Viva Las Vegas | Samenwerken | Taco Hettema

‘If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go with others’ aldus African proverb

Ik ben niet de eerste en ongetwijfeld niet de laatste die over dit thema schrijft: Samenwerken.

Maandag was dag twee van het algemene programma van Microsoft Inspire, de jaarlijkse Microsoft Partner conferentie. Er zijn een kleine 20.000 Microsoft partners aanwezig hier in Las Vegas en een kleine 20.000 Microsoft medewerkers die hun interne conferentie (MS Ready) combineren met Inspire. Er zijn ook een aantal gezamenlijke sessies waaronder de corenote van Satya en bijvoorbeeld ook het afsluitende feest (met Bruno Mars!).

Tijdens de corenote van maandag, die ik in het algemeen niet zo indrukwekkend vond, kwam uiteraard Microsoft/Office 365 aan bod met behoorlijk wat aandacht voor Microsoft Teams. Daarbij ook direct de aankondiging van een gratis versie van Teams! Ik ben fan van Microsoft Teams. Het brengt wat mij betreft een aantal goede onderdelen van Office 365 bij elkaar in een gebruikersvriendelijke interface wat samenwerken echt eenvoudiger en efficiënter kan maken. Kan, want dat was een mooie statistiek die getoond werd, als het gaat om teamwork werken we 80% van onze tijd samen met collega’s, maar voelt maar 13% van de medewerkers zich “engaged”, echt betrokken.

Ondanks alle mooie “collaboration” tools en alle vergaderingen werken we toch niet écht samen.

Tijdens de Nederlandse Business update werd teruggekeken naar het sluiten van het Microsoft Nederland hoofdkantoor vanwege verbouwing. Microsoft Nederland besloot om het gebouw 10 weken dicht te doen en ook geen tijdelijke kantoorruimte te huren voor alle medewerkers. Ernst-Jan Stigter gaf het net treffend aan: zoek het maar uit! Zo bedoelde hij het niet (hij corrigeerde zichzelf ook), de kern was dat alle Microsoft medewerkers hun eigen werk, werkplek, werkdag, etc. moesten indelen. 170 Microsoft partners boden onderdak aan Microsoft medewerkers, er is veel thuis gewerkt, “Spaces” gehuurd en bij Mc Donalds en Van der Valk gewerkt. Het was even wennen, maar opvallend genoeg was de reactie dat er efficiënter en effectiever gewerkt werkt, beter met tijd omgegaan en, zoals Bart van der Knaap het zei, zeker aan de randen van de dag veel meer werk verzet werd. Ook de samenwerking was intensiever, beter van kwaliteit en had meer diepgang en de momenten waarop ze elkaar wel zagen.

Samen werken, op 1 locatie, op een kantoor, in een vergadering, betekent dus lang niet altijd ook écht samenwerken. Als je los komt van ingesleten patronen, bewust gaat kiezen voor welke volgende actie je gaat doen, bewust bent of je wel bij een vergadering aanwezig moet zijn, bewust over de manier waarop je informatie deelt dan kan dat de samenwerking sterk verbeteren.

Digitale transformatie

Digitale transformatie is ook de transformatie van teams maar vooral van jezelf, het loskomen van oude patronen, het transformeren van de manier van communiceren en werken. Techniek verandert, we kunnen steeds meer intelligente taken aan computers overlaten (AI). De tools om te kunnen samenwerken veranderen snel met Teams en Yammer, met planner en Surface hubs, Onenote en Sharepoint en met honderden nieuwe features in Azure en Office365.

Met de veranderende rollen komen ook nieuwe soft skills die daarvoor nodig zijn, zelfs Microsoft gaat Soft Skills opnemen in de nieuwe leerpaden voor Role Based learning!

De kern is, hoe gaan wij om met al die tools en al die veranderingen, hoe zorgen we dat samenwerken ook écht effectief samenwerken wordt. Die verandering, die blijvende positieve gedragsverandering, die gaat het verschil maken!

Ik ga mijn korte broek aantrekken en in de frisse buitenlucht van Las Vegas (graadje of 40), met de West-Europese partners een feestje vieren. Ook zo’n verandering, van een NL feest naar een WE feest.

Taco Hettema
Chief Technology Officer @Vijfhart

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid