Opleiding Financieel management van IT

Opleiding Financieel management van IT(Partnercursus)

Algemeen

Veel organisaties werken vooral budget-gericht, terwijl iedereen eigenlijk wel weet dat het opmaken van budget niet per se nuttig is. Naast kennis van financieel instrumentarium is ook kennis nodig van de veranderkundige aspecten die kleven aan de overgang van budgetgericht naar waardegericht management. De opleiding Financieel management van IT biedt beide vormen van kennis, toegepast op het domein van de IT.

Op ieder van de vijf dagen behandelen we instrumenten van financieel management van IT. Zowel de theorie en de praktische toepassing als de veranderkundige aspecten ervan. Door oefeningen leer je bovendien hoe de aangeboden stof toe te passen op je eigen praktijk. Het maken en presenteren van een werkstuk behoort tot de mogelijkheden. De ervaring leert namelijk dat in het diepe springen om de lessen uit de opleiding onmiddellijke toe te passen op een concrete praktijkcase het leerrendement minstens verdubbelt.

Tijdens de training besteden we veel aandacht aan de vaardigheden om te komen tot deugdelijke maar vooral ook gedragen resultaten. Een gedegen financiële analyse die belanghebbenden en beslissers serieus nemen en vertrouwen. Daarnaast beschik je over de benodigde kennis om te begrijpen welke rol financiële informatie speelt in besluitvormings-processen en besturing van projecten, diensten en de organisatie. Je leert het aangereikte instrumentarium te zien als ondersteunend aan deze processen. Hierdoor ben je beter in staat om opdrachtgevers, stakeholders, klanten en andere betrokkenen te informeren, adviseren, organiseren en committeren aan belangrijke beslissingen over de inzet van IT.

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die te maken heeft of krijgt met financiële beslissingen over IT, hetzij als opdrachtgever of als leverancier. Managers, (IT-)controllers, IT-architecten, projectleiders, account managers, service managers, business consultants en IT consultants.

Voorkennis

Onderstaande voorkennis is vereist:

De stof wordt behandeld op HBO+ niveau. Om deel te nemen aan de opleiding is 3 tot 5 jaar praktijkervaring op tactisch of strategisch niveau noodzakelijk. Bestaande kennis van financiën is geen vereiste. Een persoonlijke intake kan onderdeel zijn van de aanmeldingsprocedure.

Persoonlijk advies?

Onderwerpen

Aan de orde komen een diagnose- en werkmodel voor Planning & Control, het bepalen van kosten en kostprijzen en kostenallocatie. De dag wordt afgesloten met cost accounting van software op basis van functiepuntanalyse.
Eenmaal in beheer is het zaak te sturen op de kosten van IT. De gebruikelijke instrumenten van kostentoedeling waar in alle organisaties de financiële administratie mee werkt, kostenplaatsen, leveren onvoldoende informatie om effectief op de kosten van IT diensten te sturen. Meerdere IT-diensten lopen over meerdere kostenplaatsen, hoe die kluwen te ontwarren? Total Cost of Ownership (TCO) en moderne methoden van kostenallocatie en -accumulatie, waaronder activity based costing, worden gepresenteerd. In de middag ga je die theorie toepassen op een casus uit de IT-praktijk.
Ook leer je algemeen beschikbare benchmarks te gebruiken om software in projecten en applicatie portfolio¿s door te lichten. Dit helpt je om vroegtijdig onrealistische planningen en begrotingen van software ontwikkeling en onderhoud door te prikken.
Het is mooi om een positieve netto huidige waarde te beloven, maar het wordt pas echt interessant als je erbij kan vertellen hoe zeker die is. Je leert hoe optimistische, realistische en pessimistische cash flow prognoses te maken en hoe die uit te drukken in een spreidingsmaat. Nu je in staat bent om van een project de bedrijfswaarde en het risicoprofiel te bepalen kun je portfoliomanagement bedrijven. Je leert hoe uit een portfolio van projecten die projecten te selecteren die de doelstellingen van je organisatie het best ondersteunen, gegeven hun bedrijfswaarde en risicoprofiel.
Op deze dag lichten we de beginselen van investeringsanalyse toe en enkele toepassingen ervan. Kennis van de toepassing van toekomstige verwachte cash flows, discontovoet en op netto huidige waarde gebaseerde maatstaven is onontbeerlijk voor het op de juiste wijze kwantitatief modelleren van de business case. Naast een technisch ontwerp heeft een IT-project ook een uitgekiend financieel ontwerp nodig. Scenarioanalyse en leveranciersvergelijking behoren tot de toolkit van de ‘financieel architect’.
Waardegericht management is een denkwijze waardoor je met andere ogen naar IT gaat kijken. Daarnaast behandelt deze opleiding de belangrijkste instrumenten om waardegericht management van IT daadwerkelijk vorm te geven. Op iedere dag een aantal, te beginnen met de business case. De business case is de zakelijke rechtvaardiging van een beslissing. Het is het belangrijkste stuurmiddel van de opdrachtgever. Cruciaal in de levenscyclus van IT, want fouten in deze fase gemaakt blijken de duurste. Systematisch doorlopen we het kwalitatief modelleren van de business case.

  • Dag 1: Waardegericht management van IT en het maken van een business case
  • Dag 2: Investeringsanalyse en intelligent projectontwerp
  • Dag 3: Risico en onzekerheid in de business case, project en IT-portfoliomanagement
  • Dag 4: Management van de kosten van IT, activity based costing en kostendoorbelasting
  • Dag 5: Planning & control van de IT-afdeling en cost accounting met functiepuntanalyse

Planning & Prijs

Ervaringen

ervaringen verzameld via Logo Springtest

Lucienne Groenendaal

Secretarieel medewerkster

"Training was prima, goede tips gekregen met af en toe een grap en grol. Locatie was prima, goed verzogd vwb koffie/thee, fruit en koekje. Mensen ook zeer vriendelijk. Lunch was perfect en zeer uitgebreid."

9

Ariana Scheepers

"De cursus was goed, en de verzorging ook!Ik heb er veel van opgestoken! De lokatie in Nieuwegein is goed te bereiken met het openbaar vervoer, dus dat is prettig. Tot een volgenden keer."

10

Eric Pos

Procesbeheerder bij Gemeente Amersfoort

"Ik vond de training erg leerzaam. De inhoud was van een hoog niveau en de docent was goed thuis in de materie. Ik stel het vooral op prijs dat er diep op de concepten werd ingegaan."

9
Betalen op later moment
Schrijf je eerst in en betaal later op rekening of met de Groeikaart.
8,3 gemiddeld op Springest
Meer dan 450 cursisten deelden hun ervaring.
Pageloader
De cursus is toegevoegd aan jouw favorieten.

Jouw favorieten kun je bekijken via je profiel (deze vind je in het menu bovenaan de website).

Kunnen wij je helpen?

Laat jouw telefoonnummer of e-mailadres achter en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.


Cursus: Opleiding Financieel management van IT


E-mailadres

Telefoonnummer

Opmerking of vraag


Meer weten

Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over deze cursus.


Cursus: Opleiding Financieel management van IT

Wij helpen je graag

Geen tijd om ons gehele aanbod aan cursussen te bekijken? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag. Vul onderstaande vragen in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.

Opleiding Financieel management van ITOnderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid