56% meer datacenter personeel in dienst komende vijf jaar

IN TOTAAL CREËERT DE DATACENTER-INDUSTRIE WERKGELEGENHEID VAN 4.000 EXTRA BANEN TOT 2024

De Nederlandse datacenter industrie is een groeiende bron van werkgelegenheid. Zo blijkt uit gepubliceerd onderzoek van de Dutch Data Center Association (DDA), in samenwerking met Interxion en Workrate. De 12.500 banen die de sector momenteel creëert groeit de komende 5 jaar naar schatting tot 16.300. Het daadwerkelijk realiseren van deze groei hangt sterk af van de beschikbaarheid van voldoende technisch gekwalificeerd personeel. Dit blijkt namelijk de grootste uitdaging te zijn voor de datacenter industrie.

Alles wat online gebeurt, staat ergens in een datacenter. Omdat de samenleving steeds meer online gedreven wordt, groeit ook de datacenter sector stevig door. Datacenters met meerdere locaties – de zogenaamde multi-tenant datacenters – verwachten over vijf jaar 56 procent meer medewerkers in dienst te hebben. Ook datacenters van grote cloud bedrijven als Google en Microsoft groeien fors door. Werken in een datacenter biedt dan ook enorme kansen voor starters en professionals. Met name technische en IT krachten gaan een gouden toekomst tegemoet. In 2017 bedroeg de economische impact van de sector al meer dan 1 miljard euro, zo bleek uit eerder onderzoek van de DDA. In totaal creëert de sector op dit moment een werkgelegenheid van circa 12.500 banen, die in 2024 gegroeid zal zijn naar een werkgelegenheid van circa 16.500 banen.

PERSONEELSTEKORT

De snelle groei van de sector heeft als keerzijde dat het lastig is mensen te vinden. Van de 500 vacatures die momenteel openstaan, is meer dan de helft voor engineers functies. Dit leidt dan ook tot zorgen: het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel wordt door de sector als de grootste uitdaging gezien voor de komende vijf jaar. Het onderzoek laat zien dat de vraag naar starters op MBO 4 niveau het grootst is, maar dat ook de vraag naar personeel met HBO werk- en denkniveau groeit als gevolg van de toenemende complexiteit van de datacenter projecten.

KANSEN VOOR OPLEIDINGSINSTITUTEN

Volgens de datacenter-sector is de belangrijkste reden voor het tekort aan gekwalificeerd technisch personeel dat het Nederlandse onderwijssysteem onvoldoende aansluit op de functie-inhoud. Datacenter engineers zijn onder meer verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de implementatie van de facilitaire systemen.

Vijfhart IT-Opleidingen is het enige opleidingsinstituut in Nederland die datacenter trainingen aanbiedt. Dit doen zij als Partner van EPI, die als sinds 1987 wereldwijd datacenter trainingen verzorgd.

Bij het oplossen van het personeelstekort ligt er ook zeker een duidelijke rol bij de sector zelf. Stijn Grove, Directeur van de DDA: “Datacenters zijn zwaar beveiligde gebouwen en kunnen daardoor nogal een mysterieus imago hebben. Er valt dan ook zeker nog veel te winnen op het gebied van het imago van de sector als aantrekkelijke werkgever en het is dan ook zaak dat datacenters aan de buitenwereld laten zien wat én wie ze in huis hebben.”

VEEL TERREIN TE WINNEN VOOR VROUWEN

De datacenters geven in het onderzoek verder aan breder te willen gaan werven. Vrouwen vertegenwoordigen momenteel 7,1 procent van het personeel in de datacenters en zijn daarmee zwaar ondervertegenwoordigd. Melissa Scholten, marketing executive bij Interxion, één van de initiatiefnemers van het onderzoek, vertelt: “Als één van de weinige datacenter-vrouwen maak ik me onder andere hard voor een bredere naamsbekendheid van het datacenter als potentiële werkgever. De sector kan er enorm van meeprofiteren als meer meisjes kiezen voor een opleiding of baan in de techniek. Er zijn er echter maar weinig die de sector überhaupt kennen, of ze hebben een verkeerd beeld van het werkveld. Maar ze zijn altijd blij verrast als ze zien hoe veelzijdig het echt is.”

De veelzijdigheid van het werkveld geldt zelfs voor de datacenter beveiligers. Het onderzoek laat zien dat zij worden geacht meer te kunnen dan alleen ongewenste elementen buiten de deur houden: beveiligers wordt door 45 procent van de datacenters ook als gastheer gezien. Klantgerichtheid en sociale vaardigheden zijn volgens het onderzoek dan ook de belangrijkste eisen voor een datacenter beveiliger.

Luister ook de Podcast van Marnix Wolf die over o.a. datacenter certificeringen gaat.

Het totale rapport lezen? Download hem nu.
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid