Leren programmeren met C

Wist je dat….

Vijfhart is verkozen tot opleider van het jaar door Computable

Algemeen

Programmeren is een vak apart. Veel cursussen over programmeertalen gaan ervan uit dat je al kunt programmeren. Zo’n cursus behandelt dan alleen nog maar de technische details van een bepaalde taal. In déze cursus leer je juist het programmeren zelf.

Je leert begrippen kennen die in vrijwel elke programmeertaal een rol spelen en je leert hiervan hoe ze in de taal C eruitzien. Verder leer je een aantal standaardoplossingen kennen voor standaardproblemen. Je oefent vooral in het zelf bedenken van oplossingen.

Programmeren: een vak apart

De ene taal biedt voor bepaalde toepassingen meer mogelijkheden dan een andere, maar een programmeur moet altijd nieuwe functies samenstellen uit meer of minder kant-en-klare functies (uit een z.g. bibliotheek). Dat kan door functies achter elkaar toe te passen en te combineren in keuze- of herhalingsstatements. Daarmee is programmeren een vaardigheid die voor een groot deel onafhankelijk is van de gebruikte taal. Door zelf veel te oefenen en door bekend te raken met standaard functies, word je er handiger in.

Natuurlijk moet deze vaardigheid wel aan de hand van een programmeertaal geleerd worden: één taal moet altijd je eerste zijn. In deze cursus is voor de programmeertaal C gekozen. C is populair op allerlei platforms. Bovendien zijn de meeste andere populaire talen zoals C++, Objective C, C?, Java, JavaScript, PHP, Python en Perl voor een groot deel afgeleid van C. C is niet de gemakkelijkste taal om mee te beginnen, maar ook zeker niet de moeilijkste. C is wel bij uitstek geschikt om te leren wat zich precies in een computer afspeelt als een programma draait. En, last but not least: C en Java winnen al vele jaren lang afwisselend de titel van “wereldwijd meest gebruikte programmeertaal“.

In deze cursus wordt C alleen als “vervoermiddel” gebruikt. De cursus gaat over programmeren, niet over een volledige behandeling van C. Om alles uit een taal en bijbehorende bibliotheken te kunnen halen, moet je natuurlijk na deze cursus zo’n taal nog in detail leren. En als je naar een andere taal dan C overstapt: je tweede programmeertaal is altijd veel gemakkelijker dan je eerste.

Tijdens de cursusdagen is er gelegenheid voor praktijkwerk, en voor de tussenliggende perioden worden oefenopgaven aangeboden. Reken daarvoor op twee of drie avonden tussen elk paar cursusdagen in, maar als je het goed wilt leren dan moet je er meer tijd aan besteden. De docent biedt tussen de cursusdagen ondersteuning en advies per e-mail.

Je zult zelf een programmeeromgeving voor de taal C ter beschikking moeten hebben! Elke Linux-desktopinstallatie heeft dat aan boord. Linux is gratis te downloaden, bijvoorbeeld hier. Maar als je al een programmeeromgeving voor C onder, bijvoorbeeld, MS/Windows hebt dan is die ook prima bruikbaar (zie bijv. NewbieIDE of, wat spartaanser, www.MinGW.org). Uit de Apple-store kun je gratis de Xcode IDE downloaden. De afkorting IDE staat voor “Integrated Development Environment”; een IDE voor de taal C++ is ook bruikbaar voor C.

Een goede theoretische basis is belangrijk, maar daarna moet je programmeren vooral veel in de praktijk dóen.

Doel

 • Na afloop kun je kleine programma’s in C schrijven, en kun je doorgroeien naar het begrijpen of zelf schrijven van grotere programma’s, in C of in een verwante taal.
 • Het doel van de cursus is niet om de taal C volledig te leren, maar om gevoel te krijgen voor het aanpakken van een programmeerprobleem.

Doelgroep

Gebruikers die voor het eerst een (3e generatie) programmeertaal willen leren en daarom ervaring willen opdoen met eenvoudige programmeerproblemen en het uitwerken daarvan in een gestructureerde programmeertaal. Het maakt daarbij niet uit met welk platform of welke programmeertaal zij na de cursus aan de slag gaan.

Voorkennis

Onderstaande voorkennis is vereist:

Ervaring met het gebruik van een computer: elementair bestandsbeheer en het gebruik van een editor (bijv. notepad onder Windows, of gvim/vi onder Linux).
Voor deze cursus hoef je geen voorkennis in programmeren te hebben, maar je moet wel gemakkelijk met een computer om kunnen gaan. Er is ook wat aanleg voor dit vak nodig: analytisch vermogen om een probleem uiteen te rafelen, logisch redeneren, nauwkeurig werken, plezier in puzzels oplossen, en je moet een grote hoeveelheid kleine details tegelijk kunnen overzien. Het is onvermijdelijk dat een enkele cursist tijdens de cursus zal ontdekken dat programmeren nooit zijn/haar sterke kant zal worden. Anderen houden er een levenslange interesse aan over, voor beroep, hobby, of allebei.

Bijzonderheden

 • Deze cursus wordt verzorgd door AT Computing, het kennisinstituut in open-source technologieën. AT Computing is onderdeel van de Vijfhart Groep.
Persoonlijk advies?

Onderwerpen

 • Begrippen uit programmeertalen: variabelen, datatypen, definities, declaraties, operatoren, expressies, statements, afronden/afkappen, type-conversie, arrays.
 • Machinetaal, assemblertaal, compileren en interpreteren.
 • Compile, link, execute.
 • Talstelsels: tweetallig (binair), zestientallig (hexadecimaal). Signed en unsigned, 2’s complement notatie.
 • Waarheidswaarden, Booleaanse logica.
 • Lezen van het toetsenbord, schrijven naar het beeldscherm. De ASCII-standaard.
 • Control structures: selectie (if-then-else), iteratie (while- en for-loops).
 • Functies: call by value en call by reference. Argumenten en returnwaarden. Libraries.
 • Scope van variabelen: globaal, lokaal. Allocatie van variabelen: statisch, dynamisch (automatisch).
 • Manipuleren met tekst strings en arrays van characters.
 • Programmeren van eenvoudige filters waarmee je bijvoorbeeld in een bestand kunt zoeken naar een specifiek woord, of kunt tellen uit hoeveel woorden een bestand bestaat, of elk woord op een aparte regel kunt zetten.
 • Voorbeelden van sorteer-routines: bubble sort en insertion sort.
 • Linear search: de standaard strategie om in een collectie te zoeken naar een element dat aan bepaalde eisen voldoet. Binary search: zoeken kan veel efficiënter als de elementen van de collectie gesorteerd zijn.
 • Callback functies, recursieve functies.
 • Korte inleiding in principes en terminologie van Object Oriënted programmeertalen. Hierbij geen oefenopgaven.

Planning & Prijs

Pageloader
Alle prijzen zijn excl. BTW.
Meer informatie over incompany of maatwerk
Cursus: Leren programmeren met C

Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over de incompany- en maatwerkmogelijkheden van deze cursus.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Wil je meer informatie ontvangen, een vrijblijvende offerte ontvangen of een brochure van deze cursus downloaden? Vul onderstaande gegevens in en je ontvangt de brochure of informatie binnen één werkdag.


Akkoord met opvolging en privacyvoorwaardenIk ga akkoord met de privacy voorwaarden

Akkoord met opvolging en privacyvoorwaardenIk ga akkoord met de privacy voorwaarden

Akkoord met opvolging en privacyvoorwaardenIk ga akkoord met de privacy voorwaarden

Ervaringen

ervaringen verzameld via Logo Springtest

Lucienne Groenendaal

Secretarieel medewerkster

"Training was prima, goede tips gekregen met af en toe een grap en grol. Locatie was prima, goed verzogd vwb koffie/thee, fruit en koekje. Mensen ook zeer vriendelijk. Lunch was perfect en zeer uitgebreid."

9

Ariana Scheepers

"De cursus was goed, en de verzorging ook!Ik heb er veel van opgestoken! De lokatie in Nieuwegein is goed te bereiken met het openbaar vervoer, dus dat is prettig. Tot een volgenden keer."

10

Eric Pos

Procesbeheerder bij Gemeente Amersfoort

"Ik vond de training erg leerzaam. De inhoud was van een hoog niveau en de docent was goed thuis in de materie. Ik stel het vooral op prijs dat er diep op de concepten werd ingegaan."

9
Betalen op later moment
Schrijf je eerst in en betaal later op rekening of met de Groeikaart.
8,3 gemiddeld op Springest
Meer dan 450 cursisten deelden hun ervaring.
Pageloader
De cursus is toegevoegd aan jouw favorieten.

Jouw favorieten kun je bekijken via je profiel (deze vind je in het menu bovenaan de website).

Kunnen wij je helpen?

Laat jouw telefoonnummer of e-mailadres achter en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.


Cursus: Leren programmeren met C


E-mailadres

Telefoonnummer

Opmerking of vraag


Meer weten

Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over deze cursus.


Cursus: Leren programmeren met C

Wij helpen je graag

Geen tijd om ons gehele aanbod aan cursussen te bekijken? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag. Vul onderstaande vragen in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.

Leren programmeren met COnderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid