Informatie analyse voor BI

Deze Partnercursus cursus hebben we niet meer in ons assortiment maar nog wel andere cursussen, bijvoorbeeld:

Een gedegen informatieanalyse is de basis voor een succesvolle BI – implementatie. Business Intelligence wijkt echter op een aantal punten af van reguliere applicatie-ontwikkeling. Business Intelligence geeft grip en control op data, informatie en inzicht via datawarehouses en andere informatieproducten. De informatiebehoefte maar ook de resulterende informatieproducten zoals datawarehouses, rapportages en analytische toepassingen zijn voortdurend in beweging als gevolg van verandering in de business processen. De algemene methodieken voor informatieanalyse zijn dan niet voldoende ingericht om met deze voortdurende verandering in de behoefte aan data, informatie en inzicht om te gaan: ze gaan vaak uit van vaststaande randvoorwaarden en zijn gericht op functionaliteit in plaats van het leveren van data, informatie en inzicht.

In deze tweedaagse cursus leer je wat erbij komt kijken om een goede informatieanalyse voor te bereiden, uit te voeren en terug te koppelen naar de uiteindelijke gebruikers. Je leert de randvoorwaarden voor een succesvolle informatieanalyse en om een complete informatieanalyse volgens het achtstappen-plan te doorlopen. Om dit te bereiken wordt ingegaan op gangbare besturingsmodellen, proces- en informatiemodellen en de structuur en richting die deze geven bij het houden van interviews, uitvoeren van workshops en het zorgen voor een goede verslaglegging. Bij dit alles wordt het doel, een succesvolle BI-implementatie, in het achterhoofd gehouden.

Je verlaat deze cursus met een concrete verzameling van acht sjablonen die je in je eigen praktijk direct kunt gaan toepassen.

Doel

 • Na het volgen van deze cursus ben je in staat om de randvoorwaarden voor een succesvolle informatieanalyse te benoemen en om een complete informatieanalyse volgens het achtstappen-plan te doorlopen. Door het volgen van deze cursus krijg je inzicht in:
 • De fundamentele rol van informatieanalyse in het Business Intelligence proces
 • Informatieanalyse voor BI en de verschillen met gangbare standaardmethoden
 • Het uitvoeren van een informatiebehoeftenanalyse op basis van acht templates en best practices
 • De kennis, vaardigheden en competenties die noodzakelijk zijn om een gedegen informatieanalyse uit te voeren: van het stellen van de juiste vragen tot het ontwerpen van de juiste informatieproducten
 • De rol van business procesanalyse als basis voor informatieanalyse en de relatie tot business procesmanagement
 • Het ontwerpen van KPI¡¦s als basis voor sturing en de rol van de informatieanalist
 • Het ontwerpen van effectieve, inzichtelijke rapportages: hoe breng je de boodschap goed over en wat is de rol van de informatieanalist?
 • Het belang van gedegen bronanalyse en opslag van data in het datawarehouse en data marts: de verbindende en stimulerende rol van de informatieanalist
 • Het achtstappenplan waarmee u als informatieanalist direct aan de slag kunt in de eigen praktijk

Doelgroep

Informatieanalisten, business analisten, functioneel beheerders, adviseurs en iedereen die zich bezighoudt met het vastleggen van informatiebehoeften binnen een organisatie.
Er zijn geen strikte toelatingseisen, maar affiniteit of enige ervaring met informatieanalyse en business intelligence of datawarehousing is gewenst.

Voorkennis

Business Intelligence & Data Warehouse concepten of vergelijkbare kennis.

Onderwerpen

 • Programma Dag 1:
  • De rol van informatieanalyse en de informatieanalist binnen Business Intelligence
  • Informatieanalyse en businessanalyse: verschillen, overeenkomsten en relevantie
  • Informatiebehoeftenanalyse: theorie en praktijk om te komen tot een eerste “informatiekaart”
  • Workshop Informatiebehoeften-analyse op basis van realistische casus
  • Business process management en Procesanalyse als startpunt voor informatieanalyse voor BI: wat, waarom, hoe en waarmee?
  • Workshop Procesanalyse op basis van realistische casus. Actief werken aan het in kaart brengen van informatieintensieve processen en definiëren van informatie voor monitoring en sturing van de strategische, tactische en operationele processen
  • Opstellen van Key Performance Indicators als startpunt voor sturing en de rol van de informatieanalist: best practices
  • Workshop Key Performance Indicators op basis van realistische casus
  • Effectief rapporteren en de rol van de informatieanalist: theorie en praktijk van presenteren van informatieproducten aan gebruikers.
 • Programma Dag 2:
  • Analyseren van databronnen vanuit het perspectief van de informatieanalist: van datagericht naar procesgericht werken
  • Datakwaliteitsanalyse: van data naar inzicht betekent grip krijgen op kwaliteit. De informatieanalist speelt een grote rol in het inzichtelijk maken van de kwaliteit van processen, data en informatie. Methoden, instrumenten en tools passeren de revue.
  • Het datawarehouse en de bepalende rol van de informatieanalist hoe deze vorm te geven
  • Workshop Agile Data Modelling met Data Vault op basis van realistische casus
  • Workshop BI Matrix op basis van realistische casus
  • Workshop Stermodel
  • Afronding en uitreiking acht-stappenplan met bijbehorende templates voor eigen gebruik

Planning & Prijs

Ervaringen

ervaringen verzameld via Logo Springtest

Lucienne Groenendaal

Secretarieel medewerkster

"Training was prima, goede tips gekregen met af en toe een grap en grol. Locatie was prima, goed verzogd vwb koffie/thee, fruit en koekje. Mensen ook zeer vriendelijk. Lunch was perfect en zeer uitgebreid."

9

Ariana Scheepers

"De cursus was goed, en de verzorging ook!Ik heb er veel van opgestoken! De lokatie in Nieuwegein is goed te bereiken met het openbaar vervoer, dus dat is prettig. Tot een volgenden keer."

10

Eric Pos

Procesbeheerder bij Gemeente Amersfoort

"Ik vond de training erg leerzaam. De inhoud was van een hoog niveau en de docent was goed thuis in de materie. Ik stel het vooral op prijs dat er diep op de concepten werd ingegaan."

9
De cursus is toegevoegd aan jouw favorieten.

Jouw favorieten kun je bekijken via je profiel (deze vind je in het menu bovenaan de website).

Kunnen wij je helpen?

Laat jouw telefoonnummer of e-mailadres achter en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.


Cursus: Informatie analyse voor BI


  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Opmerking of vraag


  Meer weten

  Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over deze cursus.


  Cursus: Informatie analyse voor BI

   Wij helpen je graag

   Geen tijd om ons gehele aanbod aan cursussen te bekijken? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag. Vul onderstaande vragen in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.

   Informatie analyse voor BI







    Onderwerpen
    Actieve filters: Wis alle filters
    Pageloader
    PRIVACY VOORWAARDEN

    Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid