Viva Las Vegas – KIK deel 3 | Taco Hettema

‘Solid Partners, Flexible Solutions’, wellicht een slogan die niet iedereen direct kan plaatsen maar één die na aan mijn hart ligt. Het is de slogan van Fortis, een bedrijf met een geweldige (het is nu eenmaal mijn artikel en zo kijk ik terug op “mijn” Fortis tijd) IT-organisatie.

Fortis, ontstaan in 1990 uit de fusie van AMEV met de VSB bank, daarna nog verder in de Benelux uitgebreid met onder andere de General Bank in België, maar ook ASR Stad Rotterdam, de Amersfoortse en MeesPierson. Een succesverhaal van een bedrijf met visie en met een IT-organisatie die deze visie kan ondersteunen. Sterker nog, die zorgde voor de stabiliteit en flexibiliteit die nodig was bij al die overnames.

Zojuist heb ik in het “Holland House”, wat hier door Microsoft Nederland (Renata Bignardi en Daphne Kunnen) tijdens Microsoft Inspire is georganiseerd voor alle Nederlandse partners, nog herinneringen staan ophalen met Kenneth van Surksum. Samen met Kenneth, Jan Nieuwdam en Arjen Hordijk kunnen we uren vertellen over alle fusies, overnames en daarna ook splitsingen en integraties. Vanuit de techniek mooie projecten, menselijk en bedrijfsmatig gezien lang niet altijd.

Hoe past deze slogan bij het verhaal over vakmanschap, Kwaliteit en over techniek en Innovatie?

Dat komt door de kracht, stabiliteit, flexibiliteit en de kwaliteiten van de IT-organisatie van Fortis die nodig zijn om een solide, maar flexibele partner te kunnen zijn! Gert-Jan en Loek zorgden voor een organisatie waar ruimte was voor initiatief, waar ruimte was om te leren en fouten te maken. Een organisatie waar het “Keep it Simple” principe met het ontwerp van een nieuwe werkplek voor Fortis Nederland (SOLON) uitgangspunt was, en er hele goede redenen moesten zijn om daar vanaf te wijken (met Hans Clements als bewaker).

Ik mocht in die tijd eerst als trainer de hele Fortis IT-organisatie trainen in alle aspecten van hun gezamenlijke werkplek (XBOW) en later als projectleider ook onderdeel uitmaken van het hele programma voor de afsplitsing van Fortis Benelux.

Misschien een artikel wat niet voor alle lezers even herkenbaar is, maar de essentie zit hierin:

In die tijd werkte ik voor een organisatie die al jaren een relatie met Fortis had, al jaren trainingen verzorgde voor Fortis en ook nieuwe medewerkers rekruteerde en opleidde via hun Company Class programma (heette toen overigens nog het 8-maanden programma of oneerbiedig een “klasje”). Deze twee bedrijven waren partner, kende elkaar en versterkte elkaar, invulling gevend aan het begrip “kennispartner” door het leveren van technische kennis.

De kennispartner van 15 jaar geleden is niet meer de kennispartner van nu. Vandaag tijdens Inspire heb ik gehoord dat Microsoft learning zich meer en meer gaat richten op het trainen en opleiden voor een rol i.p.v. voor een techniek waarbij de cursist centraal staat. Bij dat “role based” opleiden zit meer dan Microsoft techniek. Open Source, Soft Skills, Methodieken, allerlei niet-Microsoft technieken horen daar ook bij. Daarnaast is de vorm waarin de kennis geleverd wordt (boek, klassikaal, e-learning) flexibel maar wel consequent qua inhoud. De kennispartner van vandaag kent nog steeds haar klant, kent de technieken die de klant gebruikt, maar kent ook de veranderende rol van de IT-er en de kenniswerker en de “skills” die daarvoor nodig zijn.

Vanuit Vijfhart willen wij die kennispartner zijn, samen met klanten de veranderende rol van de IT’er begeleiden, van de eerste stappen tot ze met pensioen gaan, van Hard Skills tot Soft Skills, van Methodieken tot aan leiderschap, dat is onze visie. Een Solide partner, met bewezen methoden en aanpak, maar zo flexibel dat de cursist centraal staat en keuze heeft in leermiddelen, doorlooptijd en trainingsvorm.

Kwaliteit, Innovatie en Kennisparter, de drie hoofdthema’s uit dit drieluik en de hoofdthema’s uit mijn visie voor Vijfhart.

Vanaf morgen meer over samenwerking en effectiviteit, onder andere met Office 365 en Teams.

Taco Hettema
Chief Technology Officer @Vijfhart

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid