CI/CD pipelines

Continuous Integration, Continuous Delivery, Gitlab, pipelines en CI/CD. In de development wereld worden allerlei ingewikkelde termen gebruikt. Vijfhart-productmanager Sterre Verbraak ontrafelt het mysterie en legt in begrijpelijke taal uit wat deze termen betekenen en hoe ze worden gebruikt.

Wat is CI/CD?
CI/CD is een manier van werken binnen Software teams waarbij de afhandeling van codewijzigingen wordt gedaan door een aantal geautomatiseerde stappen. Het proces is dus grotendeels geautomatiseerd. Denk hierbij aan het automatisch testen van code en het doorzetten van de wijzigingen naar de productieomgeving. CI/CD is vaak een lineair proces. Vandaar dat er vaak wordt gesproken van een CI/CD pipeline. Dit is goed te zien in afbeelding 1. Deze pipeline zorgt ervoor dat developmentteams wijzigingen in de code vaker en betrouwbaarder door kunnen voeren.

 

Continuous Integration
CI, ook wel Continuous Integration, geeft ontwikkelaars de kans om code te contribueren en om samen te werken via een gedeelde codebase. Het doel van CI is om een duidelijke en geautomatiseerde manier te creëren voor het ontwikkelen, bouwen en testen van applicaties. Met een duidelijk integratieproces is de kans groter dat jouw teams codewijzigingen vaker doorvoeren, wat resulteert in een betere samenwerking tussen jouw teams en softwarekwaliteit.

Continuous Delivery
CD, ook wel Continuous Delivery, begint waar CI stopt. Het vereenvoudigd het proces om de nieuwe codewijzigingen op verschillende omgevingen te krijgen. CD zorgt ervoor dat er een geautomatiseerde manier is om codewijzigingen door te voeren naar deze verschillende omgevingen. Bij Continuous Delivery is het doel om vooral snel en zo foutloos mogelijke code te leveren die klaar is voor de productie-omgeving.

Welke tools kunnen gebruikt worden voor CI/CD?
Er zijn verschillende tools om te starten met CI/CD. Een aantal hiervan zijn bijvoorbeeld:

– Jenkins
Jenkins is marktleider voor open-source automation servers. Deze tool wordt veel gebruikt om CI/CD te faciliteren binnen softwareprojecten die zijn gebouwd met Java.

– Gitlab
Gitlab is een online all in DevOps platform. Je kent Gitlab misschien als code repository, maar binnen Gitlab zit ook een CI/CD tool! Wist jij dat Gitlab opgericht is door een Nederlander? Sytze Sijbrandij heeft Gitlab opgericht!

– Azure DevOps
Ook Microsoft houdt zich steeds meer bezig met de software development wereld. Zo hebben ze Azure bedacht. Een onderdeel hiervan is DevOps wat het inrichten van een CI/CD pipeline faciliteert.

– AWS CodeBuild
Amazon biedt ook een CI/CD pipeline dienst, namelijk AWS CodeBuild. Ze hebben een aantal pipelines waar je direct mee aan de slag kan, maar geven ook de mogelijkheid om je eigen pipeline in te stellen.

Ga jij met CI/CD Pipelines werken? Dan valt er in onze cursus CI/CD Fundamentals with Gitlab enorm veel te leren, ongeacht of je gaat werken met Gitlab of met een andere tool. Deze cursus heeft daarnaast startgarantie en gaat dus altijd door!

Tags:
cicdDevOpsopen source
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid