IT-professionals verrijken zichzelf met Linux

Linux verrijkt IT-professionals. Zowel geestelijk en persoonlijk als zakelijk. Met de juiste Linux-certificaten vergroot je je kennis en loopbaankansen. Meer leren en je certificeren in distributies biedt ongekende mogelijkheden.

De zakelijke verrijking geldt met name voor het groeiende aantal bedrijven dat ervoor kiest de IT-infrastructuur op dit open source besturingssysteem te baseren. IT-reuzen als Cisco, HP Enterprise en Adobe vertrouwen al jaren op dit platform. Het is alweer ruim 25 jaar geleden dat Linus Torvalds Linux ontwikkelde. Het open source besturingssysteem is nooit doorgebroken op desktops. Maar op het gebied van web servers is het een ijzersterk platform met een marktaandeel van meer dan 50% en daarnaast wordt embedded Linux steeds meer gebruikt in projecten op het gebied van systeem- en applicatieontwikkeling.

Linux Foundation stimuleert groei

IT-professionals doen er daarom goed aan zich te verdiepen in dit onderwerp, bijvoorbeeld wat installatie, configuratie, beheer en virtualisatie betreft. De kans is tenslotte groot dat je nu al dagelijks met Linux-besturingssystemen te maken hebt. En dat vaak in combinatie met Windows en diverse UNIX-smaken. Binnen de Linux-markt zijn diverse interessante spelers op de markt, zoals Red Hat, SUSE en Canonical met Ubuntu. De groei en ontwikkeling van deze markt wordt gestimuleerd door de Linux Foundation.

Deze stichting ondersteunt de ontwikkeling van het Linux-platform en wint steeds meer aan invloed. Zo werd ‘zelfs’ Microsoft, in vroegere tijden een gezworen vijand, afgelopen November een platinum lid van de stichting, wat garant staat voor een jaarlijkse investering van minstens een half miljoen dollar. Daarmee volgt Microsoft het voorbeeld van partijen als Intel, Oracle, Qualcomm, Samsung, HP, IBM, Fujitsu en Cisco. De laatste Jaren breidt de Linux Foundation haar activiteiten uit met samenwerkingverbanden, events, trainingen en certificeringen. De stichting promoot, beschermt en standaardiseert Linux door een uitgebreide set diensten aan te bieden en mede dankzij de steun van de grote IT-spelers kan het open source platform goed concurreren met ‘gesloten’ platformen.

De vraag naar Linux-specialisten blijft dan ook onveranderd groot. De certificering hiervoor volgt een logische ladder, te weten administrator > engineer > architect. De certificaten staan hoog aangeschreven, mede vanwege de praktijkgerichte examens en het uitstekende trainingsmateriaal. De meeste examens voor Linux-certificaten zijn gebaseerd op prestaties en duren twee uur of langer. Vijfhart biedt trainingen aan van diverse Linux-distributies en op alle niveau’s van certificering.

Trend: IoT en embedded Linux

Het Internet of Things (IoT) is al omschreven als ‘de infrastructuur van de informatiemaatschappij’. Dit is een ecosysteem waarin onder meer fysieke apparaten, voertuigen, gebouwen met elkaar zijn verbonden via electronica, software, sensoren en netwerkconnectiviteit. Het IoT stelt deze objecten in staat data te verzamelen en uit te wisselen. Daarnaast zijn deze objecten op afstand te monitoren en controleren via bestaande netwerken. Cisco schat in dat het IoT in 2020 al bestaat uit ongeveer 50 miljard objecten. Slimme huizen, steden en transportmogelijkheden zijn volop in ontwikkeling.

Embedded Linux speelt een voorname rol in deze ontwikkeling. Dit besturingssysteem biedt functies en drivers waardoor het veel rollen kan spelen in het IoT. Bijvoorbeeld als gateway voor het vertalen van protocollen. Of als beheersysteem voor een veelvoud van sensoren of interacties met fysieke objecten. De kernel is flexibel genoeg om één of al deze rollen te vervullen. Op het gebied van systeem- en applicatieontwikkeling gaat Embedded Linux een grote rol spelen in de groei van IoT.

Training en examens bij Vijfhart

De embedded Linux-training is één van onze nieuwste aanwinsten en op dit moment de enige in zijn soort in Nederland. Voor onze trainingen werken wij samen met de erkende Linux-trainer Sander van Vugt van onze partner ITGilde. Sander is een onafhankelijke trainer, consultant en schrijver en bereid je op de beste manier voor op het halen van je Linux-certificaten. Hij is een expert in Linux-diensten in zakelijke IT-omgevingen. Hij vliegt de wereld over om training en advies te geven aan grote klanten vanwege zijn specialisme in Linux High Availability Clusters. Zijn tweede stokpaard is Linux Performance. Hij optimaliseerde de prestaties van talloze servers, met winsten van 20% of meer.

Kijk hier voor Vijfharts volledige Linux-portfolio

Grote vraag naar Linux-certificaten in Nederland

Een snelle steekproef bij vacature-sites als Indeed en Linkedin-jobs leert al dat er in Nederland veel behoefte is aan IT-professionals met de juiste certificaten:

Zoekterm Vacatures Indeed Vacatures Linkedin Jobs Totaal
Linux administrator 106 5 265
Linux engineer 466 38 504
Linux architect 61 16 77

 


WIL JE NOG MEER TE WETEN KOMEN OVER Red Hat?

Bekijk onze speciale Red Hat themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Aanmelden nieuwsbrief
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid