus dat is prettig. Tot een volgenden keer."

10

Eric Pos

Procesbeheerder bij Gemeente Amersfoort

"Ik vond de training erg leerzaam. De inhoud was van een hoog niveau en de docent was goed thuis in de materie. Ik stel het vooral op prijs dat er diep op de concepten werd ingegaan."

9
Betalen op later moment
Schrijf je eerst in en betaal later op rekening of met de Groeikaart.
8,3 gemiddeld op Springest
Meer dan 450 cursisten deelden hun ervaring.
Pageloader
De cursus is toegevoegd aan jouw favorieten.

Jouw favorieten kun je bekijken via je profiel (deze vind je in het menu bovenaan de website).

Kunnen wij je helpen?

Laat jouw telefoonnummer of e-mailadres achter en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.


Cursus: Domain Name System


E-mailadres

Telefoonnummer

Opmerking of vraag


Meer weten

Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over deze cursus.


Cursus: Domain Name System

Wij helpen je graag

Geen tijd om ons gehele aanbod aan cursussen te bekijken? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag. Vul onderstaande vragen in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.

Domain Name SystemOnderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid