OEB, Shaping the future of learning – Taco Hettema

 Berlijn, dag 1

Deze week ben ik samen met mijn collega Dyonne in Berlijn (en ja, mijn vrouw weet daarvan). We zijn hier om te leren over leren. Tijdens de OEB (Online educa Berlin), “Shaping the future of learning” en “learning technologies germany”, twee events die naast elkaar lopen.  Ben je nieuwsgierig naar de verhalen en ervaringen van mijn Dyonne? Lees dan hier haar eerste OEB blog.

De OEB presenteert zich als “The global, cross-sector conference and exhibition on technology supported learning and training”. Prachtige volzin waarbij mijn verwachting is dat ik mensen van over de hele wereld ga zien en spreken. Dat er een beursvloer is met allerlei innovatieve leeroplossingen die ondersteund worden door techniek en er gesproken en gediscussieerd gaat worden over leren en trainen (en dat dat twee verschillende dingen zijn).

Dit event begint morgen met workshops waarvoor je je vooraf moest/kon inschrijven en één van de twee workshops waar ik morgen naar toe ga gaat over “Red Monkeys”, confronterende ideeën waardoor organisaties snel genoeg kunnen innoveren om mee te kunnen in de digitale transformatie. Ik ken het verhaal van Jef Staes nog niet, heb uiteraard wel ff een intro YouTube gekeken om me voor te bereiden, maar ben erg benieuwd wat ik morgen ga leren.

“Ik kijk anders tegen leren aan dan ik 22 jaar geleden deed.”

De oplettende lezer kent mijn voorliefde voor het gebruik van bekende slogans als thema van mijn blogs, ook deze keer een slogan, met dank aan Apple. Ik ben hier omdat ik, met mijn collega Product Managers, anders aankijk tegen leren en trainen dan ik dat 22 jaar geleden deed. 22 jaar geleden was ik klaar met mijn HBO opleiding en toen ben ik begonnen met leren! Ik heb geleerd door te luisteren, doordat ervaren collega’s dingen voordeden, doordat ik door dikke boeken heen worstelde, doordat ik CBT’s doorklikte, doordat ik deed! (en fouten maakte). Mijn manier van leren is de afgelopen jaren verreikt door internet, door YouTube, door online leerplatformen, Safaribooks online, online labs, maar naast de dikke boeken, luisteren, doen en fouten maken! Maar dat is mijn manier van leren, en de toepassing van het door mij geleerde is specifiek voor mij, voor mijn situatie, voor het bedrijf waar ik op dat moment zit, voor het land, de cultuur, voor mijn leeftijd, en passend bij de omgeving die ik heb kunnen scheppen om te leren.

Er is veel te leren van hoe we altijd hebben geleerd, maar voortschrijdend inzicht, kennis, middelen, technologieën, maar zeker ook de veranderde omstandigheden vragen een aanpassing van onze kennis en ons inzicht. Think Different, denk anders, ik denk inderdaad dat een volgende generatie anders denkt, zoals ik anders denk dan mijn vader denkt (en hij was een voorbeeld voor mij toen hij een Commodore64 kocht en een basic cursus ging doen!).

Een voorbeeld over anders denken: Gisteren mocht ik mijn zoon overhoren, hij had wat leerdoelen op zijn smartphone staan, had wat presentaties, linkjes en wat aanwijzingen van de leraar gehad (het boek was namelijk niet voldoende) en zo moest ik hem overhoren. Hij moest drie soorten uitgaven kunnen vertellen maar wist er maar twee. Ik pakte mijn smartphone erbij en googelde het antwoord bij elkaar maar hij zetten zijn vraag in de groepsapp van de klas! Allebei hadden we ongeveer gelijk het juiste antwoord, maar wel anders gevonden. Anders leren, anders denken.

Think different, over leren, over denken, over toepassen, over leren leren, over de liefde voor leren, over “just in time” learning, workplace learning, vaardigheidsleren, brainlearning, personal learning etc etc. Ik heb heel veel baat gehad bij een duidelijk beeld van wat ik moest kennen en kunnen in de rol en functie waarin ik op dat moment zat, maar had wel iemand nodig die mij dat vertelde. Ik geloof in role-based learning, in een combinatie van vaardigheden die nodig is om het beste uit mensen te halen met ruimte voor het maken van eigen keuzes in tijd, plaats en leermiddelen. Daar hoop en verwacht ik deze week meer over te leren en wat ik leer zal ik met jullie delen, in blogs en vlogs, zodat jullie kunnen kiezen wat, wanneer en op welke manier je er van leert, of niet natuurlijk, jouw keuze! Ik ben een IT’er met een specialisatie in leren, ik kan kennis er niet bij je instampen, kan je niet dwingen iets te leren, maar kan je wel helpen met te vertellen wat je voor je rol moet kennen en kunnen, te leren leren en je te mobiliseren om het ook werkelijk te doen, dat is wat mij betreft the future of learning.

Tot morgen en de groeten uit Berlijn!

Taco Hettema, Chief Technology Officer @Vijfhart

 

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid