Vakopleiding Functioneel beheerspecial

 • Duur

  5 dagen
 • Prijs

  2995,-
 • 8,9

  Reviews

  1000+ reviews
 • Locatie

  Nieuwegein
 • Planning

  Planning ophalen...
 • Lesvorm

  klassikaal

Deze vijfdaagse cursus is praktijkgericht en voorziet jou als moderne functioneel beheerder van handvatten, tools en skills waarmee je (nog) meer impact kunt maken in jouw dagelijkse werkzaamheden. Je krijgt oplossingen aangereikt voor allerlei situaties waarmee je dagelijks te maken hebt. De cursus bestaat uit 10 modules, is interactief en wordt gegeven door een docent met veel praktijkervaring.

Deze cursus geldt als voorbereiding op het examen Exin Functioneel Beheer Specialist.

Onderwerpen die we behandelen

 • Module 1: Wat is Functioneel beheer?
 • Module 2: Gebruik van de informatievoorziening
 • Module 3: Beheren van de informatievoorziening
 • Module 4: Is het nou zo traag of ligt het aan mij?
 • Module 5: Grip krijgen op de invloeden van binnen en van buiten
 • Module 6: Wat is de impact?
 • Module 7: We kennen de impact, en nu?
 • Module 8: We kennen de impact en de prioriteit. Bouwen maar!
 • Module 9: Hebben ze gedaan wat we hebben afgesproken?
 • Module 10: Alles is klaar, de implementatiefase

Doel

 • Na afloop van de opleiding beschik je over praktische tools en technieken die je als Functioneel beheerder direct kunt toepassen in de praktijk.
 • Wil je de certificering behalen? Dan is deze cursus is een uitstekende voorbereiding op het examen Exin Functioneel Beheer Specialist.

Doelgroep

Deze cursus is zeer geschikt voor de beginnende en meer ervaren functioneel beheerder.

Voorkennis

Je hebt geen theoretische voorkennis nodig.

Onderwerpen

 • Module 1: Wat is Functioneel beheer?
  • Deze module draait om jou: de functioneel beheerder. Wat is je rol, wat zijn je taken en verantwoordelijkheden, wat moet je weten en over welke capaciteiten moet je beschikken? Hoe ziet het ideale team eruit en hoe kun je er (ook zonder manager) voor zorgen dat jouw team sterk en wendbaar is? Ten slotte staan we stil bij de positie van functioneel beheer binnen de organisatiestructuur. Welke mogelijkheden zijn er om functioneel beheer een plek te geven in de organisatie en wat zijn de voor- en nadelen van elke variant? Met welke belanghebbenden krijg je te maken en hoe kun je je als functioneel beheerder beter profileren?
 • Module 2: Gebruik van de informatievoorziening
  • Vanaf nu gaan we dieper in op het vakgebied van functioneel beheer. De verantwoordelijkheidsgebieden die in module 1 zijn geïntroduceerd dienen daarbij als uitgangspunt. In deze module kijken we naar het proces Gebruiken. Gebruiken heeft betrekking op het ondersteunen van de gebruikersorganisatie om de bestaande informatievoorziening zo goed mogelijk te kunnen benutten. Het doel is ervoor te zorgen dat de gebruikersorganisatie effectief en efficiënt kan werken met de bestaande informatievoorziening.
 • Module 3: Beheren van de informatievoorziening
  • Het proces Beheren heeft betrekking op het onderhouden van de bestaande informatievoorziening, zodat continuïteit, veiligheid en betrouwbaarheid van die informatievoorziening wordt gewaarborgd. In de praktijk zien we dat het proces Beheer grotendeels reactief wordt uitgevoerd, terwijl proactief beheer effectiever zou zijn.
 • Module 4: Is het nou zo traag of ligt het aan mij?
  • Herkenbaar voor elke functioneel beheerder: eindgebruikers die het systeem of de applicatie als ’traag’ ervaren. Wanneer is een applicatie te traag? Wanneer wordt het punt bereikt dat eindgebruikers gaan klagen? Dergelijke vragen zijn niet gemakkelijk te beantwoorden, want het gaat om de subjectieve beleving van de eindgebruiker. In deze module leren wij je methodes toe te passen om een probleem, project of wijziging op een gestructureerde manier aan te pakken.
 • Module 5: Grip krijgen op de invloeden van binnen en van buiten
  • Triggermanagement: Om goed zicht te krijgen op wat er speelt binnen een organisatie en welke zaken invloed hebben op de informatievoorziening, is het essentieel afspraken te maken over de afhandeling van triggers. Maar wat zijn triggers en hoe ga je ermee om? Aan het einde van deze module hebben we met een tool uit Hét handboek voor de functioneel beheerder een proces gemodelleerd voor de afhandeling.
 • Module 6: Wat is de impact?
  • Nadat de triggers in het verzamelproces zijn vastgelegd en een eerste ’triage’ hebben gekregen, volgt het vertaalproces. Elke trigger moet verder worden uitgewerkt en uitgeschreven, waarbij het doel, de waarde, de impact, de prioriteit, de belanghebbenden en een mogelijke oplossing voor de informatievoorziening aan bod komen. Om de impact te kunnen bepalen zal er dus een uitgebreide impactanalyse gemaakt moeten worden.
 • Module 7: We kennen de impact, en nu?
  • De prioriteit van een trigger is afhankelijk van het doel en de impact van die trigger. Het doel is de eerste as waarlangs de trigger gelegd moet worden, pas daarna volgt de impact. De functioneel beheerder bepaalt de prioriteit niet alleen: ook de belanghebbenden moeten daarbij worden betrokken. Hoe bepaal je de prioriteit? Dit is dus afhankelijk van het doel en de impact, waarbij we de impact splitsen in de impact op de business en de impact op IT. In volgorde van belangrijkheid: eerst het doel, dan de impact op de business en daarna pas de impact op IT.#Module 8: We kennen de impact en de prioriteit. Bouwen maar!
  • Een trigger vraagt om een aanpassing van de informatievoorziening, geregisseerd door de functioneel beheerder. De realisatie van die aanpassing is een primaire verantwoordelijkheid van de functioneel beheerder. De uitvoering van de realisatie ligt vooral bij de ICT-afdeling of de externe ICT-leveranciers.
 • Module 9: Hebben ze gedaan wat we hebben afgesproken?
  • Het onderdeel Accepteren is te splitsen in twee fasen: de testfase en de acceptatiefase. In de testfase wordt bekeken of de nieuwe/gewijzigde functionaliteit voldoet aan de afspraken: voldoet de oplossing aan de eisen en wensen van de belanghebbenden? Belanghebbenden zijn zowel de eindgebruikersorganisatie als de ICT-afdeling en functioneel beheer. In de acceptatiefase wordt -op basis van de testresultaten en de niet-functionele aspecten- bekeken of en hoe de gebruikersorganisatie de nieuwe/gewijzigde functionaliteit in ontvangst en in gebruik kan nemen.
 • Module 10: Alles is klaar, de implementatiefase
  • Als alles is opgeleverd, getest en geaccepteerd begint deze spannendste fase: de implementatiefase. De werkelijke acceptatie door de gebruiker valt of staat met de uitvoering van de implementatiefase.

Planning & Prijs

Pageloader
Alle prijzen zijn excl. BTW.
Meer informatie over incompany of maatwerk
Cursus: Vakopleiding Functioneel beheer

Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over de incompany- en maatwerkmogelijkheden van deze cursus.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Wil je meer informatie ontvangen, een vrijblijvende offerte ontvangen of een brochure van deze cursus downloaden? Vul onderstaande gegevens in en je ontvangt de brochure of informatie binnen één werkdag.


  Akkoord met opvolging en privacyvoorwaardenIk ga akkoord met de privacy voorwaarden

   Akkoord met opvolging en privacyvoorwaardenIk ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Akkoord met opvolging en privacyvoorwaardenIk ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Ervaringen

    ervaringen verzameld via Logo Springtest

    Lucienne Groenendaal

    Secretarieel medewerkster

    "Training was prima, goede tips gekregen met af en toe een grap en grol. Locatie was prima, goed verzogd vwb koffie/thee, fruit en koekje. Mensen ook zeer vriendelijk. Lunch was perfect en zeer uitgebreid."

    9

    Ariana Scheepers

    "De cursus was goed, en de verzorging ook!Ik heb er veel van opgestoken! De lokatie in Nieuwegein is goed te bereiken met het openbaar vervoer, dus dat is prettig. Tot een volgenden keer."

    10

    Eric Pos

    Procesbeheerder bij Gemeente Amersfoort

    "Ik vond de training erg leerzaam. De inhoud was van een hoog niveau en de docent was goed thuis in de materie. Ik stel het vooral op prijs dat er diep op de concepten werd ingegaan."

    9
    De cursus is toegevoegd aan jouw favorieten.

    Jouw favorieten kun je bekijken via je profiel (deze vind je in het menu bovenaan de website).

    Kunnen wij je helpen?

    Laat jouw telefoonnummer of e-mailadres achter en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.


    Cursus: Vakopleiding Functioneel beheer


     E-mailadres

     Telefoonnummer

     Opmerking of vraag


     Meer weten

     Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over deze cursus.


     Cursus: Vakopleiding Functioneel beheer

      Wij helpen je graag

      Geen tijd om ons gehele aanbod aan cursussen te bekijken? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag. Vul onderstaande vragen in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.

      Vakopleiding Functioneel beheer       Onderwerpen
       Actieve filters: Wis alle filters
       Pageloader
       PRIVACY VOORWAARDEN

       Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid