Wat is datavisualisatie?

Klopt! Onze cursus Datavisualisatie en Data Driven Storytelling is heel populair. Maar wat is datavisualisatie eigenlijk? Onze productmanager Sterre Verbraak legt het in het kort uit.

We leven in het big data tijdperk waarin we dagelijks onophoudelijk overspoeld worden met (data)informatie. Om deze stroom aan informatie te doorspitten, om te zien wat relevant is, heb je veel tijd nodig die je vaak niet hebt. Maar wat als we deze informatie nou eens d.m.v. visualisaties samenbrengen, dan wordt het analyseren van al die data veel eenvoudiger. En het gaat ook nog eens veel sneller, want uit onderzoek blijkt dat 90% van de informatie die wij naar onze hersenen sturen visueel is. Beelden worden door onze hersenen vele malen sneller verwerkt dan teksten. Genoeg redenen om jouw data voortaan ook te gaan visualiseren.

Datavisualisatie is een zeer krachtig middel om het verhaal achter jouw informatie met anderen te delen. Bijvoorbeeld voor het inzichtelijk maken van prestaties, relaties en trends. De visualisaties zijn handig voor communicatie doeleinden en samenwerkingen en voegen meer waarde toe aan bijvoorbeeld rapporten. Zo zorg je ervoor dat jouw collega’s begrijpen wat je bedoelt.

Er zijn veel verschillende tools beschikbaar voor datavisualisatie. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Tableau. Dit is een programma waarin je grafieken, kaarten en tabellen kunt maken van grote datasets. Ook is het mogelijk om verschillende datasets aan elkaar te koppelen. Deze tool heeft zowel een gratis als betaalde versies.
  • Google Data Studio. Deze gratis tool is voor iedereen die Google-account heeft.  Je kunt data vanuit Google visualiseren en het is gemakkelijk in gebruik.
  • Microsoft Power BI. Deze tool maakt gebruik van Business Intelligence. Dit betekent dat het gegevens kan omzetten in informatie waardoor het ook voorspellende analyses kan maken. Visualisaties kunnen vanuit deze tool met iedereen binnen een bedrijf worden gedeeld. Ook bij deze tool kunnen verschillende abonnementen gekozen worden. Hier lees je alles over de cursus Microsoft Power BI.

Wil jij weten hoe je datavisualisatie kunt gebruiken in jouw dagelijkse werkzaamheden? Volg dan onze cursus Datavisualisatie en data driven storytelling.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid