De IT-professional van nu: ben jij Hybride?

Goede technische vaardigheden zijn essentieel voor iedere IT-professional. Maar de IT-er van nu moet ook niet-technische vaardigheden, ook wel Soft Skills, people skills of interpersoonlijke vaardigheden genoemd, bezitten. De combinatie van deze technische- en niet-technische vaardigheden noemen we Hybride Skills.

Bijvoorbeeld: een Digital Security Analyst moet niet alleen beschikken over de vaardigheid om complexe cyber gevaren te identificeren. Hij moet ook kunnen communiceren en de overtuigingskracht hebben zodat strengere veiligheidsprotocollen geadopteerd worden in de organisatie.

Vijfhart IT-Opleidingen ziet en hoort de vraag van IT-professionals naar Soft Skills trainingen. We merken dat er nog veel vraagtekens zijn bij welke Soft Skills de IT-professional nodig heeft. Met onze Groeimonitor® helpen wij onze klanten met het definiëren van IT-rollen en de bijbehorende technische én niet-technische vaardigheden. Ook stellen wij samen met onze klant een complete fit/gap-analyse op per individu, afdeling of de totale organisatie. Onze aanpak met de Groeimonitor is uniek door de koppeling van het e-CF aan de Talent en Motivatie Analyse (TMA).

3 Soft Skills competenties uitgelicht

In deze blog lichten we 3 Soft Skills competenties uit die belangrijk zijn voor alle IT-professionals:

  • Communicatievaardigheden
  • Netwerken
  • Timemanagement

Communicatie

Communicatievaardigheden zijn van groot belang voor iedere IT-professional; IT-ers werken vaak samen in teams en ze moeten vaak technische oplossingen bieden en uitleggen aan mensen die minder technisch onderlegd zijn. Het uitleggen van technische processen in duidelijke, gemakkelijk te begrijpen termen is soms een hele uitdaging. Naast mondelinge communicatieve vaardigheden zijn ook de schriftelijke communicatieve vaardigheden van belang.

Bijvoorbeeld: een Application Developer heeft niet alleen codeer-skills nodig, maar moet ook vaardig zijn in het schrijven en communiceren met Developers over visuele aspecten van de applicatie.

Kennis vergaren en kennis delen door middel van netwerken

Alles wat vandaag nieuw is, is morgen alweer oud. De ontwikkelingen in de markt gaan snel, heel snel. IT is één van de vakgebieden waarbij je permanent moet bijleren wil je mee kunnen gaan met alle veranderingen. Gebruik hiervoor ook je netwerk.

Het opbouwen en onderhouden van een netwerk is belangrijk voor je persoonlijk en zakelijk slagen. Een goed netwerk biedt tal van voordelen en daarom is het belangrijk dat je goed kunt netwerken. Een eerste contact leggen, dit onderhouden en vervolgens benutten zijn vaardigheden die elke IT-professional onder de knie moet hebben.

Bijvoorbeeld: door de verschuiving van beheer naar regie verandert de rol van de Systeembeheerder. Hij zal zich moeten bijscholen op het gebied van cloudtechnologie om zijn werk goed uit te kunnen blijven voeren. Dit kan door bijvoorbeeld naar events te gaan of verschillende kennissessies te volgen met mede-systeembeheerders.

Door het volgen van een training of opleiding kun je jouw kennis op peil houden. Maar ook door het delen van kennis en het opdoen van kennis van anderen. Kennisnetwerken is een uitbreiding van goede communicatieve vaardigheden, omdat het vereist dat groepen mensen in een werkomgeving worden samengebracht om te delen wat zij weten. Een systeem van kennis binnen een organisatie is meer dan de som der delen!

Time-management

Veel IT-professionals hebben een functie waarin gevraagd wordt om zelfsturend te werken. Dit vraagt de vaardigheid om tijd goed te kunnen managen. Technologisch werk kan vaak langer duren dan verwacht, waarschijnlijk heb je zelf ook al meerdere malen ervaren dat mijlpalen werden verschoven tijdens een langlopend project. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen moet iedere IT-er in staat zijn om nauwkeurig te kunnen inschatten hoelang een project moet duren. Vervolgens moet hij zich ook aan de tijdslijnen kunnen houden.

Kortom: het verbeteren van je Soft Skills is één van de beste investeringen die je kan doen.

Wil jij investeren in jezelf?

Volg dan een van onze Soft Skills trainingen tijdens onze Summer Academy.

Wil je nog meer te weten komen over Soft Skills?

Bekijk dan onze speciale themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

 

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid