Zes tips om je rol als Scrum Master nog beter uit te voeren!

Werk je al een tijdje als Scrum Master? Of ga je deze rol binnenkort vervullen? Dan zijn er een aantal dingen die je vandaag al kunt doen om jouw rol naar het volgende niveau te tillen! Wij zetten hieronder zes praktische tips op een rijtje:

#1 Blijf op de hoogte: maar ga niet micromanagen

Het is van belang dat een Scrum Master weet wat er gebeurt binnen een team. Let wel op: treed niet teveel in detail. Het team moet het gevoel krijgen dat je ze ondersteunt en niet dat je ze controleert. Je brengt dit gevoel het best over door te helpen bij het wegnemen van belemmeringen (impediments). Je bereikt dit niet door continu te vragen naar de voortgang.

#2 Zorg voor een emotionele check-in tijdens de stand-up

Peil tijdens de dagelijkse stand-up hoe je teamleden zich voelen. Dit heeft namelijk twee handige voordelen:

  1. Het team is op de hoogte van de stemming/situatie van de ander. Dit creëert begrip en geeft teamleden de kans om rekening te houden met hoe je je voelt gedurende de dag.
  2. Daarnaast zul je merken dat het kort praten over gevoelens binnen het team voor een sterke band zorgt. En, zoals voor iedere situatie geldt, lucht praten op waardoor de stemming in het team sneller opklaart.

#3 Kader tijden goed af

Je herkent het vast: teamleden willen nog weleens liever doorgaan met hun huidige werkzaamheden terwijl ze zich op dat moment bijvoorbeeld zouden moeten voorbereiden. Dwing het op tijd stoppen met werkzaamheden soms dus af. En wees gerust een beetje streng. Want een goede voorbereiding loont!

#4 Laat niet alleen de leuke klusjes uitvoeren

Zorg dat iedereen zich betrokken voelt bij het team. Dit doe je door niet te veel specialisten in je team te plaatsen, want het team kan dan lastig als geheel functioneren. Kies dus voor de juiste teamsamenstelling, zodat er voor iedere klus altijd iemand beschikbaar is.

# 5 Laat je team een refinement voorbereiden

Ook bij het onderdeel refinement komt de aloude slogan ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ weer om de hoek kijken. Om efficiënt(er) een refinement te doen is het essentieel dat het team minimaal een half uur voor aanvang de tijd neemt om zich goed voor te bereiden.
Zo kan iedereen vooraf alvast:

  • Een beeld vormen over de komende issues;
  • Tot nieuwe inzichten komen;
  • Vragen of onduidelijkheden over issues vooraf beantwoord krijgen via de PO.

Zorg dus dat iedereen op tijd stopt met zijn werk en gaat voorbereiden.

# 6 Leer en certificeer: weet waar je over praat

Houd je kennis up-to-date. En dan bedoelen we kennis over de opdrachtgevers waarvoor je werkt en kennis over je rol. Want dit vakgebied is aan verandering onderhevig. Het behalen van een Scrum Master certificering helpt je hier zeker bij.

Nog geen Certificering?

Ben jij Scrum Master en heb jij nog geen certificering? Geen nood! Door het gehele jaar heen bieden wij de Scrum Master training aan. Tijdens deze training krijg je onder andere inzicht in:

  • Het maken van een initiële product backlog;
  • Op welke vlakken jij jouw succes als Scrum Master kan vergroten;
  • Hoe je Scrum op kan schalen naar grote, of zelfs internationale projecten.

Benieuwd wat deze training voor jou kan brengen? Schrijf je vandaag nog in.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid