Linux applicatiebeheer

Algemeen

Als beheerder van een applicatie-programma heb je natuurlijk ook kennis nodig van het platform waarop die applicatie draait. Soms kun je de gegevens van het besturingssysteem bekijken en beïnvloeden via een grafische schil, maar in geval van een Linux-gebaseerde server is ook het gebruik van de commando-regel onvermijdelijk.

In de cursus Linux applicatiebeheer behandelen we de kennis die nodig is voor het beheer en onderhoud van applicaties die onder Linux draaien. De cursus behandelt de algemene structuur van het filesysteem, maar gaat daarnaast dieper in op bijvoorbeeld het beheer van gebruikers, het periodiek activeren van taken, het archiveren van data en het configureren van logging. Tijdens de cursus worden meerdere zelfstandige opdrachten uitgewerkt, zodat je de behandelde stof ook daadwerkelijk beheerst aan het einde van de cursus.

Doel

  • Na afloop van de cursus kun je op een verantwoorde manier een applicatie beheren in een Linux-omgeving en eenvoudige calamiteiten oplossen.

Doelgroep

Applicatiebeheerders die zelfstandig onderhouds- en beheer-taken willen uitvoeren om de beschikbaarheid van hun applicatie te garanderen.
Systeembeheerders die deze cursus combineren met de cursus Linux systeembeheer om zelfstandig systeembeheertaken uit te kunnen voeren.

Voorkennis

Linux / UNIX deel 1 of vergelijkbare kennis.
Ervaring met het gebruik van Linux/UNIX is noodzakelijk. vergelijkbaar met de cursus “Linux/UNIX deel 1”.

Aangezien voor beheerwerk het gebruik van shell-scripting een belangrijk hulpmiddel is, bevelen wij onze cursus “Linux/UNIX deel 2”. aan. Scripting kennis is echter niet noodzakelijk tijdens deze cursus.

Onderstaande voorkennis wordt beschouwd als een pre:

Linux / UNIX deel 2 of vergelijkbare kennis.

Bijzonderheden

  • Deze cursus wordt verzorgd door AT Computing, het kennisinstituut in open-source technologieën. AT Computing is onderdeel van de Vijfhart Groep.

Onderwerpen

  • Gebruikersbeheer:
    • Maken en wijzigen van gebruikersnamen en groepen. Begrip van bijbehorende configuratiebestanden. Wachtwoorden instellen en beheren.
  • Cron en at:
    • Periodiek processen starten via crontab of cron-gerelateerde files. Inhalen van cron-jobs met anacron. Incidenteel processen starten met commando at.
  • Logische filesysteemstructuur:
    • Betekenis van standaard directories in het filesysteem. Opschonen en bewaken van directories.
  • Gevorderde permissies:
    • Setuid en setgid op programma-files. Setgid en sticky op directories. Gebruik van ACL’s.
  • Archiveren:
    • Filesysteemgegevens archiveren en uitpakken met commando’s tar en cpio.
  • Systeem-logging:
    • Configureren van de (r)syslogd daemon.
  • Shared libraries:
    • Doel van shared libraries. Toevoegen en opzoeken van shared libraries.
  • Netwerkinstellingen opvragen:
    • Basale kennis over configuratie van netwerk-interfaces, route-tabellen, netwerk-poorten en DNS.
  • Introductie SQL:
    • Introductie tot het extraheren van gegevens uit databases met het SQL-statement select. Het doorvoeren van kleine database-wijzigingen.

Planning & Prijs

Ervaringen

ervaringen verzameld via Logo Springtest

Lucienne Groenendaal

Secretarieel medewerkster

"Training was prima, goede tips gekregen met af en toe een grap en grol. Locatie was prima, goed verzogd vwb koffie/thee, fruit en koekje. Mensen ook zeer vriendelijk. Lunch was perfect en zeer uitgebreid."

9

Ariana Scheepers

"De cursus was goed, en de verzorging ook!Ik heb er veel van opgestoken! De lokatie in Nieuwegein is goed te bereiken met het openbaar vervoer, dus dat is prettig. Tot een volgenden keer."

10

Eric Pos

Procesbeheerder bij Gemeente Amersfoort

"Ik vond de training erg leerzaam. De inhoud was van een hoog niveau en de docent was goed thuis in de materie. Ik stel het vooral op prijs dat er diep op de concepten werd ingegaan."

9
De cursus is toegevoegd aan jouw favorieten.

Jouw favorieten kun je bekijken via je profiel (deze vind je in het menu bovenaan de website).

Kunnen wij je helpen?

Laat jouw telefoonnummer of e-mailadres achter en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.


Cursus: Linux applicatiebeheer


    E-mailadres

    Telefoonnummer

    Opmerking of vraag


    Meer weten

    Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over deze cursus.


    Cursus: Linux applicatiebeheer

      Wij helpen je graag

      Geen tijd om ons gehele aanbod aan cursussen te bekijken? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag. Vul onderstaande vragen in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.

      Linux applicatiebeheer







        Lesmethoden
        JIJ BENT ONS UITGANGSPUNT

        Jouw wensen en behoeften staan voor ons centraal. Iedereen leert op zijn eigen manier. Daarom hebben we zes specifieke lesmethoden ontwikkeld.

        KLASSIKALE CURSUS

        Bij de klassikale cursussen speelt de interactie met trainer en medecursisten een belangrijke rol in het leerproces. Samen behandelen we de theorie en daarna maak je zelf opdrachten. De antwoorden bespreken we klassikaal. Zo sla je de lesstof beter op en leer je van situaties en vraagstukken in andere bedrijven. Die ervaringen kun je weer doorvertalen naar je eigen organisatie.

        VIRTUEEL

        Een virtuele training is een reguliere klassikale training die je digitaal bijwoont. Je hebt hierbij de ondersteuning van een ervaren docent, krijgt alle praktijkervaring mee, alleen zit je niet in één van onze klaslokalen. Ook kan je chatten met medecursisten tijdens de training.

        Wat heb je nodig om virtueel training te kunnen volgen?

        • Een internetverbinding (voorkeur >10mbps)
        • Een actuele internetbrowser (liefst met HTML5 ondersteuning, voorkeur voor Chrome of Firefox)
        • Optioneel: een camera en/of microfoon
        • De oplossing is geschikt voor zowel Windows, MacOS als Linux
        • Het is niet nodig om een applicatie of client te installeren op jouw PC

        Hybride
        Veel van onze trainingen organiseren wij ‘hybride’. Hierbij is een deel van de cursisten fysiek in het klaslokaal aanwezig en een ander deel van de cursisten virtueel.

        PERSOONLIJK BEGELEID

        Alleen de onderdelen leren die jij wilt leren en dat in je eigen tempo. Dit omschrijft persoonlijk begeleid leren het beste. In overleg met jouw opleidingsadviseur plan je de eerste dag persoonlijke begeleiding op één van onze locaties in. Afhankelijk van jouw training krijg je geprint cursusmateriaal of toegang tot mijn.vijfhart.nl waar je theorie leest, video’s bekijkt, oefeningen, meerkeuze- en openvragen maakt die je daarna één-op-één met de trainer behandelt. Hierdoor zorgen we ervoor dat je de lesstof aan het einde van de training echt beheerst.

        VIRTUEEL PERSOONLIJK BEGELEID

        Virtueel Persoonlijk begeleid is de virtuele variant van Persoonlijk begeleid leren.

        E-LEARNING

        Je krijgt toegang tot een persoonlijke online leeromgeving met daarin al het benodigde cursusmateriaal. Een e-learning volg je waar en wanneer jij wilt én in jouw eigen tempo. Bij een deel van ons opleidingsportfolio heb je de mogelijkheid om de training in de lesmethode E-learning te volgen.

        BLENDED

        Met de juiste mix van online en offline leren is blended de lesmethode van Vijfhart. Naast de ondersteuning van een gecertificeerde en ervaren trainer, krijg je praktijkdagen op één van onze locaties en kun je met een online leeromgeving overal 24/7 leren. Aan de hand van een op maat gemaakt opleidingsplan, volg je de leerroute die past bij jouw kennisniveau en wensen. Wat, waar en wanneer leren…. jij bepaalt!

        Meer informatie
        Onderwerpen
        Actieve filters: Wis alle filters
        Pageloader
        PRIVACY VOORWAARDEN

        Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid