‘Werken in de cloud.’ Waar komt dat eigenlijk vandaan?

De Cloud is niet meer weg te denken. Zonder dat je er erg in hebt staan al je foto’s vanaf je telefoon hier opgeslagen, heb je daar je back-up aan WhatsApp gesprekken staan en maakt je Cloud provider iedere dag automatisch een back-up van al je bestanden naar de Cloud. Maar waar komt ‘de cloud’ nu eigenlijk vandaan? Voordat ik tot het begrip de ‘cloud’ kom maak ik een uitstapje naar Cloud Computing, waar het allemaal mee begon.

Ontstaan Cloud Computing

De term Cloud Computing is voor het eerst in 1996 gevallen tijdens een bespreking van Compaq Computer over de toekomst van internet bedrijven, die ze cloud computing noemde. De eerste echte cloud computing definitie is in 1997 geformuleerd door Ramnath K. Chellappa:

“Een computerparadigma waarbij de grenzen van de computer worden vastgelegd door het economische aspect eerder dan de technische limieten.”

Ondanks dat er al best lang met deze term werd gespeeld, werd het pas echt populair in 2006 toen bedrijven als Google en Amazon het gingen gebruiken. Zij gebruikten de term om de manier te beschrijven waarop klanten toegang kregen tot software en bestanden via het web in plaats van dat ze op de desktop zijn opgeslagen.

De cloud

Waar het bij Cloud computing gaat over het leveren van computerservices, inclusief opslag, servers, databases, software, analysefuncties, netwerkfuncties via het internet. Gaat het bij de term ‘cloud’ om alles wat je kan afnemen via het internet zonder dat je het op je desktop opslaat. Inmiddels heb je diverse typen van de cloud:

Openbare cloud
Binnen dit type cloud zijn externe cloudserviceproviders eigenaar van alle hardware, software en andere ondersteunende infrastructuur. Daarnaast voeren zij ook het onderhoud uit.

Privé cloud
Bij dit type cloud koop je als bedrijf of persoon een stukje privé ruimte in bij een datacenter of via externe serviceproviders. Jouw cloud staat dan op een privénetwerk en wordt ook daar onderhouden door een externe partij, of binnen jouw bedrijf wanneer je datacenter inhouse staat.

Hybride cloud
Binnen dit type cloud heb je een deel privé en een deel openbare cloud die zijn verbonden en het mogelijk maakt om gegevens en toepassingen tussen deze clouds te delen.

Daarnaast kan je kiezen voor diverse services als IaaS, PaaS, serverloos of SaaS.

It'all in the Cloud, grandpa

is de cloud veilig?

Nu veel leveranciers in de Cloud zitten is het geen kwestie van alleen ‘on premise’ de buitenmuren en endpoints goed verdedigen om alles veilig te houden. Dropbox, Google Drive, iCloud en OneDrive zijn de meest bekende aanbieders. Het gaat hier om Amerikaanse Cloud aanbieders. Dit is belangrijk om te weten wanneer het gaat om de wetgeving omtrent persoonsgegevens. Privacywetgeving zoals je die in Europa kent is anders dan in bijvoorbeeld Amerika. Check altijd waar je data wordt opgeslagen bij het kiezen voor een cloud aanbieder om het risico te bepalen.

5 cloud feitjes
  1. Hotmail was het eerste ‘programma’ dat in 1996 mail via het world wide web ophaalde. Toch heeft het de desktop variant nooit vervangen, doordat je dan altijd internet nodig hebt om in je mail te kunnen werken.
  2. Uit onderzoek blijkt dat in 2018 al zo’n 45% van alle Nederlanders gebruik maakt van de cloud. In 2014 was dan nog niet een derde.
  3. Wij slaan vooral foto’s op in de cloud.
  4. Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven maakt gebruik van de cloud. Daarmee staan wij op nummer 3 in Europa na Denemarken en Zweden.
  5. Wil jij weten of jouw cloud leverancier zijn cloud goed beveiligd heeft of het gebied van persoonlijk identificeerbare informatie (PII)? Vraag dan naar de ISO 27018 certificering.

Op zoek naar meer ‘smalltalk’? Om de week schrijf ik een blog met ‘friday facts‘ om de week lekker mee af te sluiten.


Fijn weekend, groetjes Iris.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid