Hoe maak je een sterk wachtwoord?

Recent waarschuwde de politie 50.000 Nederlanders wegens gestolen wachtwoorden. Met regelmaat vallen enorme hoeveelheden e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden in handen van criminelen. Voor je het weet ben JIJ hier slachtoffer van. Voorkom dat jouw wachtwoord gestolen wordt!

Wat zijn de risico’s wanneer iemand jouw wachtwoord steelt?

Jouw wachtwoord is gestolen en nu? De internetcrimineel heeft nu toegang tot zeer gevoelige gegevens. Bijvoorbeeld jouw online betaalaccounts. Hij/zij kan nu aankopen doen vanuit jouw naam, geheime bedrijfsgegevens inzien of fraude plegen. Hierdoor vallen zeer gevoelige gegevens in verkeerde handen..

Daarom is de veiligheid van jouw inloggegevens zo belangrijk!

Gebruik jij slechts één wachtwoord voor verschillende diensten? Dan heeft een crimineel met jouw gegevens toegang tot talloze e-mail en website-accounts. Hoe makkelijk kun je het ze maken?

Hoe word je gehackt?

Cybercriminelen hebben verschillende methodes om achter gegevens te komen. Een van de meest voorkomende methodes is Phishing via vervalste e-mail of via een sms/whatsapp. Vaak is dit een e-mail/bericht die je vraagt om in verband met veiligheidsredenen jouw persoonlijke inloggegevens in te voeren op een website. Op het eerste oog lijkt dit de originele website, maar dat is het niet. Cybercriminelen vervalsen de website om zo aan jouw gegevens te komen.

Ben jij benieuwd naar hoe cybercriminelen dit doen? In deze video zie je hoe phishing werkt en in welke stappen een phishing slachtoffer wordt misleid.

Hoe maak je een sterk wachtwoord?

Gebruik jij een van de volgende wachtwoorden: 123456, qwerty of welkom? Dan ben jij niet de enige. Dit zijn 3 van de meest gebruikte wachtwoorden en dus het gemakkelijkst om te hacken. Kies jij deze wachtwoorden omdat ze gemakkelijk te onthouden zijn? Lees dan deze blog waarin 2 wachtwoord strategieën om wachtwoorden te onthouden worden beschreven.

Algemene wachtwoordtips: 

Allereerst: een wachtwoord moet lang en uniek zijn om aanvallen van criminelen te weren. We hebben nog 7 andere tips voor je:

  1. Hoe meer tekens, des te veiliger
  2. Combineer cijfers, speciale tekens, hoofd- en kleine letters en symbolen
  3. Gebruik geen persoonlijke informatie zoals een naam of geboortedatum
  4. Gebruik verschillende wachtwoorden voor elke website
  5. Pas wachtwoorden regelmatig aan
  6. Gebruik tweefactorauthenticatie
  7. Controleer regelmatig of jouw inloggegevens zijn gehackt

In onderstaande afbeelding is goed weergegeven hoe je een sterk wachtwoord maakt.Sterke wachtwoorden

Bron: https://www.hivesystems.io/

Check of jouw e-mailgegevens zijn gehackt

Wil jij weten of jouw e-mail is gehackt? Gelukkig zijn hier verschillende tools voor:

Checkfunctie van de politie
De politie heeft een tool beschikbaar gesteld waarmee je kan checken of je e-mail is gehackt. Je hoeft alleen je e-mailadres in te voeren. Is jouw e-mailadres gehackt? Dan ontvang je van de politie een e-mail.

Have I Been Pwned?
Via Have I Been Pwned kun je zowel je e-mailadres als je usernames van verschillende websites controleren. Na het invullen van deze gegevens krijg je gelijk inzicht of je gehackt bent.

Je bent gehackt; en nu?

Stap 1: Kom in actie! Probeer eerst op de gebruikelijke manier in te loggen. Lukt dit nog? Dan hebben de hackers jouw wachtwoord nog niet gewijzigd. Wijzig direct het wachtwoord! Gebruik je dit wachtwoord ook voor andere websites? Wijzig dan ook daar het wachtwoord.

Stap 2: Lukt het niet meer om met jouw gebruikelijke gegevens in te loggen? Meestal is het mogelijk om toegang te krijgen door meerdere beveiligingsvragen van je e-mailprovider te beantwoorden. Vaak heb je deze beveiligingsvragen eerder ingevoerd. Bijvoorbeeld: “Hoe heette je eerste huisdier?”. Heb je toegang tot je account? Ga dan naar stap 1.


WIL JE MEER WETEN OVER SECURITY?

Bekijk onze speciale security themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid