De rollen binnen de scrum-methode in het kort

Klopt! De termen Scrum en Agile hoor je steeds vaker vallen op de werkvloer. Logisch, want steeds meer bedrijven stappen over op werken met Scrum en dat is niet zonder reden. Scrum heeft namelijk nogal wat voordelen; zo worden stakeholders nauw betrokken, creëer je een optimaal teamgevoel door dagelijkse meetings en niet onbelangrijk: staat de klant aan het roer. Scrum kent een aantal duidelijke rollen. Als je met Scrum gaat werken, is het belangrijk om die verschillende rollen te kennen. Vijfhart-productmanager Sterre Verbraak legt uit hoe het in elkaar steekt. 

Scrum Master 
De scrum master is verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van de scrum methode. Hij of zij zorgt ervoor dat er volgens de scrum theorie wordt gewerkt en alle scrum “regels” worden nageleefd. Hierin werkt de scrum master voor de product owner. De scrum master heeft geen autoriteit binnen het team, omdat het team zelf kiest wat er wordt behandeld in de sprints. el Wel kan de scrum master onderdeel zijn van het ontwikkelteam. De scrum master kan dus meer gezien worden als een soort bemiddelaar. 

Wat zijn taken van een scrum master?
Het team leren wat Scrum inhoudt en hoe deze methode in zijn werk gaat.
– Meetings faciliteren en zorgen dat deze goed verlopen.
– Obstakels uit de weg helpen voor collega’s.
– Een coach zijn voor het scrum team.  

Om scrum master te worden binnen een bedrijf moet er vaak een aantal certificaten behaald worden. Denk hierbij aan Professional Scrum Master (PMS) I en PMS II. De cursussen voor deze certificeringen bieden wij aan. Bekijk het volledige aanbod op onze website.   

Product Owner
De product owner is verantwoordelijk voor het creëren van waarde voor zowel het product als het team. Hij of zij vertegenwoordigt alle interne en externe stakeholders en communiceert de wensen duidelijk naar het ontwikkelteam. Op deze manier creëert de product owner een visie voor het team.   

Wat zijn taken van een product owner?
– De kwaliteit van het (deel)product bewaken.
– De wens van de klant vertalen naar het ontwikkelteam.
– De ontwikkelingen op de markt bijhouden.
– Bepalen wat het ontwikkelteam moet doen, maar niet hoe. 
– Bijhouden van de product backlog.  

Hoe de product owner waarde creëert voor een team of product kan per bedrijf verschillen. Wel wordt vaak gevraagd om een product owner certificering. Hiervoor biedt Vijfhart onder andere de cursus Scrum Product Owner met afsluitend het Product Owner examen.  

Het ontwikkelteam 
Het ontwikkelteam werkt aan de taken die voorafgaand aan elke sprint worden vastgelegd met de product owner. Deze taken zijn gebaseerd op de taken uit de product backlog. Het is de bedoeling dat aan het eind van elke sprint de taken zijn voltooid.  

De taken van het ontwikkelteam kunnen dus per sprint verschillen. Wel zijn er een aantal kenmerken voor het ontwikkelteam:
– In het team is veel persoonlijk leiderschap.
– Er is één team, hierbij wordt dus ook veel gefocust op samenwerking.
– Het team kiest zelf hoe taken worden uitgevoerd.
– Het team is samen verantwoordelijk voor het af krijgen van taken en voor fouten die gemaakt worden. 

Al met al heeft het werken met Scrum veel voordelen. Wil jij nou meer weten over Scrum of over een specifieke rol binnen Scrum? Volg dan een van onze Scrum cursussen. Goed om te weten: deze cursussen gaan altijd door, bekijk ze hier.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid