Grijpen robots de macht?

Vijfhart-productmanager en -docent Marnix Wolf is niet alleen negenvoudig Microsoft Most Valuable Professional, hij weet ook enorm veel van Generative AI. Met zijn blogposts deelt hij zijn kennis en ervaring. Dit keer vertelt heeft hij een spannende update vanuit het hart van de AI-wereld.

Klopt! Uit recent onderzoek van het onderzoeksinstituut Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory van MIT, blijkt dat de angst dat robots op korte termijn onze banen zullen overnemen ongegrond. Hierin wordt onthult dat kunstmatige intelligentie (AI) veel langzamer geïntegreerd zal worden in de arbeidsmarkt dan wordt gevreesd. Van slechts 23% van de banen die potentieel door AI vervangen kunnen worden, is het voor werkgevers interessant om ze te automatiseren. Met andere woorden, in veel gevallen blijft menselijke arbeid de betere en financieel voordeligere keuze. 

De auteur van dit onderzoek Neil Thompson, benadrukt dat de volledige adoptie van AI om taken over te nemen niet overhaast zal plaatsvinden. Dit geeft beleidsmakers en werknemers voldoende tijd om zich aan te passen aan de toekomstige veranderingen die AI met zich mee zal brengen. 

Interessant genoeg toont de studie aan dat bij banen die makkelijk vervangbaar zijn door AI, de menselijke arbeid economisch gezien nog steeds de voorkeur heeft. Een praktijkvoorbeeld hiervan is een winkelmedewerker die verantwoordelijk is voor het controleren van voorraden of prijzen. Die is goedkoper dan een geautomatiseerd systeem. 

Geen reden tot paniek dus. De bevindingen van MIT stellen ons gerust dat een massale overname door robots nog ver in de toekomst ligt. Nu is het ideale moment om ons voor te bereiden op de toekomstige impact van AI. Tot die tijd werken we gewoon verder, hand in hand met de technologie, klaar om de uitdagingen en kansen die AI ons biedt aan te gaan. Wil je meer weten over AI? Bekijk dan een van de volgende cursussen.

Vijfhart, dat klopt voor jou! 

Bron: CNN

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid