Nieuw Cisco certificeringsprogramma

Wat zijn de veranderingen en de gevolgen?

Cisco heeft op 10 juni 2019 tijdens Cisco Live in San Diego een nieuw ‘Next-level’ certificerings- en trainingsprogramma aangekondigd. Ondanks dat het programma pas op 24 februari 2020 in gaat is het belangrijk te weten wat de wijzigingen in houden en wat dit voor jou als medewerker en/of voor jouw organisatie betekent.

Waarom een nieuw certificeringsprogramma?

De reden van deze wijzigingen is dat het huidige Cisco certificeringsprogramma niet goed meer aansluit op de vraag naar digitale netwerken. Er worden andere vaardigheden van zowel netwerkingenieurs als softwareontwikkelaars gevraagd om deze nieuwe netwerken te bouwen en te onderhouden.

Wat gaat er veranderen?
CCNA: Er blijven 2 CCNA certificeringen over.

Cisco brengt het aantal CCNA thema’s terug van 10 naar slechts 2:

CCNA
De nieuwe CCNA certificering kan worden behaald door het doen van slechts één examen (200-301 CCNA) en toetst je kennis ten aanzien van de technologie-thema’s Routing & Switching, Wireless, Security, Data Center, Service Provider en Collaboration. In tegenstelling tot het huidige CCNA programma is de inhoud van de nieuwe CCNA certificering meer conceptueel. Wil je je meer specialiseren in een thema, dan dien je hiervoor een CCNP certificering te volgen.

CCNA DevNet Associate
Omdat voor de digitale netwerken van Cisco ook softwarekennis benodigd is, zijn software(development) vaardigheden van groot belang. De nieuwe CCNA DevNet Associate certificering toetst je vaardigheden in het ontwikkelen en onderhouden van applicaties die zijn gebouwd op Cisco platformen. Ook deze certificering kan met slechts één examen (200-901 DEVASC) worden behaald.

CCNP: Er blijven 6 CCNP certificeringen over.

Cisco brengt het aantal CCNP thema’s terug van 10 naar 6. Een CCNP certificering kan worden behaald door het succesvol afronden van 2 examens: een core examen en een concentration examen.

DevNet Professional

Het behalen van een Cisco Certified DevNet Professional-certificering bewijst dat je bekwaam bent in het ontwikkelen en onderhouden van applicaties die zijn gebouwd op Cisco-platforms.

N.B.: Wanneer je het examen 300-435 doet telt dit ook mee voor het CCNP Enterprise examen.

CCNP Enterprise

Het behalen van CCNP Enterprise-certificering bewijst je vaardigheden m.b.t. het implementeren van Cisco gebaseerde oplossingen voor bedrijfsnetwerken.

N.B.: Wanneer je het examen 300-435 doet telt dit ook mee voor het CCNP Enterprise examen.

CCNP Collaboration

Het behalen van CCNP Collaboration-certificering bewijst je vaardigheden met Cisco’s Collaboration-oplossingen.

CCNP Data Center

Het behalen van CCNP Data Center-certificering bewijst je vaardigheden ten aanzien van datacenteroplossingen.

CCNP Security

Het behalen van CCNP Security-certificering bewijst je vaardigheden met de security-oplossingen van Cisco.

CCNP Service Provider

Het behalen van CCNP Service Provider-certificering bewijst je vaardigheden op het gebied van oplossingen van Service Providers.

Voorkennis is niet langer verplicht voor een CCNP of CCIE certificering

Het is straks niet langer verplicht om een CCNA certificering in bezit te hebben om een CCNP certificering te kunnen behalen. Hetzelfde geldt voor een CCIE certificering.

Het is niet verplicht om hiervoor een CCNP certificering te bezitten.
Uiteraard dien je wel een goed begrip hebben van de examenonderwerpen voordat je het examen aflegt.

Alle Cisco certificeringen 3 jaar geldig!

Specialist- en CCIE certificeringen zijn nog 2 jaar geldig, maar vanaf 24 februari 2020 zijn alle Cisco certificeringen 3 jaar geldig.

Hercertificeren kan door het behalen van de bijhorende examens, maar kan ook door aan te tonen dat je je kennis blijft ontwikkelen met het verdienen van Continuing Education credits. Je kunt bijvoorbeeld credits verdienen door het bijwonen van Cisco Live sessies en door het volgen van Cisco trainingen.

CCIE: Written exams vervallen

Alle CCIE written examens vervallen per 24 februari 2020. Hiervoor in de plaats dien je om een CCIE certificering te behalen een bijhorend core examen succesvol af te ronden plus een lab-examen.

Voor een CCDE certificering dien je nog wel nog een written examen af te leggen met aansluitend een practical examen.

Wanneer worden de nieuwe trainingen verwacht?

De nieuwe en geupdate trainingen worden over de komende 8 maanden uitgerold. De nieuwe examens worden daarentegen niet eerder dan 24 februari 2020 beschikbaar gesteld.

Wat betekent dit voor je huidige certificeringen?
Indien je een geldige CCNA, Specialist of CCNP certificering bezit
 1. Je huidige certificering blijft geldig tot aan de originele vervaldatum. Wanneer het nieuwe programma op 24 februari 2020 in werking treedt, worden je op dat moment geldige certificaten omgezet naar het nieuwe programma. Let op, de vervaldatum van je certificering blijft wel ongewijzigd.
 2. Wanneer je certificering vervalt voor 24 februari 2020, dan adviseren we je om je certificering tijdig te verlengen op basis van de huidige voorwaarden. Een geldige certificering wordt straks immers omgezet naar een nieuwe certificering.
 3. Vervalt je nu nog geldige certificering na 24 februari 2020, dan is het verstandig om straks een plan te maken om je te hercertificeren op basis van de nieuwe voorwaarden.
Indien je een geldige CCIE certificering bezit

Heb je een geldige CCIE status, dan wordt de vervaldatum van de certificering met een jaar uitgesteld. Voorbeeld: als de vervaldatum van je CCIE status 21 april 2020 is, dan wordt deze automatisch verlengd naar 21 april 2021.

Bezig met een Cisco certificeringstraject?

Ga gewoon door met het certificeringstraject waarmee je bezig bent en rond deze af vóór 23 februari 2020. Je krijgt dan automatisch de nieuwe versie van de certificering of specialist erkenning (indien van toepassing).

Cisco-certificering migratiepaden

Verder heeft Cisco voor iedere huidige Cisco-certificering migratiepaden vastgesteld richting de nieuwe Cisco-certificeringen. Deze migratiepaden zijn verwerkt in Migration Tools waarin je precies kunt aanvinken welke examens je reeds behaald hebt. De tools geven vervolgens aan wat dit betekent voor het vervolg. Het is dus niet nodig om de voorbereidingen voor de certificeringen die je wilt behalen te laten wachten tot na 24 februari 2020.

Cisco Migration Tools

Cisco heeft online de volgende Migration Tools beschikbaar gesteld om de overstap eenvoudig inzichtelijk te maken:

 1. Migration Tool CCNP Routing & Switching > naar nieuwe CCNP Enterprise certificering
 2. Migration Tool CCNP Cloud > naar nieuwe CCNP Data Center certificering
 3. Migration Tool CCNP Security > naar nieuwe CCNP Security certificering
 4. Migration Tool CCNP Collaboration > naar nieuwe CCNP Collaboration certificering
 5. Migration Tool CCNP Service Provider > naar nieuwe CCNP Service Provider certificering
 6. Migration Tool CCNP Data Center > naar nieuwe CCNP Data Center certificering
 7. Migration Tool CCNP Wireless > naar nieuwe CCNP Enterprise certificering
 8. Migration Tool CCDP > naar nieuwe CCNP Enterprise certificering
Nieuwe hercertificeringsvoorwaarden vanaf 24 februari 2020

Vanaf 24 februari 2020 kan je je hercertificeren voor een Cisco certificering door het behalen van examens, maar ook door aan te tonen dat je je kennis blijft ontwikkelen met het verdienen van Continuing Education credits.

Je ontvangt credits voor bijvoorbeeld het bijwonen van Cisco Live training sessies en het volgen van Cisco trainingen (online of klassikaal).

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid