Even voorstellen: Jeroen de Wolf – Java trainer Vijfhart

Laatst noemde iemand mij een Java goeroe… Jeroen de Wolf, Java trainer bij Vijfhart.

Hoewel ik dat als een compliment beschouw is dat toch iets teveel eer. Hoe dan ook was ik gefascineerd door het woord en de achterliggende betekenis.

Maar wat is een echte goeroe? Een goeroe is een spirituele leraar of gids. Etymologisch komt het woord uit het Sanskriet en betekent “zwaar”. De Tibetaanse betekenis is “onovertroffen” en volgens het Sikhisme betekent het “verlichtende boodschapper”. In ICT en Management wordt goeroe gebruikt voor bekende personen wier meningen een hoog aanzien genieten [Wikipedia].

Een invloedrijk persoon aldus Wikipedia, en eerlijk gezegd ben ik dat niet. Ik heb niet bijgedragen aan de totstandkoming van de programmeertaal Java of enig ander ontwikkel framework. Wel heb ik de Java evolutie van dichtbij en zelfs van binnen mogen meemaken en help ik sinds 2000 de kennis over Java te verspreiden via mijn trainingen. In die zin ben ik misschien een goeroe binnen de opleidingswereld, een lange baard zou mij niet misstaan in ieder geval. Enige jaren terug trof ik een studente waarvan ik de vader nog heb opgeleid in Java. Dan besef je dat je dit al best lang doet.

Dit jaar precies twintig jaar ervaring met Java.

Ik ben één van de eerste mensen die werd opgeleid in Java. In die tijd kreeg ik honderd dagen voor een omscholing van geneticus naar Java software engineer. Bij mijn eerste werkgever Baan Company mocht ik programmeren met J++, de Microsoft variant van Java. Dit was Java maar dan met een paar druppels Microsoft gif. Je kon met deze vorm van Java direct Windows functies aanroepen, cool! Bil Gates (één van mijn goeroes) had een hekel aan Java en deed er alles aan om het kapot te krijgen. Toch is J++ later uitgegroeid tot C-Sharp, een andere populaire programmeertaal. Op dit moment is Microsoft stevig Java support aan het inbouwen in hun Azure cloud platform. If you can’t beat them, join them. Tegen het Jaar 2000 maakten de desktop applicaties plaats voor server based applicaties.

Een van de eerste boeken die mij tot deze nieuwe wereld introduceerde was het boek “The Developer’s Guide to the Java Web Server”.

Met dit boek leerde ik een geheel nieuwe benadering van Java programmeren. Geen programma’s meer met een main methode, maar een programma dat draaide op de server. Centraal onderhoud en geen installatie van Java op je eigen machine, een browser is genoeg.

Gelijktijdig met het verschijnen van de Java Enterprise specificatie, een standaard voor server based Java ontwikkeling, verscheen de SOAP specificatie, een XML standaard voor berichtenverkeer. Ook het applicatie landschap veranderde drastisch, het typische monoliet denken werd vervangen door het service georiënteerd denken. Een grappig filmpje over SOAP is hier te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=FiRZwBX3wZo

En zo evolueert het Java platform verder, maar in welke richting gaat het? Oracle heeft recent geuit dat Java ook met zijn tijd mee moet gaan en dat er meer frequent feature updates zullen verschijnen. Maar van Java Enterprise heeft Oracle officieel afstand genomen. Java EE gaat nu verder als Jakarta EE en is nu bij de Eclipse Foundation ondergebracht.

De recente ontwikkelingen in Java gaan uit richting serverless computing, dus geen zware servers meer opgetuigd met allerlei Java technologie en frameworks, maar een server in de cloud, en alleen wanneer je hem nodig hebt. De Java EE APIs bewegen meer en meer richting de cloud. Een server is niet meer een huisdier, maar moet in de cloud als vee beschouwd worden. Dat dit gevolgen heeft voor hoe Java applicaties ontwikkeld worden is niet verwonderlijk. Object georiënteerde principes die uitgaan van toestand (state) worden vervangen door SOA principes waarbij men uitgaat van een stateless programmeermodel.

Een Java goeroe, nee hoor, dat ben ik niet.

Maar ik volg de ontwikkelingen op de voet en deel mijn kennis en ervaringen graag met jou. Op donderdag 28 juni verzorgde ik daarom het Webinar: “What’s new in Java 9 & 10” waarin ik de nieuwe functionaliteit die vanaf Java 9 beschikbaar is onder de loep neem. Deze kan je hier terugkijken.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid