Viva Las Vegas | The world is the computer | Taco Hettema

Learning & Readiness en Data & AI

De samenvatting van de afgelopen dagen op Microsoft Inspire zijn wat mij betreft “Learning & Readiness” en “Data & AI”. De snelheid waarin de wereld verandert, de snelheid waarin techniek ‘normaal’ wordt, de snelheid waarmee zaken mogelijk gemaakt worden die eerder alleen in sciencefiction films mogelijk waren (3D printing bijvoorbeeld) Deze snelheid is ongekend.

Hoe blijf je bij, hoe zorg je dat de kennis om de banen van de toekomst te kunnen uitvoeren ook aanwezig is? Hoe ben je klaar voor de toepassing van al die nieuwe mogelijkheden om er het maximale uit te halen?

De groei van de BV Nederland wordt geremd door gebrek aan de juiste mensen met de juiste skills. Nog niet al te lang geleden waren we bang dat automatisering er voor zou zorgen dat er zoveel banen zouden verdwijnen dat dat voor werkeloosheid zou zorgen. Nu zijn er zoveel nieuwe banen (67% van de huidige scholieren heeft straks een baan die nu nog niet eens bestaat!) dat ze niet ingevuld kunnen worden.

Vandaag heb ik gesproken met een aantal Microsoft mensen over het scholen van vrouwen (Women In Technology), vluchtelingen en natuurlijk ook scholieren. Een mooi initiatief, maar hoe ga je dat dan praktisch invullen?

Als het gaat om het scholen van vrouwen dan begint dat wat mij betreft met het aantrekkelijk maken van de banen. Het is niet een soort ethische verantwoordelijkheid om het percentage vrouwen in de IT te vergroten, net zo min als ik het een ethische verantwoordelijkheid vind om het percentage mannen dat als steward in een vliegtuig zijn werk doet te vergroten. Uiteindelijk moet het aantrekkelijk zijn om in een bepaalde branche of functie te werken en met betrekking tot IT denk ik dat dat absoluut mogelijk is.

Waar het bij AI om gaat is een computer slimme, intelligente beslissingen laten maken. Toepassingen als chatbots zijn daar een voorbeeld van (een geautomatiseerd systeem laten antwoorden op gestelde vragen). Persoonlijk denk ik dat vrouwen veel beter zijn in het programmeren van deze vorm van AI. Waar mijn antwoorden stoppen bij ‘ja, nee en huh’, had onze Corenote spreker het over een AI in China die niet alleen chats kan afhandelen, maar zelfs hele telefoongesprekken kan voeren én vragen over gevoelens stelt. Hierin kunnen vrouwen echt het verschil maken.

Dan het initiatief: AI for good. Goed doen met AI dus, medisch, voor het milieu etc. Super mooie initiatieven die veel meer vragen dan programmeurs, data scientists, data architecten etc. Het vakgebied rondom AI is een vakgebied wat zich bezig kan houden met wat computer zouden moeten doen, niet wat ze kunnen doen, een vakgebied, een gilde, met meesters, gezellen en leerlingen die zich richten op de doelstelling van Microsoft “empower every person and every organization on the planet to achieve more”.

Achieve more, door de tools beter te gebruiken en daardoor effectiever te worden, dus leren en klaar zijn voor de toekomst, maar zeker ook door te bedenken waar we computers voor zouden willen gebruiken en algoritmen bedenken die gebruik maken van alle data die beschikbaar is (en in een rap tempo beschikbaar komt) om deze wereld beter te maken.

Satya zei het vandaag, als je bij Microsoft wilt werken om “cool” te zijn, dan heb je het mis, als je bij Microsoft wilt werken om anderen “cool” te laten zijn, dan ben je op de juiste plek. Hij had het ook over de wereld als computer, de overtreffende trap van de slogan van Sun Microsystems “the network is the computer”, mooi passend bij de rode draad in de artikelen van deze week.

Hier vlakbij zit het Mandelay Bay hotel, daar hebben ze een Michael Jackson show, mooi om met de woorden van Michael af te sluiten: Heal the world, make it a better place.

Kijk maar eens naar de corenote van maandag en de voorbeelden die Brad Smit daar laat zien rondom chirurgie van hazenlippen, het milieu en naar de corenote van Satya van vandaag. AI om eenzaamheid te bestrijden, hele mooie voorbeelden van wat we kunnen bereiken door te leren, klaar te zijn voor de toekomst en data en AI te gebruiken.

It is not what computers can do, but what they should do.

Taco Hettema
Chief Technology Officer @Vijfhart

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid