Case: Groeimonitor met KPN

Rutger Barczuk, Sr. Business Partner Learning & Development bij KPN, neemt je mee in hun zoektocht naar de juiste nieuwe collega’s voor verschillende agile teams met behulp van de Vijfhart Groeimonitor®.

KPN Technium is de IT-innovatieafdeling van KPN. Sinds jaar en dag werken KPN en Vijfhart samen aan het nog verder professionaliseren van IT professionals, werkzaam in diverse IT functies en afdelingen bij KPN. Rokus Janssen, accountmanager bij Vijfhart, vertelt: “Ik heb dagelijks contact met KPN. Het is een echte partnership waarin we van elkaar leren. Zo heeft KPN geweldige initiatieven, zoals de kennissessies op vrijdag (bij verschillende afdelingen) waar wij KPN bij ondersteunen op locatie. Dat gaf ons inspiratie om zelf ook wat te doen in de vorm van onze gratis webinars.”

Wat speelt er bij KPN Technium?

KPN Technium heeft medio april 2018 agile werken getransformeerd. Binnen KPN ziet men de steeds complexere wereld met veeleisende klanten en medewerkers als grote uitdaging. Door het implementeren van de uitgangspunten van agile is KPN in staat om zich continu aan te passen aan de nieuwe realiteit, wendbaar zijn. Een must, wil je van waarde blijven voor de klant.

Door agile werken te implementeren, werkt KPN nu met multidisciplinaire teams. Teams zijn efficiënter en effectiever en medewerkers succesvoller en productiever. De samenstelling van een team is cruciaal voor goed functioneren. En dat is precies de vraag waarmee KPN afgelopen november (2018) bij Vijfhart IT-Opleidingen kwam: “Hoe kunnen we de gewenste competenties per team/rol in kaart krijgen (profiel) en hoe zorgen we er voor dat de huidige / nieuwe medewerkers zich daaraan kunnen meten? Met dit inzicht kan een eigen / team groeipad ontwikkeld worden, indien van toepassing.”

KPN kiest voor de Vijfhart Groeimonitor, maar waarom eigenlijk? Vijfhart Groeimonitor KPN

Rutger vertelt: “Enkele chapter coaches binnen Technium waren zelf al begonnen met het formuleren van het proces om de juiste mensen aan te trekken voor bepaalde (nieuwe) rollen binnen de teams. Naast de verwachting prettig te kunnen samenwerken is het goed om te weten welke competenties er verwacht worden en of daaraan voldaan / in gegroeid kan worden. Vijfhart kan hierbij helpen met de Groeimonitor, doordat hierin het e-CF gekoppeld is aan de Talent- en Motivatie Analyse (TMA) met daarbij op maat gemaakte groeiprofielen waarin zowel de harde IT skills als de soft skills worden gedefinieerd. Met andere woorden; een gewenste aanvulling op het proces met meerwaarde voor iedereen.”

Hoe ziet de samenwerking in deze opdracht eruit?

In 2018 is de opdracht officieel van start gegaan. We zijn begonnen met een kick-off meeting met de chapter coaches om de Groeimonitor dienstverlening toe te lichten, het projectplan vast te stellen en verwachtingen naar elkaar uit te spreken. Rokus vertelt: “Door voor deze opzet te kiezen, een gezamenlijke kick-off met alle chapter coaches, zorgen we dat het project ook echt wordt gedragen door de betrokken coaches. Hun inbreng is van groot belang voor het maken van maatwerk groeiprofielen.”

Op basis van de door KPN gemaakte vacatureteksten hadden de eerste sollicitanten zich al gemeld. Om het selectieproces goed te laten verlopen, heeft Gerard Janssen, opleidingsconsultant bij Vijfhart en ervaren IT professional, samen met de chapter coach per team gekeken naar de inhoud van de rol en de benodigde IT-competenties, E-CF, om deze rol goed te kunnen vervullen. René Lievens, Talentontwikkelaar, heeft dit gedaan vanuit de soft skills kant met behulp van TMA (Talent- en Motivatieanalyse).

Deze competenties, de beschrijving en missie van de rol, inclusief de verantwoordelijkheden en werkzaamheden, zijn verwerkt in een maatwerk groeiprofiel voor KPN.

Het selectieproces

Het selectieproces voor nieuwe medewerkers in diverse KPN Technium teams, waarin de Groeimonitor is ingezet, bestaat uit 6 stappen. Iedere stap wordt hieronder toegelicht:

1. Kennismakingsgesprek tussen chapter coach en sollicitant

Dit gesprek is bedoelt als kennismaking tussen de sollicitant, KPN Technium en de werkzaamheden in het betreffende team.

2. Kennismakingsgesprek met team

De samenstelling in een team is van cruciaal belang voor goed functioneren. KPN hecht dan ook veel waarde aan deze stap in het selectieproces.

3. CV analyse op E-CF competenties

Als het team de sollicitant als potentiele collega ziet zitten, verstuurt KPN het CV van de sollicitant naar Vijfhart voor een analyse op de E-CF competenties. Het resultaat hiervan is een overzichtelijke weergave van de E-CF competenties die de sollicitant bezit.

4. TMA analyse en 360 graden feedback

De sollicitant wordt uitgenodigd om de TMA (Talent- en Motivatieanalyse) en 360 graden feedback in te vullen. Het resultaat hiervan is een rapportage welke in de volgende stap met de sollicitant wordt teruggekoppeld.

5. Terugkoppelingsgesprek TMA en 360 graden feedback met sollicitant

De rapportage wordt door René teruggekoppeld aan de sollicitant. Er wordt gekeken naar welke talenten de sollicitant heeft en hoe zijn huidige collega’s (indien de sollicitant deze personen heeft uitgenodigd voor de 360 graden feedback) hem/haar beoordelen op de benodigde competenties voor de nieuwe rol.

6. Persoonlijk groeiprofiel gesprek tussen chapter coach en sollicitant

De resultaten uit zowel de CV als de TMA+360 graden feedback analyse worden verwerkt in een persoonlijk groeiprofiel. In dit groeiprofiel staat ook het groeiprofiel van de rol en het persoonlijke leerpad voor de sollicitant om door te groeien in deze rol. De chapter coach bespreekt het groeiprofiel met de sollicitant en afhankelijk van de resultaten in het selectieproces, wordt de sollicitant welkom geheten in het team.

Wat heeft de Groeimonitor KPN opgeleverd?

Sinds de start van de Groeimonitor heeft KPN Technium een aantal sollicitanten aangenomen. Deze sollicitanten werken nu enkele maanden in hun nieuwe rol. Rutger: “Het is een wat langer durende selectieprocedure dan gewend, maar het heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. We hebben nu niet alleen complete profielen met competenties op zowel technisch als soft skills vlak, maar ook de juiste mensen om deze rollen te vervullen. De persoonlijke groeiprofielen en leerpaden zijn een handvat om te werken aan de verdere professionalisering van de nieuwe teammembers.”

Bekijk de video over de Groeimonitor bij KPN

Is jouw bedrijf klaar voor de toekomst? Ga naar Vijfhart Groeimonitor en vraag geheel vrijblijvend de Groeimonitor brochure aan.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid