Wachtwoorden onthouden? Check deze 2 wachtwoord strategieën

Have I been Pwned? Check nu of jouw mailadres voorkomt in een gelekte database!

Dat een wachtwoord van 8 willekeurige kleine letters binnen enkele minuten te kraken is, dat weten wij natuurlijk allang. Toch blijven wij hetzelfde wachtwoord voor alles hanteren. Ruim de helft van de jongeren onder de 18 jaar hergebruikt zijn/haar wachtwoord voor alle online accounts(!) De meest voorkomende reactie is: ‘Hoe moet ik al die wachtwoorden onthouden dan?’ Bedenk dan dat bij een datalek bij één van die ‘betrouwbare’ partijen waar jij je wachtwoord hebt gebruikt, internetcriminelen heel makkelijk toegang krijgen tot al je accounts.

Wat heb je liever? Een betrouwbare wachtwoordstrategie die het makkelijk maakt je wachtwoorden te onthouden, of iemand die namens jou je social profielen overneemt…

Ik geef je graag een paar tips voor het veilig stellen van al je dierbare accounts.

2 wachtwoord strategieën
  1. Kies een wachtwoord- of passwordmanager. De consumentenbond heeft 19 passwordmanagers getest. Geen reden meer om er niet één te kiezen.
  2. Kies een wachtwoord met een vast en variabel deel voor iedere site. Lees hieronder meer over hoe je dat doet.
Vast/variabel wachtwoord

Om je wachtwoord iets makkelijker te onthouden kan je kiezen voor een vast/variabel wachtwoord. Dit betekent niet anders dan dat je een ‘standaard’ vast wachtwoord hanteert en daar per account een variabel deel aan toevoegt. Bijvoorbeeld het vaste wachtwoord Ilove5hart4ever en een variabel deel Ilove5hart4ever2020 en You&Ilove5hart4ever.

Tweefactorauthenticatie

Ja, het kost even tijd en ja je moet je telefoon bij de hand hebben, maar het is de moeite waard. Er is een lijst van websites die tweefactorauthenticatie aanbieden. Je kan dit op verschillende manieren instellen:

Na het inloggen kan je ervoor kiezen bepaalde apparaten te vertrouwen. Hier hoef je dan niet altijd met de tweefactorauthenticatie in te loggen, maar zal hij er zo nu en dan om vragen ter controle. Bekijk dan ook af en toe welke apparaten je nog als ‘vertrouwd’ hebt gemarkeerd. Het komt nogal eens voor dat je een nieuwe werklaptop hebt gekregen, je tijdelijk ergens anders hebt ingelogd of dat je een nieuwe telefoon hebt.

Algemene wachtwoord tips
  • Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. Mijn advies; gebruik deze niet.
  • Hanteer wachtwoorden van minimaal 12 karakters. Hoe langer, hoe beter.
  • Gebruik geen wachtwoorden die iedereen kan weten of van je social account kan halen (naam van je kat, hond, liefde of bijvoorbeeld je geboortedatum).
  • Gebruik voor ieder account een ander wachtwoord (met een passwordmanager is dat easy peasy).
  • Controleer heel gemakkelijk via Have I been Pwned? of jouw e-mailadres in een gelekte database voorkomt. Zo ja, verander dan je wachtwoord.
  • Pas al je wachtwoorden minimaal 1 keer per jaar aan.

Nog steeds moeite met het onthouden van je wachtwoorden? Kies dan voor een goed geteste passwordmanager. Meer lezen over het ‘veilig’ houden van je accounts? Lees dan ‘Extra slot op 10 accounts‘ van de consumentenbond.

Groetjes Iris.


WIL JE MEER WETEN OVER SECURITY?

Bekijk onze speciale security themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid