ITIL4® Update – vraag & antwoord

De eerste ITIL4® training is bij ons te boeken. Maar wat houdt ITIL4® nu precies in? Bekijk nu de Podcast met ITIL® trainer Ton Vromans. Hij geeft toelichting op de komende trainingen en wat nu precies het verschil is met de bestaande ITIL3 versie.

Onderstaand een aantal FAQ (frequently asked questions) inclusief antwoord.

Hoe gaat de nieuwe versie van ITIL heten?

De nieuwe versie van ITIL gaat kortweg ITIL4® heten. Axelos heeft de nieuwe versie deze naam gegeven om personen en organisaties te helpen navigeren in de zogenaamde 4e industriële revolutie. De 4e industriële revolutie wordt verward met de digitale revolutie (de derde) en houdt in een integratie van automatisering in verschillende industrieën en daardoor een versnelling van de ontwikkelingen (door robotisering, nanotechnologie, biotechnologie, 3D printen, virtual reality en Internet of Things).

Hoe gaan de certificeringen voor ITIL4 eruit zien?

Onderstaande schema geeft aan hoe de certificeringen eruit gaan zien:

itil4® framework

ITIL Managing Professional (ITIL MP). Deze certificering is gericht op professionals die werkzaam zijn in technologische functies (IT) en geeft je praktische en technische kennis om succesvol te zijn in IT-projecten, binnen teams en met het inrichten van workflows.

ITIL Strategic Leader (ITIL SL). Bij deze certificering pas je de waarde van ITIL toe, niet alleen bij IT-operations zelf, maar bij het toepassen van alle diensten die digitaal worden ondersteund. Met deze certificering laat je zien hoe IT-invloed uitoefent en de bedrijfsstrategie richting geeft.

De certificering zal uit de volgende niveaus bestaan:

  • ITIL Foundation
  • ITIL Specialist modules (3)
  • ITIL Strategist
  • ITIL Leader
  • ITIL Master
Ik ben in het bezit van ITIL v3 foundation certificering, hoe kan ik updaten naar ITIL4®?

Als je alleen het foundation certificaat hebt, zal je opnieuw het examen (en eventueel bijbehorende training) moeten doen wanneer je gecertificeerd wilt blijven. Voor ITIL4® is er veel nieuw materiaal in de training opgenomen. Heb je van ITIL v3 ook de gevorderde modules gedaan en hierbij 17 of meer credits behaald dan kom je in aanmerking voor de zogenaamde “ITIL Managing Professional transition module”.

Ik heb na de ITIL v3 Foundation ook andere certificaten, hoe kan ik updaten naar ITIL4®?

Raadpleeg het schema wat je hier kunt vinden, op pagina 4 en 5 staan de opties.

Is het volgen van een training verplicht?

Vanuit Axelos zijn er geen verplichtingen tot het volgen van een training. De toegevoegde waarde van die een training  heeft: je hebt overdag en ’s avonds niet de mogelijkheden voor zelfstudie; je hecht waarde aan het leren van situaties bij andere bedrijven van andere cursisten; je vind het toch wel handig als de stof lastig is dat de docent je een andere invalshoek geeft waardoor je stof toch nog begrijpt.

Wat gebeurt er met ITIL Practitioner bij de nieuwe certificering?

In de nieuwe ITIL4® certificering komt ITIL Practitioner niet meer terug als zelfstandig certificaat. De kennis en principes vormen wel het fundament van alle modules van ITIL4®. Je kunt de credits van ITIL Practitioner tevens inzetten in de nieuw certificering. Raadpleeg het schema wat je hier kunt vinden, op pagina 4 en 5 staan de opties.

Wanneer komen de modules beschikbaar?

De verwachte release datum van ITIL4® Foundation is in de laatste week van februari 2019. De overige modules (ITIL Specialist, Strategist en Leader) verwachten we in de twee helft van dit jaar (2019)

Hoe kun je ITIL4 ®op ITIL v3 plotten?

Veel van de basis principes en richtlijnen uit ITIL v3 blijven van toepassing in ITIL4®, Axelos geeft wel aan dat geen directe overeenkomsten in de certificering  aanwezig is.

Wanneer wordt ITIL v3 stopgezet?

Axelos zal ITIL v3 niet eerder stopzetten dan juni 2020. Na deze datum worden examens niet meer onderhouden, er geen boeken meer uitgegeven en geen kandidaten meer geaccrediteerd.

 

_____

Wil je nog meer te weten komen over ITIL?
Neem dan eens een kijkje op onze speciale themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid