Microsoft Power BI examen (DA-100) wordt PL-300

Productmanager en docent Marnix Wolf is negenvoudig Microsoft Most Valuable Professional en weet (bijna) alles van Microsoft. Met zijn blogposts deelt hij zijn kennis en ervaring. Dit keer: het examen DA-100 wordt PL-300.

 

Goed om te weten dat per 28 februari 2022 het examen voor Microsoft Power BI een nieuwe code en nieuwe namen hebben gekregen.

Huidige code en naam

  • DA-100
  • Naam examen: Analyzing Data with Microsoft Power BI
  • Naam certificering: Microsoft Certified: Data Analyst Associate.

Nieuwe naam per 28 februari 2022

  • PL-300
  • Naam examen: Microsoft Power BI Data Analyst
  • Naam certificering: Microsoft Certified: Power BI Data Analyst Associate.

GOED OM TE WETEN

  1. Wanneer je al een Power BI certificering hebt behaald o.b.v. het DA-100 examen is er niks aan de hand. De naam van jouw certificering wordt door Microsoft zelf aangepast. Je hoeft hiervoor niks te doen. Deze aanpassing vindt plaats op 28 februari 2022.
  2. Het DA-100 examen zelf gaat een maand later met pensioen, te weten 31 maart 2022. Dus voor die tijd kun je nog steeds dit examen doen.
  3. Het PL-300 en DA-100 examen lijken heel veel op elkaar. Dat houdt dan ook in dat je nu gewoon een DA-100 training kunt volgen en daarna het PL-300 examen doen. Bereid jezelf er echter wel goed op voor, door op de PL-300 examenpagina te zien welke skills er allemaal voor nodig zijn om het examen te behalen.
  4. Tussen 28 februari 2022 & 31 maart 2022 kun je één van beiden examens doen om het Power BI certificaat in de wacht te slepen.

WAAROM DOET MICROSOFT DIT?

Goede vraag! Zoals Microsoft zelf zegt kijken ze constant naar het Role-Based portfolio om te zien of alles nog wel klopt. Met de DA-100 hadden ze dat gevoel dus niet meer.

Alle huidige PL trainingen hebben sowieso te maken met alle diensten en producten waar Microsoft het woord ‘Power’ gebruikt, zoals Power Platform. Al deze oplossingen werken met data.

Dit doet Power BI ook. En omdat de DA-100 een buitenbeentje is (er is geen enkele andere opleiding/certificering die gebruik maakt van de DA-xyz code) is, heb ik het sterke vermoeden dat Microsoft daarom deze actie uitvoert.

GEBRUIKTE BRONNEN

Marnix Wolf
Product Manager & docent Vijfhart IT-Opleidingen

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid