Vijfhart & TriamFloat – De toekomst van opleiden

Wat is de toekomst van opleiden? Dit is een vraagstuk die zowel Tim Wassen, Business Manager bij TriamFloat, als Bastiaan Janssen, CEO van Vijfhart, bezighoudt. De gemeenschappelijke deler tussen deze twee organisaties? Beide bedrijven zijn ongeveer even oud (of jong) en houden zich bezig met het ontwikkelen van menselijk kapitaal.

In dit nieuwsbericht lees je over de samenwerking tussen Vijfhart en TriamFloat, de toekomst van leren, het belang van investeren in scholing en de human factor. Liever de video van het interview bekijken? Scroll dan naar beneden.

Wie is Triamfloat?

Tim vertelt: “TriamFloat is een onderwijskundige dienstverlener en bestaat 36 jaar. Dagelijks probeer ik vraagstukken uit de markt aan de juiste consultant te koppelen. Van het analyseren van een vraagstuk tot en met daadwerkelijk training geven, zit TriamFloat aan de voorkant. Wij ontwerpen en ontwikkelen leervraagstukken. Komt de training in beeld? Dan dragen wij het stokje weer over aan de organisatie. Wij zijn geen trainingsbureau. In de tijd van nu zijn leerinterventies heel divers. Zo bouwen wij e-learningplatforms, bedenken wij blended learning oplossingen. Ook houden we ons bezig met het analyseren van AR en VR en gaming oplossingen. Afhankelijk van het vraagstuk van de klant zoomen wij hier op in. Als we weggaan bij de klant, horen we graag na een tijdje hoe het afgelopen is en wat de return on investment (ROI) is. Vaak komen we nog terug om feedback op het gemaakte materiaal door te voeren.

Learning Analytics

Bastiaan: “Je hoort veel over learning analytics / data analytics in learning. Zit dit ook in de oplossingen die jullie bouwen?” Tim: “Bedrijven zijn er steeds meer mee bezig. Als je kijkt naar de toekomst, is data een goede voorspeller van opleiden. Om de voortgang te kunnen tracken, heb je een leermanagementsysteem (LMS) nodig die dat kan. Hier hebben wij dagelijks mee te maken. TriamFloat kan een organisatie van dienst zijn vanaf het idee tot de implementatie van het platform.” 

Samenwerking E-CF

In 2018 heeft Vijfhart ondersteuning gehad van onderwijskundig consultant Romke Mulder. Tim vertelt: “In 2018 heeft Romke jullie opleidingen langs E-CF gelegd. We hadden de inhoudsdeskundigen van Vijfhart nodig om de wereld van IT goed te begrijpen, in combinatie met de onderwijskundige expertise van Romke.

Deze samenwerking heeft geresulteerd in een verdere ontwikkeling van de Vijfhart Groeimonitor. “Met de groeimonitor kun je middels een assessment de hard en soft skills van iemand in kaart brengen. Ook kun je groeiprofielen ontwikkelen. Hierbij gaat het om in welke rol zou je terecht kunnen of willen komen en wat is de gap? In die gap zit kennis en competenties. Met behulp van Romke hebben we de E-CF competenties per opleiding in kaart gebracht. Hierdoor zijn wij in staat om deze gap te dichten.” Vertelt Bastiaan Janssen.

Investeren in scholing om bij te blijven

Waarom moet je als werkgever investeren in scholing? Tim vertelt: “Investeren in scholing is ontzettend belangrijk in de tijd waar een war of talent gaande is. Je moét wel investeren, er is geen discussie mogelijk om het niet te doen. Op het moment dat een medewerker een vacature bekijkt, gaat hij/zij kijken wat er aangeboden wordt door organisaties qua opleidingsmogelijkheden. Je moet als organisatie investeren aan een goede voorkant; onboarding. Een goede onboarding houdt in dat een medewerker weet waar alles is, denk aan een toilet maar ook het koffiezetapparaat. Maar ook welk DNA er wordt gevraagd, wat de cultuur is en welke basiseigenschappen een succesvolle medewerker nodig heeft. Bij veel bedrijven in Nederland is dit nog niet vormgegeven.”

Continu opleidingsproces

Tim gaat verder: “Je bent er niet na afronding van de onboarding. Dan begint het pas. Er moet een continu proces van opleiden aanwezig zijn. De markt verandert, waardoor functies veranderen en de persoon in deze functie moet veranderen.” Bastiaan haakt hier op in: “Vroeger werd je opgeleid voor een baan voor 40 jaar, tegenwoordig is dit niet meer. Misschien dat je om- of bijscholing wel keihard nodig hebt om in die functie te kunnen blijven. In de IT in ieder geval wel.

Job rotation

Vroeger werkte iemand gedurende zijn werkleven bij twee werkgevers. Dat is tegenwoordig wel anders. “Er zit veel meer beweging in het arbeidsverleden. Job hoppen is niet meer voorkomend. Ook recruiters zien dat afwisseling gezond en goed is. Tegenwoordig kom je niet binnen voor één rol. Naarmate je werkervaring vordert, wijzig je in functie; job rotation. Er zit veel onbenut potentieel” aldus Tim. Bastiaan: “Bij Vijfhart zeg ik altijd dat we onderweg zijn in een trein. Het is belangrijk dat de juiste mensen in de trein zitten. Komen we op een wissel, zitten we dan nog met de juiste mensen in de trein? Dat is het allerbelangrijkste. Het gaat om de cultuur, maar ook over wat de juiste baan is voor iemand. Dit kan over 5 jaar weer iets anders zijn. In een carriere ontwikkelt iemand zich naar een bepaald punt. Maar dit wordt op een gegeven moment minder. We hebben niet geleerd om te zeggen dat iemand niet meer goed is in zijn/haar baan. Het zit in de cultuur van een organisatie of je dit accepteert en of je gaat kijken hoe iemand zich verder kan ontwikkelen. Als opleidingsbedrijf zeggen wij ‘practice what you preach’. We leiden onze eigen mensen continu op. Ik zeg altijd “blije medewerkers maakt blije klanten’. Dat is echt cruciaal.”

Toekomst van opleiden

Op 7 november organiseerde Triamfloat het congres “Learning & Development in de toekomst“. Tim vertelt: “Wat er allemaal gebeurt; VR, AR, gamification, het kan zo gek nog niet. Ik geloof dat dit een deel is van de toekomst. Maar ook dat we terug gaan naar de basis; het ontwerpen en ontwikkelen van leervraagstukken. Nu is er een hoogconjuctuur waardoor alles kan en mag. Ik verwacht ook meer vraagstukken over blended learning, toekomstgericht opleiden. Ik geloof niet dat er een passende placemat op het bureau ligt van een medewerker. Het gaat om meer interactie en een soort van Netflix: je hebt een module gevolgd en het platform adviseert op basis van eerder afgeronde modules en wat je doet in je job of dit een mogelijke module zou zijn. Just in time learning.

Blended leren

Bastiaan vertelt: “Als je het over leren hebt, heb je het over één heel belangrijk ding: commitment. Mensen die autodidact zijn, zorgen zelf wel voor nieuwe kennis. Er zijn een heleboel mensen die verschillende bordjes om hoog houden; werk, gezin, etc. Hoe je mensen op een bepaald niveau krijgt, is afhankelijk van het commitment en de tijd die ze erin kunnen én willen steken. Ik denk dat  dit met blended leren kan. Blended leren is de manier om effectiever te leren. Er is een stroming die zegt dat blended leren om efficientie gaat. Maar ik denk juist dat daarin dingen fout gaan. Als je als werkgever geen tijd steekt in blended learning, bijv. studieblokken, dan is het een kansloze missie. De toekomst van leren is hoe we effectiever kunnen leren. Just in time leren.

The Human Factor: who is in charge?

Wie is verantwoordelijk en wat zijn de rollen van de werkgever en werknemer als je het hebt over ontwikkelen van talent? Welke bewegingen zie jij? vraagt Bastiaan zich af. “Ik geloof niet in een pasbare route” zegt Tim. “One size fits all is niet meer. Ik geloof in onboarding om cultuur en DNA te snappen. Ik geloof meer in een medewerker die zelf aangeeft wat hij/zij nodig heeft om zijn/haar vak beter uit te kunnen voeren. Sommige organisaties hebben een persoonlijk opleidingsbudget. Een aantal medewerkers maakt hier gretig gebruik van. Zorg dat dit altijd een dialoog blijft met de medewerker.” Bastiaan vult aan: “Het gaat om leiderschap. Als professional ben je zelf verantwoordelijk voor eigen ontwikkeling in de toekomst. Je moet zelf aangeven waar je naar toe wil. Vanuit werkgever ben je verantwoordelijk voor het faciliteren en activeren van mensen. Het is interessant om bij een opleidingsvraag na te vragen wat voor iemand de aanleiding is om die opleiding te volgen. Hier kun je nog verrassingen uit destilleren.

En verder..

Onze kinderen worden opgeleid voor banen die nog niet bestaan. Business as usual zal niet meer voorkomen.” vertelt Bastiaan. Tim haakt hierop in: “Er zijn pieken en dalen. Je kunt niet altijd op de piek zitten in je carrière. Het is soms lekker om het het dal om je heen te kijken waar je vandaan komt en welke weg je nog gaat beklimmen. Neem de tijd voor reflectie en overdenking.

Bekijk hier de video


Lijkt het jou leuk om een keer met Bastiaan te praten over opleidingsgerelateerde vraagstukken? Neem dan contact met ons op via  088 – 542 78 48.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid