Viva Las Vegas – KIK deel 1 | Taco Hettema

De slogan van Grolsch: ‘Vakmanschap is meesterschap’.

Hier moest ik aan denken tijdens het gesprek met Johan Visser over de Academy Suite. Hij vertelde over de vakmanschapsprofielen die hieronder liggen. Vakmanschapsprofielen vervangen hier de functieprofielen, geen lijst met taken maar met juist verantwoordelijkheden.

Toevallig had ik een paar weken terug mijn zoon Tjeerd geholpen met de voorbereiding van zijn geschiedenistoets en dat ging onder andere over het stelsel van Gilden, meesters, leerlingen en gezellen. Een onderwerp waar de afgelopen jaren steeds vaker over geschreven wordt en op wordt teruggevallen. Een artikel in het Financieel Dagblad van vorige week ging ook over het beroep, het ambacht en het gilde van de programmeur en dat je niet zomaar een meester programmeur bent, daar gaat jaren van training, ervaring en begeleiding aan vooraf.

Degenen die vaker een stukje tekst van mij lezen gelezen weten dat nu meestal de “So What?” sectie komt en die komt er dus ook!

Het vak van IT’er is aan het veranderen. Het aantal gilden neemt toe en een aantal gilden neemt snel af. Er is een sterk tekort aan leerlingen en de leerlingen zijn niet zo snel gezel en zeker geen meester als ze zelf soms denken en willen. Dit is een thema waar ik ook al vaker iets over heb geschreven en natuurlijk is het onderdeel van de uitdagingen van de BV Nederland, maar waar ik het deze week over wil hebben is het vak, de gilde van de DevOps engineers, van de developers, van de testers, de BI en Big data gildes, die van de AI maar ook van de gilde van de IT trainers.

Gisteren aangekomen in Las Vegas, niet om te gokken, maar om geïnspireerd te raken door Microsoft en haar partners. Hier horen wij, als Microsoft partner, welke ontwikkelingen er zijn bij de verschillende gilden, waar klanten van de gilden behoefte aan hebben en hoe we daar met de gilde van de IT trainers in kunnen ondersteunen. Sterker nog, hoe de producten die de gilde van de IT trainers levert eruit moet zien en waar die aan moet voldoen.

KIK
Dat laatste leidt mij tot de eerste letter van het woord KIK dat ik in de titel van dit stuk heb gebruikt (en de oplettende volger van Vijfhart en met name van Bastiaan Janssen zal het wellicht al hebben opgepikt in een van zijn video’s).

De eerste K is van Kwaliteit, daar werden en worden de gildes onder andere op afgerekend, is een duidelijk onderdeel van de meesterproef die gedaan moest worden om meester te worden. Kwaliteit van timmerwerk, kwaliteit van touw, kwaliteit van brood, noem maar op. En dus ook kwaliteit van software, kwaliteit van service, kwaliteit van beheer, kwaliteit van trainingen. Wat is dan kwaliteit? Vraag het aan de mannen van het Open Source gilde van AT Computing en ze zullen komen met een reeks aan kwaliteitskenmerken. Vraag het aan een trainer van Vijfhart en je krijgt op dezelfde vraag een ander antwoord. Kwaliteit wil je als klant ervaren, voelen, beleven en daardoor delen en op die kwaliteit vertrouwen.

Kom ik nog even terug op mijn titel, Vakmanschap is Meesterschap. Dat gaat ook over kwaliteit, over het ervaren, voelen en beleven daarvan. Paul Huf heeft als fotograaf een belangrijke rol gespeeld in dat ervaren, voelen en beleven door de manier waarop hij Grolsch in beeld heeft gebracht. Dat is door de jaren heen uiteraard veranderd, aangepast aan de tijd, de klant en met name de verwachtingen van de klant. Ook daar kom ik deze week nog op terug, op het gevoel dat een merk of een bedrijf oproept, maar ook de verandering die daar continu in zit. De foto bij dit artikel is van Paul Huf , roept een gevoel op, mooi als een beeld dat voor elkaar krijgt, daar streef ik als amateurfotograaf ook naar, een foto die zo goed is dat hij emotie, gevoel op roept, en dat is voor een foto een belangrijk onderdeel van de kwaliteit. Natuurlijk de techniek, scherpte-diepte, belichting, camera, bewerking etc, maar dat is maar een deel van de kwaliteit.

Ik verwacht deze week, samen met Bastiaan, Enne-Jan en Lucas veel gesprekken te hebben over onder andere kwaliteit, maar ook over de andere letters van KIK, maar daarover morgen meer.

Deze week dus een reeks met blogs vanuit Las Vegas waar Microft Inspire plaats vindt, het jaarlijkse partner event als aftrap van het boekjaar van Microsoft (dat start op 1 juli). Blogs over vakmanschap, meesterschap, en over KIK.

Groeten uit Vegas!

Lees ook KIK deel 2 | Taco Hettema >

Taco Hettema
Chief Technology Officer @Vijfhart

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid