Exclusieve AWS-cloud voor Europa

Klopt! Amazon werkt aan een nieuwe cloudinfrastructuur, exclusief voor de Europese Unie. In deze omgeving worden klantgegevens uitsluitend opgeslagen op servers binnen de EU en alleen Europese AWS-medewerkers hebben beheertoegang tot deze cloud. Onze AWS-productmanager Sterre praat je bij over de laatste ontwikkelingen.

Naast het feit dat alle metadata binnen de AWS European Sovereign Cloud de EU niet verlaat en dat deze service enkel wordt beheerd en onderhouden door Europese AWS-medewerkers, is Amazon van plan om een apart systeem te implementeren voor facturatie en het beheer van gebruikersgegevens. Deze afzonderlijke cloud zal eerst beschikbaar worden gesteld aan klanten in Duitsland, en later aan alle Europese gebruikers, inclusief landen buiten de EU, zoals het Verenigd Koninkrijk. De exacte releasedatum van deze cloud wordt echter niet vermeld.

Amazon introduceert deze cloudoplossing in reactie op de AVG-regelgeving van de Europese Unie. Volgens deze regelgeving mogen persoonsgegevens buiten Europa worden verwerkt, maar onder strikte voorwaarden. Bedrijven mogen alleen data exporteren als ze kunnen garanderen dat deze in het buitenland even goed beschermd zijn als in Europa. Amazon beweert dat het met zijn AWS-service al aan deze regelgeving voldoet, maar stelt dat deze aparte cloud het voor organisaties in de publieke sector en bedrijven met hoge eisen op het gebied van databeveiliging en -bescherming veel gemakkelijker maakt om AWS-diensten te gebruiken.

Naast Amazon bieden ook Microsoft, Oracle en Google cloudgebruikers de mogelijkheid om hun data uitsluitend binnen de EU op te slaan. Microsoft is eerder dit jaar gestart met de vergelijkbare EU Data Boundary, terwijl Oracle en Google ook werken aan het opzetten van dergelijke ‘soevereine’ clouds in Europa.

Meer weten over de AWS cloud? Bekijk al onze AWS-cursussen.

Vijfhart, dat klopt voor jou!

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid