Dit zijn de populairste IT-trainingen

2018 was een topjaar voor IT-opleiders.

AG Connect sprak met de drie grootste IT-opleiders  – Global Knowledge, Computrain en Vijfhart – over de populairste trainingen van dit moment. Wil je het gehele artikel lezen? Dan kan hier. In de IT gaan de ontwikkelingen razendsnel. De belangrijkste actuele thema’s van dit moment zijn grofweg datascience, cybersecurity, cloudcomputing, blockchain, frontend development, DevOps, agile appontwikkeling, artificial intelligence en IoT.

15.000 cursisten in 2018

Bij Vijfhart volgden in 2018 zo’n 15.000 IT’ers een training; een groei van zo’n 20% ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens CTO Taco Hettema komt dit vooral door de toegenomen aandacht voor onderwerpen als cloud, security en DevOps. Vooral de developmenttrainingen lopen goed. “Java is nog altijd onze nummer 1-training, maar Python komt snel op en is ook eenvoudiger aan te leren dan Java. Daarnaast is de training ‘Effectief Communiceren voor IT’ers’ een hit. Voor het eerst eindigde er een softskillstraining in de top 10. We hebben sinds kort ook eigen trainers in dienst voor dit segment.” Op dit moment biedt Vijfhart acht verschillende softskillstrainingen aan, maar Hettema verwacht dat dit er snel meer worden.

2019 in het teken van de big data- en datascienceopleidingen en de developmenttrainingen.

Voor 2019 verwacht Hettema wederom een groei van het aantal gevolgde trainingen van minimaal 20%. “Met name de big data- en datascienceopleidingen en de developmenttrainingen blijven in trek, maar ITIL blijft ook goed lopen. En voor agile en scrum geldt dat er nog genoeg bedrijven zijn die nu pas instappen. Daarnaast lopen onze opensourcecursussen – zo’n kwart van ons totale aanbod – goed. Linux is ‘here to stay’ en de Pythondocenten zijn niet aan te slepen. De opensourcetrainingen van onze dochter AT Computing lieten in 2018 een groei zien van 50%.” Tegelijkertijd neemt de interesse voor traditionele netwerkbeheertrainingen af, terwijl de markt verschuift naar cloudtechnologie, zoals Azure van Microsoft en AWS van Amazon. Volgens Lap moet hier wel bij worden opgemerkt dat de totale doelgroep van beheerders door de gang naar de cloud en door virtualisering krimpt.

De opleiders merken op dat opdrachtgevers bij (om)scholingsprogramma’s vaak meer vragen dan nodig is of gedragen kan worden door deelnemers, zeker als het gaat om nieuwkomers in de ICT. Daarnaast staat de duur van opleidingen onder druk. Demont: “Meestal wordt het eindprofiel geschetst door opdrachtgevers, maar ik adviseer eerst eens naar het startprofiel te kijken. Leid daar voor op en laat deelnemers snel de praktijk ervaren, aangevuld met een leerprogramma om verder te ontwikkelen.” Hettema is het hiermee eens en vult aan dat werkgevers niet te vaak van hun IT-personeel mogen eisen om in eigen tijd IT-opleidingen te volgen. “De vraag naar avondtrainingen lijkt iets af te nemen, omdat werkgevers eindelijk beginnen te beseffen dat een training aan het eind van een drukke werkdag en meestal ook nog na een rit in de file naar de trainingslocatie, niet zo effectief is. De spanningsboog kan niet voor altijd gespannen blijven.” Hij ziet de vraag naar trainingen overdag in combinatie met remote trainingen dan ook toenemen.

 

Top 10 van Vijfhart IT-Opleidingen:
 1. Java 8 Programming Language Deel 1
 2. Leren programmeren in Python
 3. Effectief Communiceren voor IT’ers
 4. Excel Basis
 5. ITIL Foundation
 6. Agile en Scrum overview
 7. Certified Datacenter Professional – CDCP (incl. examen)
 8. Oracle Database 12c: SQL fundamenten deel 1
 9. Professional Scrum Master (PSM I)
 10. Installation, Storage, and Compute with Windows Server 2016 (M20740)
Top 10 van trainingen van AT Computing (opensourcespecialist van Vijfhart Groep)
 1. Leren programmeren in Python
 2. Linux Unix deel 1
 3. LPI certificering level 1
 4. De programmeertaal Python
 5. Ansible configuration management
 6. Docker en Kubernetes
 7. Programmeren in C++
 8. Linux applicatiebeheer
 9. Linux Unix deel 2
 10. Leren programmeren met C
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid