IT Fundamentals: leergang IT voor niet IT’ers

IT Fundamentals: leergang IT voor niet IT’ers

Algemeen

IT Fundamentals: leergang IT voor niet IT’ers 
Is IT niet jouw hoofdberoep, maar ben je er wel nieuwsgierig naar en word je dagelijks met IT geconfronteerd, dan is deze cursus iets voor jou! Als HR-medewerker, IT-recruiter of opleidingscoördinator, dan wel beheerder van programma’s of een IT-omgeving leer je in deze cursus meer over begrippen als Artificial Intelligence, Scrum, Big Data of de Cloud. Ook laten we je zien hoe programma’s en systemen worden gemaakt en onderhouden.

Onze trainer Gerard komt uit het vakgebied en vertelt vol enthousiasme over alles dat met IT te maken heeft. Tijdens de cursus is voldoende ruimte om vragen te stellen en eigen praktijksituaties te bespreken. Om je zoveel mogelijk persoonlijke aandacht te geven houden wij de trainingsgroep bewust klein.

Het doel van de cursus
Na het volgen van deze cursus beschik je over (praktijk)kennis rondom IT-begrippen, -processen en de laatste ontwikkelingen in de IT.

Onderwerpen die we behandelen

Inhoudelijk kan je deze onderwerpen verwachten:

 • Inleiding IT (computers in het algemeen)
 • Hoe ziet een database eruit?
 • Welke programmeertalen zijn er en waar gebruik je ze voor?
 • Met welke methodieken ontwikkel en implementeer je informatiesystemen?
 • Hoe wordt de IT in relatie tot de organisatie gestuurd (en omgekeerd)?
 • Hoe zet je Business Intelligence en Big Data in om de strategie van de organisatie te bepalen?
 • Kiezen voor alles in eigen huis of toch Cloud Computing?
 • Beveiliging van de IT, wat kun je hier zelf en als organisatie aan doen (en waarom)?
 • Wat brengt de toekomst van IT (met hierin Blockchain en Artificial Intelligence (AI)?

Kijk hieronder voor uitgebreidere informatie met betrekking tot de onderwerpen.

Voor jou geschikt?

Deze training is geschikt voor iedereen die op korte termijn (praktijk)kennis rondom IT-begrippen, -processen en de laatste ontwikkelingen wil ontwikkelen. Onze praktijk leert het volgende: veel deelnemers komen uit de HR-hoek, uit de opleidingshoek, zijn recruiter of deelnemer in een project- of Scrum team (maar hebben onvoldoende onderliggende kennis), zijn beheerder en/of zouden voor hun toekomst graag meer weten van IT.

Voorkennis

Voor deze training is geen specifieke voorkennis nodig. Je maakt op een laagdrempelige manier kennis met de wereld van IT.

Bijzonderheden

Bij de training ontvang je toegang tot onze electronische leeromgeving mijn.vijfhart.nl. Hier vind je al het benodigde cursusmateriaal.
 • Het cursusmateriaal van deze cursus is veelal digitaal. Om optimaal gebruik te kunnen maken van het cursusmateriaal adviseren we je om een eigen device (laptop, tablet) mee te nemen. Dit is echter alleen een advies, geen noodzaak
 • Na afloop van de training ontvang je het certificaat 'Leergang IT voor niet IT'ers'.
 • Deze training zal in het Nederlands gegeven worden.
 • Zet je Groeikaart in op deze training.
Persoonlijk advies?

Onderwerpen

 • Module 1: Inleiding automatisering
  • In deze inleiding gaan we in op het verleden, heden en toekomst van computers en alle ontwikkelingen die daarmee verbonden zijn. We starten met de computers die ontwikkeld zijn tijdens de tweede wereldoorlog en we eindigen bij de laatste ontwikkelingen rondom Quantum Computers. We behandelen wat datacenters zijn en hoe die ‘de Cloud’ vormen.
 • Module 2: Database
  • Dit gaat over een van de belangrijkste aspecten van de automatisering: het opslaan van gegevens. In de loop van de tijd zijn gegevens steeds belangrijker geworden, gegevens vormen de basis voor informatie. Daarnaast is er een evolutie geweest van losse bestanden naar databases. En dan vooral naar relationele databases. De relationele database is er al vele jaren en is in al die tijd alleen maar in belangrijkheid toegenomen.
 • Module 3 en 4: Software ontwikkeling
  • Het stuk over Software bestaat uit twee delen. Enerzijds programmeertalen en anderzijds de methodieken waarmee informatiesystemen worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Hierbij komt aan de orde het verschil tussen de Waterval-methode en Agile ontwikkelen op basis van Scrum.
 • Module 5. Het management van de IT
  • Organisaties en IT en het omgekeerde IT en Organisaties. Wat is het een en wat is het ander en hoe grijpen ze op elkaar in. Processen en de automatisering van processen. CI/CD, Continuous Integration en Continuous Delivery. Hele nieuwe termen in combinatie met het begrip DevOps (de integratie van het ontwikkelen van systemen en het (vaak jarenlang) beheren en onderhouden van systemen). Alle termen worden toegelicht en in hun verband geplaatst. Ook worden alle bijbehorende functies verklaard.
 • Module 6: BI & Big Data
  • In het onderdeel Databases hebben we gezien dat data de kern vormen van informatiesystemen en daarmee ook de kern vormen van het bedrijf en eigenlijk (heel vaak) het bedrijfskapitaal zijn. Om er uit te halen wat er in zit, worden enerzijds informatiesystemen ontwikkeld om de gegevens te kunnen creëren, wijzigen en/of verwijderen. Anderzijds moeten er systemen, methodes en routines worden ontwikkeld om zodanig te zoeken in gegevens dat van daaruit informatie kan worden verkregen voor het besturen van de onderneming of het verkrijgen van totaal nieuwe inzichten. BI staat hierbij voor Business Intelligence oftewel het creëren van informatie uit data om zodoende de organisatie slimmer en intelligenter te kunnen besturen.
 • Module 7: Computerbeveiliging wordt ook wel Computer Security of Cyber Security genoemd.
  • Vrijwel dagelijks staat er in de krant een stuk over een bedrijf, universiteit of gemeente die gehackt is en waar in het minst schadelijke geval een DDos aanval wordt gepleegd, zodat niemand meer het bedrijf, de universiteit of de gemeente kan bereiken. Maar in het meest schadelijke geval is alles platgelegd en wordt er een afkoopsom geëist (meestal in Bitcoins). Dit is een zogenaamde Ransomware aanval. Centrale vraag: wat hiertegen te doen om dit te voorkomen?
 • Module 8: Blockchain
  • Met de opkomst van de Bitcoin is ook de Blockchain ontstaan. Dit is het transportmechanisme waarmee door middel van de Bitcoin betaald kan worden. Maar de Blockchain is niet alleen geschikt voor de Bitcoin, maar ook of juist voor transport en opslag van alle vormen van gegevens. En dat opent de deur naar heel veel nieuwe mogelijkheden voor banken, verzekeringsmaatschappijen, de logistieke sector, et cetera. Decentrale, niet door mensen bestuurde, opslag.
 • Module 9 : Artificial Intelligence (AI)
  • ‘The new kid on the block’. Artificial Intelligence is in een razend tempo bezig de wereld te veroveren. Denk hierbij aan Intelligent Agents, Amazon’s Alexa, Google’s Assistent, Robots en beeldherkenning (gezichtsherkenning). Er wordt uitgelegd wat de basis van AI en wat de nabije en toekomstige ontwikkelingen zijn. Op basis van heel veel voorbeelden wordt geschetst wat de mogelijke gevolgen zouden kunnen zijn voor de werkgelegenheid en de toekomst van onze maatschappij.

Planning & Prijs

Pageloader
Alle prijzen zijn excl. BTW.
Meer informatie over incompany of maatwerk
Cursus: IT Fundamentals: leergang IT voor niet IT'ers

Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over de incompany- en maatwerkmogelijkheden van deze cursus.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Wil je meer informatie ontvangen, een vrijblijvende offerte ontvangen of een brochure van deze cursus downloaden? Vul onderstaande gegevens in en je ontvangt de brochure of informatie binnen één werkdag.


  Akkoord met opvolging en privacyvoorwaardenIk ga akkoord met de privacy voorwaarden

   Akkoord met opvolging en privacyvoorwaardenIk ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Akkoord met opvolging en privacyvoorwaardenIk ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Gerelateerde cursussen

    Er zijn geen gerelateerde cursussen.

    Ervaringen

    ervaringen verzameld via Logo Springtest

    Lucienne Groenendaal

    Secretarieel medewerkster

    "Training was prima, goede tips gekregen met af en toe een grap en grol. Locatie was prima, goed verzogd vwb koffie/thee, fruit en koekje. Mensen ook zeer vriendelijk. Lunch was perfect en zeer uitgebreid."

    9

    Ariana Scheepers

    "De cursus was goed, en de verzorging ook!Ik heb er veel van opgestoken! De lokatie in Nieuwegein is goed te bereiken met het openbaar vervoer, dus dat is prettig. Tot een volgenden keer."

    10

    Eric Pos

    Procesbeheerder bij Gemeente Amersfoort

    "Ik vond de training erg leerzaam. De inhoud was van een hoog niveau en de docent was goed thuis in de materie. Ik stel het vooral op prijs dat er diep op de concepten werd ingegaan."

    9
    De cursus is toegevoegd aan jouw favorieten.

    Jouw favorieten kun je bekijken via je profiel (deze vind je in het menu bovenaan de website).

    Kunnen wij je helpen?

    Laat jouw telefoonnummer of e-mailadres achter en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.


    Cursus: IT Fundamentals: leergang IT voor niet IT'ers


     E-mailadres

     Telefoonnummer

     Opmerking of vraag


     Meer weten

     Vul onderstaand formulier in en je ontvangt meer informatie over deze cursus.


     Cursus: IT Fundamentals: leergang IT voor niet IT'ers

      Wij helpen je graag

      Geen tijd om ons gehele aanbod aan cursussen te bekijken? Of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag. Vul onderstaande vragen in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.

      IT Fundamentals: leergang IT voor niet IT'ers       Lesmethoden
       JIJ BENT ONS UITGANGSPUNT

       Jouw wensen en behoeften staan voor ons centraal. Iedereen leert op zijn eigen manier. Daarom hebben we zes specifieke lesmethoden ontwikkeld.

       KLASSIKALE CURSUS

       Bij de klassikale cursussen speelt de interactie met trainer en medecursisten een belangrijke rol in het leerproces. Samen behandelen we de theorie en daarna maak je zelf opdrachten. De antwoorden bespreken we klassikaal. Zo sla je de lesstof beter op en leer je van situaties en vraagstukken in andere bedrijven. Die ervaringen kun je weer doorvertalen naar je eigen organisatie.

       VIRTUEEL

       Een virtuele training is een reguliere klassikale training die je digitaal bijwoont. Je hebt hierbij de ondersteuning van een ervaren docent, krijgt alle praktijkervaring mee, alleen zit je niet in één van onze klaslokalen. Ook kan je chatten met medecursisten tijdens de training.

       Wat heb je nodig om virtueel training te kunnen volgen?

       • Een internetverbinding (voorkeur >10mbps)
       • Een actuele internetbrowser (liefst met HTML5 ondersteuning, voorkeur voor Chrome of Firefox)
       • Optioneel: een camera en/of microfoon
       • De oplossing is geschikt voor zowel Windows, MacOS als Linux
       • Het is niet nodig om een applicatie of client te installeren op jouw PC

       Hybride
       Veel van onze trainingen organiseren wij ‘hybride’. Hierbij is een deel van de cursisten fysiek in het klaslokaal aanwezig en een ander deel van de cursisten virtueel.

       PERSOONLIJK BEGELEID

       Alleen de onderdelen leren die jij wilt leren en dat in je eigen tempo. Dit omschrijft persoonlijk begeleid leren het beste. In overleg met jouw opleidingsadviseur plan je de eerste dag persoonlijke begeleiding op één van onze locaties in. Afhankelijk van jouw training krijg je geprint cursusmateriaal of toegang tot mijn.vijfhart.nl waar je theorie leest, video’s bekijkt, oefeningen, meerkeuze- en openvragen maakt die je daarna één-op-één met de trainer behandelt. Hierdoor zorgen we ervoor dat je de lesstof aan het einde van de training echt beheerst.

       VIRTUEEL PERSOONLIJK BEGELEID

       Virtueel Persoonlijk begeleid is de virtuele variant van Persoonlijk begeleid leren.

       E-LEARNING

       Je krijgt toegang tot een persoonlijke online leeromgeving met daarin al het benodigde cursusmateriaal. Een e-learning volg je waar en wanneer jij wilt én in jouw eigen tempo. Bij een deel van ons opleidingsportfolio heb je de mogelijkheid om de training in de lesmethode E-learning te volgen.

       BLENDED

       Met de juiste mix van online en offline leren is blended de lesmethode van Vijfhart. Naast de ondersteuning van een gecertificeerde en ervaren trainer, krijg je praktijkdagen op één van onze locaties en kun je met een online leeromgeving overal 24/7 leren. Aan de hand van een op maat gemaakt opleidingsplan, volg je de leerroute die past bij jouw kennisniveau en wensen. Wat, waar en wanneer leren…. jij bepaalt!

       Meer informatie
       Onderwerpen
       Actieve filters: Wis alle filters
       Pageloader
       PRIVACY VOORWAARDEN

       Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid