Agile Architectuur (Cibit cursus)

 • Duur

  2 dagen
 • Prijs

  1490,-
 • 8,9

  Reviews

  1000+ reviews
 • Locatie

  Nieuwegein
 • Planning

  Planning ophalen...
 • Lesvorm

  klassikaal

Cursus Agile Architectuur

Binnen de IT zijn Agile werkwijzen al heel gewoon geworden. Ook binnen boardrooms valt de term Agile regelmatig.

Wat is Agile nu eigenlijk? En wat is de impact voor architectuur?

In deze praktische cursus bekijken we deze vraag vanuit drie invalshoeken: hoe maak ik mijn organisatie wendbaar, hoe kan ik als architect beter aansluiten bij Agile teams en hoe kan ik als architect effectiever werken met een Agile mindset?

Nieuwe uitdagingen voor de architect

Teams vinden architectuur vaak vertragend, onnodige ballast (waste) en zelfs anti-Agile (big design up front). Van de andere kant worstelen ze met kwaliteitsvraagstukken, schalingsproblemen, integratieuitdagingen en eilandvorming. Maar ook het management kent uitdagingen zoals het sturen op integrale kwaliteit, integrale waarde optimalisatie en het borgen organisatiewaarden in de (zelforganiserende) teams. In een Agile context is architectuur dus belangrijker dan ooit, maar het vereist wel een andere mindset bij architecten: de Agile mindset.

In deze cursus gaan we in op wat Agile is en wat dit voor architectuur betekent. Daarna lopen we praktisch door de architectuurcyclus heen en bekijken we hoe we dit doen met de Agile mindset in gedachte. Hierbij komen typische Agile technieken aan de orde zoals het werken in iteraties (ook wel sprints), het gebruik van backlogs, prioriteren op waarde en de minimal viable architecture. Maar ook architectuuraspecten als het bepalen waarin een organisatie Agile wil zijn, hoe we samenwerken en hoe we zorgen voor feedback komen hierin terug

Tenslotte gaan we in op een aantal bijzondere onderwerpen zoals het schalen van Agile en de rol van architectuur hier in, DevOps, het inrichten van een (Agile) architectuurfunctie en meer.

We zullen zien dat het werken als architect niet alleen veel interessanter en leuker wordt maar dat ook de toegevoegde waarde van architectuur sterkt toeneemt. Architectuurbeslissingen kunnen op een veel kortere termijn gedemonstreerd en getoetst worden hetgeen ook weer snelle en concrete terugkoppeling oplevert. Het risico van onrealiseerbare architecturen wordt daarmee geminimaliseerd. Ook het gedeelde besef dat waarde en kwaliteit fundamenten zijn voor een toekomstbestendige organisatie, biedt nieuwe mogelijkheden voor architectuur. We kunnen teams beter ondersteunen en organisatiewaarden beter laten terugkomen in de producten.

Inhoud van de training

De cursus bestaat uit twee dagen. In de training gaan we de theorie ook zelf in de praktijk brengen in diverse workshops. Daarnaast is er ruimte voor vragen, discussies en specifieke onderwerpen (afhankelijk van de tijd en belangstelling van de groep).

De cursus wordt gegeven in het Nederlands, maar kan ook in het Engels gegeven worden. Het opleidingsmateriaal is in het Engels en wordt via onze leeromgeving beschikbaar gesteld.

In de cursus Agile Architectuur leer je:

 • begrijpen wat de Agile mindset is en wat dit voor architecten betekent
 • begrijpen hoe agility en architectuur elkaar versterken
 • effectief samenwerken met Agile teams
 • hoe je je werk als architect volgens de Agile mindset doet
 • hoe je architectuur kan gebruiken om je organisatie wendbaar te maken waaronder IT
 • hoe je agile concepten gebruikt in je architectuur werkzaamheden gebruikt inzicht in technieken die je hiervoor kan gebruiken

Je krijgt les van docenten die veel praktijkervaring en -voorbeelden inbrengen. De opzet en inhoud van de training is samengesteld door zowel architecten als Agile coaches. De training kent een vaste kern maar biedt veel ruimte om op specifieke vragen en uitdagingen van de deelnemers in te gaan. Daarnaast staan er allerlei workshops op het programma waar de deelnemers samen met de docent de theorie in praktijk gaan brengen.

Doelgroep

Deze cursus richt zich op hen die willen leren hoe ze effectief architectuur kunnen inzetten in een Agile werkende organisatie. Enterprise architecten die kansen zien om hun kennis en ervaring beter te gelde te maken in projecten. Solution architecten die denken en doen verbinden. Managers die willen begrijpen hoe architectuur en Agility elkaar versterken. En product owners, scrummasters en Agile teamleden die weten dat architectuur belangrijk is maar zoeken naar een optimale samenwerking.

Voorkennis

Hoewel de cursus begint met een korte introductie van architectuur en Agile, is enige achtergrond in één van deze twee werkvelden gewenst.

Bijzonderheden

 • Deze cursus wordt verzorgd i.s.m. Cibit.
 • Het cursusmateriaal van deze cursus is veelal digitaal. Om optimaal gebruik te kunnen maken van het cursusmateriaal adviseren we je om een eigen device (laptop, tablet) mee te nemen. Dit is echter alleen een advies, geen noodzaak.

Onderwerpen

Planning & Prijs

Pageloader
Alle prijzen zijn excl. BTW.
Meer informatie over incompany of maatwerk
Cursus: Agile Architectuur

Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over de incompany- en maatwerkmogelijkheden van deze cursus.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Wil je meer informatie ontvangen, een vrijblijvende offerte ontvangen of een brochure van deze cursus downloaden? Vul onderstaande gegevens in en je ontvangt de brochure of informatie binnen één werkdag.


  Akkoord met opvolging en privacyvoorwaardenIk ga akkoord met de privacy voorwaarden

   Akkoord met opvolging en privacyvoorwaardenIk ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Akkoord met opvolging en privacyvoorwaardenIk ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Ervaringen

    ervaringen verzameld via Logo Springtest

    Lucienne Groenendaal

    Secretarieel medewerkster

    "Training was prima, goede tips gekregen met af en toe een grap en grol. Locatie was prima, goed verzogd vwb koffie/thee, fruit en koekje. Mensen ook zeer vriendelijk. Lunch was perfect en zeer uitgebreid."

    9

    Ariana Scheepers

    "De cursus was goed, en de verzorging ook!Ik heb er veel van opgestoken! De lokatie in Nieuwegein is goed te bereiken met het openbaar vervoer, dus dat is prettig. Tot een volgenden keer."

    10

    Eric Pos

    Procesbeheerder bij Gemeente Amersfoort

    "Ik vond de training erg leerzaam. De inhoud was van een hoog niveau en de docent was goed thuis in de materie. Ik stel het vooral op prijs dat er diep op de concepten werd ingegaan."

    9
    De cursus is toegevoegd aan jouw favorieten.

    Jouw favorieten kun je bekijken via je profiel (deze vind je in het menu bovenaan de website).

    Kunnen wij je helpen?

    Laat jouw telefoonnummer of e-mailadres achter en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.


    Cursus: Agile Architectuur


     E-mailadres

     Telefoonnummer

     Opmerking of vraag


     Meer weten

     Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over deze cursus.


     Cursus: Agile Architectuur

      Wij helpen je graag

      Geen tijd om ons gehele aanbod aan cursussen te bekijken? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag. Vul onderstaande vragen in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.

      Agile Architectuur       Onderwerpen
       Actieve filters: Wis alle filters
       Pageloader
       PRIVACY VOORWAARDEN

       Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid