De rol van de Scrum Master

Klopt! Scrum is een bekende methode in het bedrijfsleven. Logisch, want steeds meer bedrijven stappen over op werken met Scrum en dat is niet zonder reden. Scrum heeft namelijk veel voordelen; zo worden stakeholders nauw betrokken, creëer je een optimaal teamgevoel door dagelijkse meetings en niet onbelangrijk: staat de klant aan het roer. Scrum kent een aantal duidelijke rollen. Een van deze rollen is Scrum Master. Wat houdt deze rol in en wat zijn de taken en verantwoordelijkheden? Onze productmanager Sterre zocht het voor je uit.

Scrum in het kort
Scrum is een Agile werkwijze die de wendbaarheid van een bedrijf vergroot en de kans geeft om beter aan te sluiten bij je doelgroep. Door te werken met de Scrum-methode zorg je dat je zo snel mogelijk waarde toevoegt voor de klant.

Wat doet een Scrum Master?
De Scrum Master kun je het beste zien als de procesbegeleider van het team. Deze persoon zorgt dat de Scrum-aanpak op de juiste wijze wordt uitgevoerd. De Scrum Master houdt zich onder andere bezig met de volgende taken:

– Het team leren wat Scrum inhoudt en hoe deze methode werkt.
– Meetings faciliteren en zorgen dat deze goed verlopen.
– Obstakels uit de weg helpen voor collega’s.
– Een coach zijn voor het Scrum-team.

Het is belangrijk dat de Scrum Master beschikt over bepaalde competenties zoals besluitvaardigheid, resultaatgerichtheid en doorzettingsvermogen. Een goede Scrum Master is een belangrijke schakel voor het dagelijks functioneren van een Scrum Team. Een Scrum Master zorgt naast het juist uitvoeren van Scrum methodiek ook voor het welzijn van de teamleden. De kennis en vaardigheden van de Scrum Master zijn hierom een essentieel onderdeel in de transitie naar een wendbare organisatie.

Certificeringen
Om aan de slag te kunnen gaan als Scrum Master wordt vaak een certificering gevraagd, zoals het Professional Scrum Master I-, Professional Scrum Master II- of Professional Scrum Master III-certificaat. Wil je meer weten over Scrum? Bekijk dan hier alle Vijfhart Scrum-cursussen.

Heb je vragen over Scrum? Neem dan contact op met onze accountmanager Dejan de Gooijer: 026-7911065 of d.degooijer@vijfhart.nl.

Vijfhart, dat klopt voor jou!

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid