Top 15 digitale bedreigingen

De European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) publiceerde recent het ENISA Threat Landscape (ETL) 2020 rapport. In dit rapport zijn de top 15 cyber bedreigingen voor de periode januari 2019 tot en met april 2020 geïdentificeerd en geëvalueerd. In het rapport wordt een duidelijke conclusie getrokken: er is nog een lange weg te gaan naar een veiligere digitale omgeving.

Invloed van het coronavirus op de cyber security

De digitale transformatie is in een sneltreinvaart gekomen door het coronavirus. De pandemie dwong tot grootschalige acceptatie van technologie. Adoptie van thuiswerken, virtueel / op afstand leren, online vergaderen, het is het nieuwe normaal geworden.

In korte tijd moesten IT-afdelingen snel reageren op uitdagingen die door thuiswerken werden geïntroduceerd. Hierdoor zijn bestaande cyber beveiligingsmaatregelen afgezwakt. Het ENISA concludeert dan ook dat COVID-19 heeft geleid tot een sterke stijging in cyberaanvallen.

Top 15 digitale bedreigingen in 2020

De ENISA heeft een top 15 van digitale bedreigingen vastgesteld met daarin conclusies en aanbevelingen. Voor iedere bedreiging is een apart rapport beschikbaar. Download de diverse security threat rapporten hier >.

De top 15 digitale bedreigingen in 2020 zijn:

 1. Malware
 2. Web-based aanvallen
 3. Phishing
 4. Webapplicatieaanvallen
 5. SPAM
 6. Denial-of-Service (DDoS)
 7. Identiteitsdiefstal
 8. Datalek
 9. Dreiging van binnenuit
 10. Botnets
 11. Phychische manipulatie / social engineering
 12. Informatielek
 13. Ransomware
 14. Cyberspionage
 15. Cryptojacking

Stijging in phishing, identiteitsdiefstal, dreiging van binnenuit, informatielek en ransomware

De rapporten tonen een stijging aan in het aantal cyber bedreigingen op het gebied van phishing, identiteitsdiefstal, dreiging van binnenuit, informatielek en ransomware. Zo concludeert ENISA dat er een stijging van 667% in phishing scams is, in slechts 1 maand tijdens de COVID-19 pandemie! Ook is er steeds vaker van identiteitsdiefstal dat veroorzaakt wordt door de stijging in datalekken.

Over de European Union Agency for Cybersecurity (ENISA)

De ENISA is het agentschap van de unie dat zich toelegt op het bereiken van een hoog gemeenschappelijk niveau van cyberbeveiliging in heel Europa. Het ETL-rapport brengt het cyberdreigingslandschap in kaart. Met deze informatie wil het ENISA organisaties helpen om een veiligere digitale werkomgeving te creëren.

Download het ETL-rapport hier >


WIL JE NOG MEER TE WETEN KOMEN OVER SECURITY?

Bekijk onze speciale Security themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid