De top 15 snelst groeiende functies in 2020

LinkedIn publiceert jaarlijks het rapport ‘LinkedIn Emerging Job Reports‘. Dit jaar heeft LinkedIn de eerste voor Nederland uitgebracht. Het rapport werpt een blik op de 15 snelst groeiende functies in Nederland. Daarnaast wordt er gekeken naar wat deze trends voor werkenden betekenen. Op basis van LinkedIn-gegevens zijn deze opkomende functies geïdentificeerd én zijn de benodigde vaardigheden per rol in kaart gebracht.

Zo ziet het Nederlandse lijstje opkomende functies eruit:

 1. Data protection officer
 2. Growth hacker
 3. Privacy officer
 4. Robotics engineer
 5. Artificial intelligence specialist
 6. Data scientist
 7. Data engineer
 8. Customer success specialist
 9. Human resources administrative officer
 10. Cloud engineer
 11. Cyber security specialist
 12. Salesforce consultant
 13. Key account management specialist
 14. Analytics consultant
 15. Full stack engineer

Data en privacy

Weinig verrassend: vooral wie talent heeft voor ICT mag zich in de handen wrijven. Heb je kennis van computers, dan schijnt de jobmarkt je bijzonder rooskleurig toe. Data protection officer wint het snelst aan populariteit. Gegevensbescherming is dan ook een hot topic, zeker sinds de verscherpte privacywetgeving. Een data protection officer zal erop toekijken dat het bedrijf zijn data bewaart en verwerkt volgens de regels van de GDPR. Er zijn nu maar liefst 18 keer meer functionarissen voor gegevensbescherming aan de slag dan vijf jaar geleden. Ook de job van privacy officer – aanspreekpunt voor alle privacy gerelateerde zaken van een bedrijf – op de derde plek is onder andere om die reden enorm opgekomen.

Verder bestaat de top zeven volledig uit jobs die allemaal te maken hebben met data-analyse. Via data-analyse kunnen bedrijven hun winstmarge vergroten en deze jobs kennen dan ook een flinke opmars. Een growth hacker, de tweede grootste groeier, combineert zo kennis van data en marketing met een stevige dosis creativiteit om een bedrijf snel op de kaart te zetten. Onder meer Airbnb en Uber zijn eigenlijk via growth hacking opgeklommen.

Een analytics consulant (nummer 14) houdt zich ook bezig met big data. Deze professional ontwikkelt analytische modellen en helpt klanten binnen tal van sectoren en domeinen om slim met hun gegevens om te gaan. Maar ook de customer succes specialist is best geen nitwit op vlak van data. Zijn filosofie: klanten laten schitteren met jullie product en zo ook zelf meer aanzien genereren.

Menselijke vaardigheden

Naast technische functies blijven de zogenaamde soft skills in trek. Vaardigheden als communicatie en creativiteit kunnen robots of computers namelijk niet zomaar aanleren. Er blijven dus wel degelijk nog creatieve en communicatieve jobs over in de toekomst.

Momenteel zitten vooral banen als human resources administrative officer (lees: de administratieve krachten van de personeelsdienst) en key account management specialist in de lift. Deze laatste, op nummer dertien, onderhoudt klantenrelaties met oog op een optimaal verkoopcijfer. Dat de human resources administrative officer een plek in de top tien weet te bemachtigen, illustreert eens te meer dat de oorlog om talent stevig woedt.


Bron: hln.be

Het LinkedIn Emerging Job Reports – Netherlands – 2020 downloaden.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid