Een werkgelukkig nieuwjaar toegewenst!

Afgelopen maandag- op dinsdagnacht zal je het vast gezegd hebben tegen je familie, vrienden of kennissen: Gelukkig Nieuwjaar! Maar wat verstaan we onder gelukkig? Woordenboek van Dale beschrijft het als: “voorspoedig, door het lot begunstigd, genietend, tevreden”. Maar wat versta jij onder gelukkig zijn en ben jij gelukkig met het werk dat je doet? Deze blog gaat over werkgeluk en hoe jij dit kan verhogen.

Waarom werkgeluk?

Voor ondernemingen en organisaties is het belangrijk om te sturen op duurzaam inzetbare medewerkers. Prestaties van organisaties zijn sterk afhankelijk van de toegevoegde waarde van medewerkers. Ook voor de werknemer is duurzame inzetbaarheid belangrijk; in veranderende omstandigheden zal hij/zij ook dan toegevoegde waarde hebben.

Door als organisatie werk te maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers, zorg je voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.

Wat is werkgeluk?

Er zijn verschillende deskundigen die spreken over geluk. Zo heb je Leo Bormans (schrijver van The World Book of Happiness), Ap Dijksterhuis (Hoogleraar en onderzoeker op het gebied van o.a. geluk) en nog vele anderen. Deze video vind ik een mooie introductie op het onderwerp werkgeluk. Volgens Leo Bormans heeft geluk niet te maken met dingen, maar met andere mensen. Ap Dijksterhuis beschrijft 2 pijlers voor werkgeluk: purpose (nut en zingeving) en plezier (lol hebben in wat je doet). Als deze 2 pijlers in balans zijn, dan ben je in je werk gelukkig. Ook hij geeft aan: “als je in je werk iets doet dat anderen blij maakt en je die blijdschap voelt en krijgt, dan ben je over het algemeen heel gelukkig”.

De gelukcentrale definieert 5 pijlers van werkgeluk:

5 pijlers van geluk

  • Autonomie: Wanneer je autonoom bent, handel je onafhankelijk van wat anderen van je vinden. Je doet de dingen vanuit een innerlijke drijfveer.
  • Persoonlijke groei: Een lerende houding, nieuwsgierigheid en een drang naar nieuwe kennis en inzichten zorgt voor persoonlijke groei en geluk.
  • Relaties: Persoonlijke relaties en sociale steun leveren een grote bijdrage aan je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Ook zorgt het voor veerkracht.
  • Vitaliteit: Je vitaliteit heeft een sterke relatie met geluk. Wanneer je geestelijk, lichamelijk en spiritueel in balans bent, voel je je gelukkiger.
  • Zingeving: Zingeving, het gevoel dat de dingen die je doet het verschil maken, een bijdrage leveren aan een groter doel, draagt bij aan je gevoel van geluk.

Voor mij betekent werkgeluk: die dingen doen in je werk waar je hart sneller van gaat kloppen, waarbij je samen iets bereikt (1+1=3) voor een ander, en de ruimte om uitdagingen aan te gaan en je verder te ontplooien.

Ben jij gelukkig met het werk dat je doet?

De invloed van werkgeluk op je ‘algemene’ geluk wordt alleen nog maar groter door de keuzevrijheid die we hebben. Als jij weet waar je blij van wordt en welke factoren in je werk jouw energie geven, ben je een heel eind. Als je niet gelukkig bent in je werk, kun je gaan onderzoeken waar dat aan ligt en hoe je dit kan verbeteren. Want goed nieuws: werkgeluk heb je zelf in de hand.

Wil je aan de slag met je geluksgevoel? Dan kan een training op het gebied van persoonlijk leiderschap je helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf. Vanuit deze nieuwe inzichten kun je meer richting geven aan jouw persoonlijke ontwikkeling en datgene in je werk gaan doen wat jou gelukkig maakt.

Hoe kan je als leidinggevende bijdragen aan het werkgeluk binnen jouw organisatie?

Als leidinggevende heb je veel invloed op het werkgeluk van jouw medewerkers. De tevredenheid met een leidinggevende gaat niet over de omgang met de leidinggevende, maar om waardering en vertrouwen van de leidinggevende (onderzoek Monitorgroep naar Werkgeluk). 2 Tips op het gebied van waardering en vertrouwen:

  1. Waarderen is meer dan complimenten geven. Medewerkers voelen zich gewaardeerd wanneer zij hun talent(en) kunnen door ontwikkelen binnen de organisatie en wanneer er ruimte is voor het volgen van een opleiding of dergelijke. Heb jij zicht op de talenten van je medewerkers?
  2. Creëer een positief werkklimaat waarbij er ruimte is om fouten te maken en feedback te geven. Zie je een fout als een kans of als een bedreiging?
Wil je meer geluk in je organisatie creëren?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat medewerkers vooral samenwerking en (positieve) feedback in hun werk missen. Om de betrokkenheid te verhogen (en het werkgeluk duurzaam te verhogen) zullen we deels anders moeten gaan (samen) werken. Via een nieuwsbrief van GelukkigWerken kwam ik op het pad van Liberating Structures. Liberating Structures zijn gemakkelijk te leren microstructuren om beter samen te werken en het onderlinge vertrouwen te vergroten. Deze microstructuren bevorderen de betrokkenheid binnen groepen waardoor iedereen met energie en plezier aan de slag gaat.

Wil jij meer weten over hoe je het werkgeluk kan verhogen in jouw organisatie? Neem dan contact op met Mirza Osmanagic via 088 – 542 78 37 of mail naar m.osmanagic@5hart.nl

Namens Vijfhart wens ik je een werkgelukkig nieuwjaar toe!

Dyonne Béatse

Dyonne Béatse, Productmanager @Vijfhart

 


 

Wil je nog meer te weten komen over Soft Skills?
Neem dan eens een kijkje op onze speciale themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid