OEB, innovation that excites – Taco Hettema

OEB, Shaping the future of learning, Berlijn deel 2

Vandaag de eerste dag van het learning event van het jaar in Europa waar Learning & Development professionals van over de hele wereld, uit verschillende sectoren, samenkomen. Basisscholen, voortgezet onderwijs, HBO en Universiteiten, vertegenwoordigers van allerlei bedrijven en opleiders van allerlei pluimage, inclusief leveranciers van allerlei leeroplossingen bij elkaar. Een grote beursvloer met misschien wel 200 bedrijven die allerlei innovatieve producten en diensten op het gebied van leren aanbieden. Innovatiekracht te over zou je dus zeggen. Maar is het ook “Innovation that Excites”? Nou, net als over Nissan is hier vandaag ook veel over gezegd, is het niet veel oude wijn in nieuwe zakken, is het niet meer een evolutie dan echte innovatie, hoe technisch vernieuwend en vooruitstrevend is het dan allemaal, alle “Bullshit Bingo” termen als AI, Big Data, Machine Learning, Virtual en Augmented reality en noem maar op staan op de stands geplakt, maar is het dan ook echt exciting!?

Vanmiddag een sessie van Jef Staes over Red Monkey innovation met een paar krachtige boodschappen die echt wel innovatief zijn maar lang niet iedereen even exciting vindt. In zijn sessie had hij het over het opnieuw uitvinden van Werken&Leren, over duurzame inzetbaarheid gebaseerd op passie en talent. Passie en Talent, in de woorden van Dyonne, waar gaan je ogen van glimmen en waar ben je goed in! Er zit veel in zijn verhaal, een hele goede opbouw waarin behoorlijk prikkelende statements gemaakt worden en stellingen worden geponeerd die behoorlijk confronterend zijn en waar je (ik wel in ieder geval) echt emotioneel op reageert, boos wordt, onrustig van wordt. Loslaten het hele stelsel van basisopleidingen, basisvakken, van diploma’s maar studenten keuzes geven op basis van passie en talent, laten experimenteren met vakken die niet meetellen om die passie en talent te ontdekken. Loslaten dus dat je een bepaald diploma of graag nodig hebt om een vak uit te oefenen, maar gaan naar een competence playlist, hoe zien je competenties eruit, en dat laten valideren door de community, social validation dus.

Een behoorlijk innovatief idee, dat niet door iedereen omarmd of begrepen wordt, wat destructief is voor de gevestigde orde en dus vaak tegengehouden wordt door de mensen die het voor het zeggen hebben en de innovatie niet zien/snappen/willen. Ik zie ook allerlei mitsen en maren en beren en bergen, maar dat zien heel veel mensen en toch gaat de innovatie in verschillende gebieden heel hard! Hoe komt dit? Juist door mensen die geloven in iets waar anderen niet in geloven, die daarin een groep met pioniers meekrijgen en op die manier hun idee gaan uitwerken net zolang totdat de volgende groep (followers) het ook ziet en we de massa krijgen om zelfs de gevestigde orde mee te krijgen, omdat het er dan is, bestaat, zich bewijst.

Waar ben ik in deze groep, ik vind mezelf wel creatief, maar echt innovatief? Ik wil wel pionieren, nieuwe dingen uitproberen, maar relateer en koppel het wel graag aan iets wat al gevestigd is, iets waar ik het in mijn hoofd en in de praktijk aan op kan hangen, aan kan sluiten. Echte disruptieve, nee, destructieve innovatie maakt juist die kapstok stuk en dat vereist passie en talent om achter je geloof aan te gaan en het ook werkelijkheid te laten worden.

Innovation that excites

Ik ben ernaar op zoek, maar realiseer me wel dat het niet voor iedereen is, dat innovatie voor grote groepen te snel gaat, dat ze er hun hoofd niet omheen kunnen krijgen. Boodschap van Jef was, respecteer dat dan ook van elkaar, respecteer de innovators en die pioniers, maar als innovators, respecteer ook de groep voor wie het te snel gaat. Ik vind Nissan niet zo exciting, maar innovatie in werken én leren wel! Ik hoop hier het komende jaar mijn steentje aan bij te dragen en zoek innovators en pioniers die met me mee willen doen, ik hoor graag van je!

Taco Hettema, Chief Technology Officer @Vijfhart

ps: De intro van Jef zelf is overigens hier te zien:

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid