Agile projectmanagement, wat is dat?

Klopt! Agile Project Management is een term die tegenwoordig in elk modern bedrijf wel voorbijkomt. Maar wat houdt het nou precies in? Onze productmanager Sterre Verbraak legt het je in het kort uit.

Wat is Agile Project Management?
Agile projectmanagement is een manier van werken waarbij je een project gedurende de gehele levenscyclus op kunt leveren. Dankzij dit zogenoemde iteratieve ontwikkelingsproces kunnen teams creëren, testen en herzien tot ze tevreden zijn met het eindresultaat. Het voordeel van iteratief werken is dat je gaandeweg problemen kunt oplossen en aanpassen in plaats van een lineair pad te volgen.

Door gebruik te maken van Agile projectmanagement krijgen teams beter inzicht in projectprestaties o.a. door gebruik te maken van frequente Scrum-vergaderingen en sprintbesprekingen die voor meer transparantie zorgen. Deze methode is uitermate geschikt voor teams die beter willen weten hoe een project vordert. Daarnaast bevorderd Agile een verhoogde productiviteit en onderlinge samenwerking.

Wat is het verschil met de watervalmethode?
Agile-methoden verschillen nogal van traditioneel projectmanagement. Bij Agile-methoden wordt de prioriteit gegeven aan feedback, leren, flexibiliteit en samenwerking. In plaats van een vast proces, is er ruimte voor constante herzieningen.

Agile heeft vier waarden die de iteratieve, op feedback gerichte aanpak samenvatten:
Waarde 1: Individuen en interacties boven processen en hulpmiddelen
Waarde 2: Werkende software
Waarde 3: Samenwerking met de klant
Waarde 4: Reageren op verandering boven het volgen van een plan

De watervalmethode heeft daarentegen voorspelbare stadia. Terwijl de watervalmethode vereist dat het team elke projectfase voltooit voordat er naar de volgende fase wordt overgegaan, werkt het team bij Agile gelijktijdig aan verschillende projectfasen, iteraties of Agile sprints genoemd.

Wat zijn populaire frameworks binnen Agile?
Binnen Agile kan gewerkt worden met verschillende frameworks. De populairste heb ik voor je op een rij gezet:

  • Kanban
  • Scrum
  • Extreme programming
  • Hybrid
  • Lean

Agile projectmanagement is dus een moderne en handige projectmanagement methode om je projecten mee uit te voeren. Wil jij jouw projecten ook Agile inrichten, maar weet je nog niet hoe? Volg dan onze Agile Project Management Foundation & Practitioner cursus.

Vijfhart, dat klopt voor jou!

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid