Leidinggeven in de IT – vrouwen, laat je horen!

De cijfers liegen er niet om: slechts 10 procent van de werkzame ICT’ers in Nederland is vrouw, blijkt uit cijfers van het CBS. Daarnaast zien we dat als je als vrouw een plek ambieert aan de top, je helaas nog voornamelijk wordt omringd door mannen. Wel constateren we een duidelijke inhaalslag (sectorbreed): als de trend zich ongewijzigd doorzet, zullen er in 2030 evenveel vrouwelijke leidinggevenden als mannen zijn!

Als je denkt dat deze blog alleen voor vrouwen is, heb je het mis. Mannelijke leiders kunnen van vrouwelijke leiders leren en visa versa. In deze blog geven we je daarom ook tips die je kunt inzetten als leidinggevende en geven we een voorbeeld van topvrouwen.

Hoe sta jij je ‘mannetje’ tussen al dat testosteron?

Ingrid Thijssen, Topvrouw van het jaar 2016*, CEO bij Alliander: “Van collega’s hoor ik dat ik openhartig ben, me kwetsbaar opstel. Dat zijn vrouwelijke eigenschappen waarmee ik denk dat ik ook hier een voorbeeld kan zijn voor anderen.

Het verschil tussen mannelijk en vrouwelijk leiderschap is terug te leiden naar onze hormoonhuishouding. Mannen worden vooral gedreven door testosteron en vrouwen door oestrogeen. Beide hormonen zorgen voor een ander gedragsrepertoire.

Vaak zie je ook dat vrouwen vaardig zijn in empathie, communicatieve vaardigheden, inlevingsvermogen, duidelijk en resultaatgericht, persoonlijke aandacht en focus op de langere termijn. Het is belangrijk dat je deze vrouwelijke kwaliteiten kunt benadrukken.

Tip: Heb jij vrouwelijke leidinggevenden om je heen?

Observeer hen eens en kijk welke vrouwelijke kwaliteiten zij hebben en met effect weten in te zetten in hun leiderschap. Ga met ze in gesprek over de stappen die zij hebben gemaakt en welke lessen jij hieruit kunt leren.

Straal zelfvertrouwen uit

Een struikelblok voor vrouwen zit in de mate van risico nemen en zelfvertrouwen. Vrouwen zijn van nature onzekerder. Het openlijk uitkomen voor je onzekerheid zien mannen vaak als een teken van incompetentie. Maar je onzekerheid helpt je juist om actie te ondernemen en om ervoor te zorgen dat je competentie groeit en zelfverzekerder wordt. Naarmate je meer zelfvertrouwen uitstraalt, acht men je competenter.

Wat te doen tegen onzekerheid?

Dyonne Beatse, Product Manager binnen Vijfhart: “Om als jonge vrouw een manager te worden in een voornamelijk mannenbedrijf (alhoewel er in het afgelopen jaar steeds meer vrouwen bij zijn gekomen), was voor mij een spannende tijd. Je wilt zelfvertrouwen uit stralen, dat men je serieus neemt maar onder deze uiterlijke verschijning voel je je eigenlijk onzeker. Dat zien of voelen anderen. Die onzekerheid wilde ik niet meer en dus heb ik actie ondernomen; een opleiding gevolgd, andere collega managers geobserveerd maar ook feedback gevraagd aan mijn collega’s. Het effect hiervan was dat ik mij steeds zelfverzekerder ging voelen en dat ook ging uitstralen. Mijn tip aan iedere leidinggevende is dan ook: vraag feedback aan je collega’s, laat zien dat je wil groeien en zeg dat hun feedback je enorm kan helpen om deze groei te verwezenlijken.

Ingrid de Graaf, Topvrouw van het jaar 2017, Directievoorzitter particulier en directielid Aegon Nederland: “Voor jonge vrouwen is het belangrijk om te weten dat ook zij tot de bestuurskamers kunnen toetreden. (..) Het vraagt soms lef van je want het is niet altijd voor iedereen de veiligste keuze lijkt.” Ingrid Thijssen: “het is wel degelijk mogelijk; een vrouw aan de top.

Heb jij ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie?

In deze blog hebben we gebruik gemaakt van voorbeelden van Topvrouwen die in een bestuur of directie zitten. Wij geloven erin dat Topvrouwen niet afhankelijk zijn van de positie binnen een organisatie, maar dat een Topvrouw weet wat ze wil, een “droom” heeft en ook alles doet om dit te verwezenlijken. En wij helpen je hier graag bij. Dus heb jij ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie? Bekijk dan eens de training Resultaatgericht Leidinggeven – aan IT professionals.

*Stichting Topvrouw van het jaar
De jaarlijkse verkiezing van de Topvrouw van het jaar heeft als doel een platform te creëren waarop vrouwelijke directieleden in Nederlandse bedrijven en organisaties aandacht krijgen, zichtbaar zijn en daarmee een functie als rolmodel kunnen vervullen. De Stichting Topvrouw van het jaar heeft de “Young Talent Award” ingesteld als aanmoedigingsprijs voor jong vrouwelijk talent met een leeftijd van maximaal 31 jaar.

 


 

Wil je nog meer te weten komen over Soft Skills?
Neem dan eens een kijkje op onze speciale themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid