Durf nee te zeggen tegen je collega’s

Trainer-coach Astrid Bontenbal van ons zusterbedrijf Coach+Result is expert op het gebied van individuele- en teamontwikkeling. Ze daagt mensen uit om buiten hun comfortzone te komen. Bijvoorbeeld door vaker ‘nee’ te zeggen.  In deze blog vertelt ze hier meer over en geeft ze handige tips zonder je schuldig te voelen.

‘Nee’ zeggen tegen collega’s: je moet het maar durven. Waar het voor de een heel normaal is om grenzen aan te geven wanneer dit nodig is, is dit voor de ander een flinke uitdaging. In dat laatste geval kan het écht lastig zijn om een verzoek van een collega af te wijzen.  

Is ‘nee’ zeggen slecht?
Een vraag die je eigenlijk niet zou moeten stellen, maar laten we het toch nog even extra benadrukken: ‘Nee’ zeggen is zeker niet slecht, het is juist een belangrijk onderdeel van jouw persoonlijke leiderschap! Het is essentieel om grenzen te stellen tijdens je werkdagen, en daar hoort ook weleens een ‘nee’ bij. Zo houd je een gezonde en productieve werksfeer en voorkom je overbelasting en stress. Door het stellen van grenzen communiceer je jouw behoeften en verwachtingen naar collega’s en leidinggevenden. Dat zorgt weer voor wederzijds respect en begrip. 

Respectvol en effectief ‘nee’ zeggen
Goed, je hebt besloten om niet mee te gaan in het verzoek van een collega. Dat is stap 1, maar hoe ga je dit op een juiste manier brengen? Respectvol en effectief ‘nee’ zeggen kan best lastig zijn wanneer je jezelf hier nog niet helemaal comfortabel bij voelt. Daarom hebben wij bij Coach+Result een handige infographic gemaakt met de beste tips. Ontdek waarom het vermijden van verontschuldigingen, het plannen van je tijd, duidelijke communicatie en het tonen van empathie essentieel zijn in het proces van grenzen stellen. Leer hoe je consistent kunt zijn in je communicatie en ontdek waarom het belangrijk is om vanuit je eigen perspectief te spreken.  

Leren hoe je nog beter ‘nee’ kunt zeggen?
Vind jij het lastig om ‘nee’ te zeggen en wil je hier beter in worden? Wij helpen je hier graag bij! Met de trainingen van Coach+Result rondom persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling en assertief en effectief communicerenhaal je het beste uit jouw (professionele) capaciteiten en helpen we je bij de tofste en tegelijkertijd lastigste uitdagingen. Daarnaast bieden we ook individuele coaching aan. Tijdens de individuele coachinghalen we het beste uit iedere medewerker en zorgen ervoor dat de nieuw aangeleerde vaardigheden ook daadwerkelijk beklijven.  

Nieuwsgierig? Bekijk het aanbod van Coach+Result en verbeter jouw skills! 

Bron: nee zeggen tegen collega’s

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid