5 Tips om te starten met zakelijk tekenen

Heb je wel eens moeite met je boodschap, idee, oplossing of aanpak goed verwoorden en inzichtelijk te maken voor je gesprekspartner? Of heb je het idee dat jouw verhaal niet krachtig overkomt? Teken het dan eens uit. Misschien denk je nu wel: Tekenen voor mijn gesprekspartners, is dat niet een beetje raar? Nee, helemaal niet! Tekenen kan jou helpen om je ideeën te verhelderen, overzicht te creëren, je boodschap kracht bij te zetten en tot de verbeelding van je collega’s te spreken.

In deze blog gaan we in op de vraag “Wat is zakelijk tekenen?” en geven we je 5 tips om te starten met zakelijk tekenen!

Ga direct aan de slag met de gratis online mini-workshop zakelijk tekenen >

Wat is zakelijk tekenen? zakelijk_tekenen

“Een beeld zegt meer dan 1000 woorden” is een alom bekend spreekwoord. Met een beeld vertel je verhalen die meer zeggen dan geschreven woorden. Zakelijk tekenen is communiceren door te tekenen in zakelijke context. Bijvoorbeeld tijdens presentaties, vergaderingen en brainstormsessies. Heb jij tijdens een vergadering wel eens een stift gepakt en het proces uitgetekend op het whiteboard om het voor je gesprekspartners duidelijk(er) te maken? Je was je er misschien niet van bewust, maar je hebt zakelijk getekend!

Wist je dat:

  • Beelden emoties oproepen?
  • Beeld beter in je geheugen blijft gegrift?
  • Het verwerken van beeld ons minder moeite kost dan tekst?
  • Je met tekenen een verbinding maakt tussen je linker- en rechterhersenhelft waardoor je het beste uit jezelf haalt?
  • Je beelden beter kan onthouden dan cijfers of abstracte informatie?
  • Beelden je fantasie en creativiteit prikkelen?
  • Tekenen niet alleen is weggelegd voor creatieve, kunstzinnige types?
  • Tekeningen heel functioneel kunnen zijn?

Starten met visueel denken en presenteren

Als je visueel denkt, zet je je gedachten op papier in vormen, symbolen en steekwoorden. Visueel denken is een wisselwerking tussen zien (echt kijken naar wat voor je ligt), verbeelden (spelen met je referentiekader) en tekenen (abstracte ideeën tastbaar maken).

Maar hoe begin je nu met zakelijk tekenen? Tekenen is een kwestie van doen. Hoe meer je tekent, hoe gemakkelijker het wordt. We hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet om te beginnen met het toepassen van tekenen in je werk (of privé).

1. Zorg voor de juiste materialen

Om te kunnen tekenen heb je een vel wit papier en een pen of een stift nodig. Je hebt geen speciale stiften nodig; iedere stift kan je gebruiken. Om extra nadruk te leggen op onderdelen van je tekening kun je verschillende kleuren stiften gebruiken.

2. Oefen het visuele alfabet visueel-alfabet 

Net als woorden en zinnen is een tekening opgebouwd uit een alfabet; het visuele alfabet. Het visuele alfabet bevat geen 26 maar 8 onderdelen: punt, lijn, hoek, boog, spiraal, golf, rondje en vierkant. Wil je een start maken met tekenen? Pak je stift en papier erbij en oefen het visuele alfabet.

Heb je het visuele alfabet onder de knie? Oefen dan eens met het tekenen van voorwerpen die je in je omgeving ziet of termen die je op je werk veel gebruikt.

symbolen_tekenen3. Leg je eigen symbolen bibliotheek aan 

Je hebt geoefend met het visuele alfabet en wat onderwerpen of termen uit je praktijk uitgetekend. Misschien heb je

al gemerkt dat er termen zijn die je veel gebruikt tijdens je werk? Bijvoorbeeld budget en planning, maar ook abstracte woorden zoals agile. Maak voor deze termen je eigen symbolen.

4. Oefen de visuele bouwstenen bouwstenen

De basis voor je eigen symbolen bibliotheek ligt er. Wist je dat er nog meer visuele bouwstenen zijn die je in kunt zetten in je zakelijke tekening? Met effecten kun je jouw tekening versterken en verfraaien. Hierbij kun je denken aan kaders, pijlen, schaduw, kleur, opsommingstekens en poppetjes.

Tip: schrijf altijd eerst de tekst en maak daaromheen het kader. Dan weet je zeker dat het past. 😉

lettertypes

5. Leg je eigen lettertype bibliotheek aan

De eerste 4 tips gingen over tekenen. Deze laatste tip gaat over de lettertypes. Een goede tekening bestaat uit een combinatie van tekst en tekeningen. Schrijven en daarmee je lettertype is daarom minstens net zo belangrijk. Het is zonde als je tekening niet te begrijpen is omdat de tekst moeilijk te lezen is.. Leg een basis lettertype bibliotheek aan. Het is voldoende om te beginnen met kleine letters en hoofdletters.

Een extra tip:

Wees niet te streng voor jezelf. Het doel is om tekenen functioneel in te zetten, niet om de nieuwe Picasso te worden! Even geen inspiratie? Kijk eens op het instagram account van Ferrytekent of Sketching4agile. En val je bijna in slaap tijdens die saaie vergadering? Teken dan eens wat je hoort uit op papier. Een mooi moment om te oefenen!

Ga direct aan de slag met onze online mini-workshop zakelijk tekenen >


WIL JE NOG MEER TE WETEN KOMEN OVER Zakelijk tekenen?

Bekijk dan de cursus Zakelijk Tekenen. Wil je meer weten over persoonlijke vaardigheden? Bekijk dan onze speciale themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid