Google Gemini: de toekomst van zoeken is AI

Vijfhart-productmanager en -docent Marnix Wolf is negenvoudig Microsoft Most Valuable Professional en weet heel veel van Generative AI. Met zijn blogposts deelt hij zijn kennis en ervaring. Dit keer vertelt hij over Google Gemini. 

Tijdens de I/O 2024 conferentie heeft Google een nieuwe standaard gezet voor zoektechnologie met hun baanbrekende AI-innovaties. De Gemini era is aangebroken, een tijdperk dat een revolutie belooft te worden in de manier waarop we informatie vinden en consumeren. 

Het einde van traditioneel zoeken
Na 25 jaar verandert Google zijn zoekervaringen d.m.v. AI-technologie. De concurrentie, vooral de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI, daagt Google uit. Ook kleinere startups zoals Perplexity, You.com en Brave zetten druk op Google met hun vernieuwende zoektechnieken.  

AI Overviews: automatische antwoorden op complexe vragen
Een van de meest indrukwekkende innovaties van Google is de introductie van AI Overviews. Deze AI-gegenereerde samenvattingen bieden directe antwoorden op complexe vragen en verschijnen bovenaan de zoekresultaten. Google gebruikt een op maat gemaakte versie van zijn Gemini AI-model om deze functie mogelijk te maken. 

AI Overviews is uitgerold voor alle Google-gebruikers in de VS. Tegen het einde van het jaar 2024 zal de functie in meer landen beschikbaar zijn, wat betekent dat meer dan een miljard mensen AI Overviews in hun zoekresultaten zullen zien. Maar dat is niet alles; gebruikers zullen binnenkort ook in staat zijn om Search te vragen maaltijd- en reissuggesties te doen, vergelijkbaar met het vragen aan een vakantiewebsite om restaurants en hotels aan te bevelen. 

Gemini zal gebruikers helpen met wat ze moeten doen of kopen om recepten te bereiden. Bovendien zullen gebruikers gesprekken kunnen voeren met het AI-systeem, waarbij ze alles kunnen vragen, van relatief eenvoudige taken zoals het informeren over de weersverwachting tot zeer complexe taken zoals het helpen bij de voorbereiding op een sollicitatiegesprek of een belangrijke toespraak. 

Veo: Generatieve Video AI
Google onthulde ook Veo, een nieuw AI-systeem dat korte video’s kan genereren en gebruikers meer controle geeft over cineastische stijlen. Met Veo kunnen gebruikers prompts zoals timelapse of luchtopnames van een landschap gebruiken om de gewenste videostijl te creëren. 

Google heeft een duidelijk voordeel als het gaat om het trainen van generatieve videomodellen, omdat het eigenaar is van YouTube. Het bedrijf heeft al samenwerkingen aangekondigd met artiesten zoals Donald Glover en Wyclef Jean, die de technologie gebruiken om hun werk te produceren. 

Astra: Google’s eerste AI-assistent voor alles
Later dit jaar introduceert Google Astra een nieuw systeem dat volgens het bedrijf de meest krachtige en geavanceerde AI-assistent ooit zal zijn. In tegenstelling tot de huidige generatie AI-assistenten, die enkel informatie kunnen ophalen en antwoorden bieden, zullen Astra-gebruikers kunnen communiceren via audio en video. 

Astra zal redeneer-, plannings- en geheugenvaardigheden tonen en in staat zijn om meerdere stappen te nemen om taken uit te voeren. Gebruikers zullen toegang krijgen tot Astra via hun smartphones en mogelijk ook via desktopcomputers. Google onderzoekt ook andere opties, zoals de integratie van Astra in slimme brillen en andere apparaten. 

Conclusie: een spannende toekomst
Het is duidelijk dat Google zich opmaakt voor een spannende toekomst waarin AI centraal staat. Met de introductie van de Gemini Era en innovaties zoals AI Overviews, Veo en Astra, lijkt het erop dat zoeken nooit meer hetzelfde zal zijn. Hoewel deze functies misschien niet meteen in Nederland beschikbaar zullen zijn, aangezien de EU vaak achterloopt op de VS en het VK op het gebied van technologie-implementatie, is het slechts een kwestie van tijd voordat we deze revolutionaire veranderingen ook hier zullen ervaren.  

Bekijk hier onze AI-cursussen.

Vijfhart, dat klopt voor jou!

Bronvermelding
Voor dit artikel is er gebruik gemaakt van deze bronnen:
It’s the End of Google Search As We Know It
Google I/O 2024 Keynote by Sundar Pichai
Google’s Astra is its first AI-for-everything agent 

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid