Scrum is geen doel maar een middel: be agile

Het lijkt erop dat bedrijven vandaag de dag vier patronen volgen in het opleveren van producten met behulp van Scrum en Agile. Ze doen niet aan Scrum en zijn niet Agile, doen Scrum maar zijn niet Agile, doen niet aan Scrum maar zijn wel Agile of doen aan Scrum en zijn Agile. Zeg eens eerlijk, in welke groep valt jouw team? En zet je organisatie deze methodieken wel effectief in?

Met Scrum en Agile streef je uiteindelijk dezelfde doelen na: een goed product en een tevreden klant. Maar sommige organisaties verheffen Scrum tot een doel op zich. De vaste methoden en werkwijzen voor het beheer van productontwikkeling moeten de oplevering van het product echter niet in de weg staan. De oplevering en het afstemmen van de functionaliteit van het product op de wensen van de gebruiker zijn Agile-terrein. Hierbij streef je ernaar de juiste producten zo snel mogelijk bij de gebruiker te krijgen.

Belemmerend

De complexiteit van productontwikkeling speelt hierin natuurlijk een rol. Agile worden vergt dat in een vroeg stadium wordt bepaald wat goed en slecht is. Alleen dan kan de organisatie zich aanpassen aan veranderde omstandigheden en zich richten op het doel. Scrum kan daar zeker bij helpen, maar teveel Scrum kan ook belemmerend werken.

De eerdergenoemde vier patronen laten zien hoe deze samenwerking kan verlopen:

1. Geen Scrum doen en niet Agile zijn is een vrij duidelijke. Er is geen intentie om Agile te zijn en Scrum is een modewoord dat sommige medewerkers af en toe weleens gebruiken. Project management is een top-down benadering waarin de manager gebruik maakt van watervalprocessen. Er wordt overmatig gebruik maakt van templates, archieven, project documenten en vaste werkprocessen en tools. Meestal betekent dit dat de project managers hun doel bereiken ondanks, en niet dankzij, de methodologie voor project management. Dit wordt onnodig bemoeilijkt en vertraagd door rapportagestructuren. In de nabije toekomst zullen dit type organisaties waarschijnlijk een Agile-implementatie overwegen om concurrerend te blijven.

Daarom is het belangrijk de drie andere opties goed te onderscheiden;

2. Scrum doen, maar niet Agile zijn is lastiger te onderscheiden. Het komt voor in organisaties die Scrum adopteren als hun manier om Agile te werken. Als je goed oplet zie je gedragspatronen in teams die duiden op moeizame adoptie. Net als andere beheerprocessen zijn de Scrum-methoden makkelijk te hanteren. Maar er is meer nodig om echt effectief te gaan werken. Dit vergt een culturele, en dus een organisatieverandering. Dat houdt in dat de belangrijkste stakeholders dit proces moeten trekken en ondersteunen. Zonder die stakeholders wordt Scrum al snel het doel en nooit het middel voor Agile.

3. Geen scrum doen en Agile zijn is het best haalbare resultaat voor veel organisaties. Ga maar na; Scrum is een methode om een doel te bereiken en geen doel op zich. Agile zijn is een mindset die de hele organisatie aanneemt. Agile organisaties volgen kernwaarden en principes die voor hen definiëren wat Agile voor ze betekent. Deze organisaties zorgen voor snelle feedback om waardevolle producten te leveren. Ze verkorten de ontwikkelcycli, innoveren werkprocessen en het product en betrekken stakeholders, zodat er effectief wordt samengewerkt.

4. Scrum doen en Agile zijn is de heilige graal voor bedrijven die beginnen aan hun Agile-transformatie. Ze omarmen Scrum, maar zien dit slechts als het begin. Om Agile te werken implementeren ze technische werkwijzes op teamniveau. Zoals eerder gezegd, Scrum draait om ontwikkeling en niet om oplevering. Deze organisaties begrijpen dat Scrum slechts een onderdeel is van een succesvolle transformatie.

Maar hoe wordt je dan echt Agile als organisatie, waar is die heilige graal? De eerste stap is het begrijpen van het verband tussen Agile en Scrum.

Wat is het doel van Agile?
Het snel leveren van de juiste producten die onze klanten willen. Door snelle feedback worden overbodige onderdelen doorlopend geschrapt. Snellere doorlooptijden en minder werk in uitvoering. Het product is beter afgestemd op de wensen van gebruikers omdat het is gebaseerd op hun feedback op de feitelijke functionaliteit die wordt opgeleverd. IT-veteraan Jim Highsmith heeft een treffende definitie van Agility. Vrij vertaald: “Agility is de eigenschap om te creëren én in te spelen op veranderingen om winst te behalen in een turbulente bedrijfsomgeving.”

Wat is het doel van Scrum?
Hangt ervan af wie je het vraagt en wat je wilt horen. Even Googelen en je hebt deze definitie (wederom vrij vertaald):

Scrum is een proces voor beheer en controle dat complexiteit vermindert door focus op het bouwen van software die voldoet aan de zakelijke behoeften. Management en teams zijn in staat de voorwaarden en technologieën in handen te krijgen en te houden. Zo kunnen ze werkende software leveren.

Of deze:

Scrum is een Agile framework voor het realiseren van complexe projecten. Scrum is van origine geformaliseerd voor software development-projecten, maar werkt goed voor elk complex en innovatief project. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het Scrum framework is bedrieglijk eenvoudig.

Er zijn elementen in Scrum die tot een Agile mindset leiden als ze goed worden omarmd. Planning in tijdvakken en samenwerking in teams bijvoorbeeld. Maar een dogmatisch gebruik van Scrum kan ook tot resultaten leiden die verre van Agile zijn. Voor veel teams wordt het perfect volgen van de rituelen een doel op zich. Maar organisaties die de Scrum-processen blindelings volgen sluiten hun ogen voor de voordelen van Agile zijn.

Leer Scrum en Agile effectief in te zetten

Bekijk hier ons Scrum-aanbod en onze Agile-trainingen.

Tags:
agileAgile PM FoundationAgile PM PractitionerscrumScrum Masterscrum master trainingScrum Product Owner
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid