Bespaar tijd met de mogelijkheden van Excel!

Excel is een van de meest gebruikte Office applicaties op kantoor. Werk jij wel eens met Excel om bijvoorbeeld berekeningen te maken? Grote kans dat je regelmatig deze applicatie opent om spreadsheets te maken. Wat levert werken met Excel jou op? Tijdgebrek, frustratie? Of bespaar je juist tijd omdat je de juiste kennis hebt omdat je weet hoe je ermee moet werken?

Wat is Excel?  Excel Vijfhart

Excel is een computerprogramma en onderdeel van Microsoft Office. Onder andere Word, Outlook en PowerPoint maken hier ook deel van uit. In de basis is Excel een rekenprogramma, maar je kunt er ook grote hoeveelheden gegevens structureren, analyseren en rapporteren. Hiermee kan Excel je een goed inzicht geven in allerlei gegevens. Hierbij kun je denken aan: opstellen van een agenda of jaarkalender, boekhouding van een bedrijf of een rapportage en analyse van meest verkochte producten. Wil je bijvoorbeeld de kosten van de organisatie van het jaarlijkse bedrijfsuitje in beeld brengen? Dan is Excel de tool hiervoor!

Vijf tips om tijd te besparen met Excel

Wist je dat Excel een van de meest gebruikte computerprogramma’s ter wereld is? Toch vinden veel gebruikers het programma best ingewikkeld. Dit komt omdat Excel ontzettend veel mogelijkheden biedt. Met behulp van de functies in Excel kun je veel tijd besparen! Daarom hebben wij 5 tips voor je op een rijtje gezet die je gelijk kunt toepassen!

Tip 1: Werk met formules

Denk jij dat het werken met formules in Excel te tijdrovend is? Dat is het zeker niet; zelfs voor de meest eenvoudige vergelijkingen kunnen de ingebouwde functies je spreadsheet sneller laten werken. Een van de meest gebruikte formules is SOM. Met deze formule kun je getallen in je spreadsheet optellen.

Tip 2: Filter je gegevens

Je spreadsheet staat vol met informatie en door de bomen zie je het bos niet meer. Is er een oplossing voor dit probleem? Ja, die is er zeker! Om je te focussen op specifieke gegevens kun je de filtertool gebruiken. Met deze filtertool kun je kiezen aan welke criteria jouw filterselectie moet voldoen en welke gegevens je dus wel wilt zien, en welke gegevens je niet wilt zien.

Tip 3: Blokker rijen of kolommen

Ook deze tip helpt je om focus te krijgen op de gegevens in je spreadsheet. Als je continu moet scrollen om te zien in welke rij of kolom je werkt, verlies je veel tijd en kun je fouten maken. Door te werken met de blokkeerfunctie bespaar je tijd en voorkom je fouten. Met de blokkeerfunctie kun je de titels van rijen en/of kolommen vergrendelen, waardoor de titel steeds zichtbaar blijft, hoe ver je ook naar beneden scrollt.

Tip 4: Gebruik de vulgreep

Met de vulgreep kun je snel gegevens kopiëren naar aangrenzende cellen. Wanneer je bijvoorbeeld een jaarplanning voor 2023 maakt en een lijst met datums wilt opstellen, kun je veel tijd besparen met de vulgreep. Hoe werkt de vulgreep? Vul in de eerste cel 1 januari 2023 in en in de cel hieronder 2 januari 2023. Vervolgens selecteer je beide cellen en klik je op de vulhendel (+ teken). Daarna sleep je de vulhendel naar je doelcel(len).

Tip 5: Ken de sneltoetsen

Werk jij continu met de muis en klik je op een dag heel wat af? Dat kan gemakkelijker en sneller. Met sneltoetsen verricht je direct een handeling en je hoeft niet te wisselen tussen je muis en je toetsenbord.

Meer uit Excel halen?

Werk je regelmatig met Excel en wil je Excel beter gebruiken? Dan is een Excel-cursus een echte aanrader. Een van de redenen om een Excel cursus bij Vijfhart te volgen is omdat je veel kunt leren van de vragen die medecursisten stellen. Vragen uit hun praktijk helpen jou weer een stapje verder om Excel nog beter te beheersen.

Wil jij excelleren in Excel? Schrijf je dan in voor de cursus Excel Basis of Excel Gevorderd.

Wil je liever eerst weten wat jouw Excel kennisniveau is? Doe dan de Excel kennistest en ontvang direct een passend cursusadvies.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid