How will Cloud, IoT, 5G & Edge Transform The Data Centre Workforce of Tomorrow?

Op 12 november 2019 gaf Bastiaan Janssen op IT Infra een lezing met als titel “How will Cloud, IoT, 5G & Edge Transform The Data Centre Workforce of Tomorrow”. Deze lezing lees je hieronder terug. Liever de video bekijken? Ook dat kan. Scroll naar beneden of ga naar het Vijfhart YouTube kanaal en bekijk de video.

Inleiding

In deze video vertelt Bastiaan over hoe nieuwe technologieën, de competenties en de kennis die benodigd is voor datacenter medewerkers van de toekomst beïnvloedt. Hierbij gaat hij in op vier onderwerpen:

 • Macro Economics & Global marketing trends
 • Global Data Centre Trends
 • Transformation of Competencies
 • Slotopmerkingen

Macro Economics & Global marketing trends

Als we kijken naar de totale commercie, totale productie van de hele wereld, kijken we naar een bedrag van 75 -80 triljard dollar per jaar. In de afgelopen 5 jaar is dit ongeveer 2% per jaar gegroeid. Kijk je naar de IT markt daar binnen, consumer en b2b IT gecombineerd, dan zit je op een bedrag van ongeveer 2,5 – 3 triljard per jaar. Hier zit 40% van de groei in China. We kunnen dus de conclusie trekken dat als je als IT bedrijf niet in China zit, je best een zware tijd hebt om je business behoorlijk te laten groeien. Daarnaast groeit de b2b in IT ook niet zo snel. Daarentegen groeit de consumer IT lekker door. Over de afgelopen 5 jaar is dit gemiddeld 20% gegroeid. Wat vertelt ons dit? Onze klanten besteden meer aan innovatie dan dat IT organisaties doen.

Onze wereld verandert snel..

Bedrijven als Airbnb, Netflix, Facebook, Alibaba.com, Uber, Apple, SocietyOne, hebben gemeen dat ze (bijna) niks meer bezitten. Neem als voorbeeld Uber, grootste taxibedrijf ter wereld, zij hebben geen eigen taxi’s. Of bijvoorbeeld Apple. De software die op hun Itunes staat is geschreven door mensen zoals jij en ik. En Apple, een van de grootste organisaties ter wereld, pakt nog steeds 30-40% marge daar van weg. We zien in markten dat bedrijven zonder heel veel mensen en zonder fabriek binnen komen. Zij verbinden met een mooie website de bron aan de eindgebruiker. En dat is heel erg disruptief.

Fortune 500

Dit zien we terug in de markt. Neem als voorbeeld Kodak. 10-12 jaar geleden stond Kodak in de Fortune 500. De helft van de organisaties die in 10-12 jaar in de Fortune 500 stonden, bestaan niet meer.. Een waarom? Omdat ze de technologische trends mistten of niet konden bijbenen omdat ze niet innovatief waren.

CEO’s

Een ander probleem zijn de CEO’s. Vroeger had een CEO een ambtstermijn van ongeveer 5-8 jaar om voor het bedrijf een goede strategie neer te zetten en het bedrijf naar het volgende level te brengen.

Tegenwoordig heb je geluk als je hier 4-5 jaar voor krijgt. Dus hoe kun je een bedrijf laten groeien en vormgeven voor de toekomst in 4-5 jaar? Dat is heel erg moeilijk. Hierdoor is de druk op CEO’s om het goed te doen heel hoog. Als jij het niet doet, doet iemand anders het wel.

CIO

De economie groeit niet, de bedrijven groeien niet en het budget groeit ook niet. Als bedrijf besteed je 70-80% van je budget om de boel draaiende te houden. Denk hierbij aan facturen sturen, lonen uitbetalen en softwarelicenties aanschaffen. Onze klanten innoveren op hele hoge snelheid. Als organisatie moet je dus kijken hoe je uit dit budget waarmee je de boel draaiende houdt, geld kunt vrij maken voor innovatie. En dat is waar je de trends ziet.

Global Data Centre Trends

Trend: Van je eigen datacenters afkomen

Bedrijven zijn naar de opties aan het kijken:

 • Minder of kleinere on premise datacenters
 • In de cloud
 • Een hybrid cloud
 • Software as a service

Trend: Veerkracht

Traditionele veerkrachtige infrastructuur zal veranderen of compleet gemaakt worden door nieuwe technologieën en de toenemende vraag naar beschikbaarheid.  Als we vroeger meer beschikbaarheid nodig hadden, verhoogden we de aantallen powerfeeds, airco, et cetera. En creëerden we eigenlijk 2 datacenters in 1. Tegenwoordig kunnen we een software gedefinieerd netwerk, opslag en mogelijkheden hebben. We hoeven niet meer alles dubbel te bouwen.

Trend: Energieonafhankelijkheid

Duurzaamheid is iets dat we in principe moeten doen. Want wat is het alternatief om duurzaam te zijn? Dat is een onhoudbare situatie. Dus je moet wel als organisatie.

 • Sommige datacenters zoeken naar een grotere energieonafhankelijkheid
 • Veranderingen in power distributies
 • Er komen steeds meer nieuwe power storage technologieën beschikbaar

Trend: Security

Eerder keken we vooral naar aanvallen op onze IT systemen. Maar tegenwoordig zijn alle devices met elkaar verbonden. Dus we moeten ook goed kijken naar hoe we de beveiliging op deze devices doen. Security staat hiermee hoog op de agenda en is voor organisaties een grote uitdaging.

Trend: Software

Of je het nu leuk vindt of niet; software duwt hardware weg. Weliswaar tot een zekere mate wat mogelijk is. Software neemt de plek van hardware steeds meer in. Waar we vroeger 1 server en 1 applicatie hadden, hebben we tegenwoordig virtualisatie en zelfs hip hop virtualisaties. Er is bijna geen hardware meer nodig.

Trend: IoT

5H is een belangrijke factor voor IoT. 5G brengt drie nieuwe aspecten met zich mee:

 • Hogere snelheid
 • Minder vertraging
 • Mogelijkheid om meer devices in een keer te verbinden

Trend: Edge Data Centres

Stel dat we allemaal onze normale auto inruilen voor een Tesla. Hierdoor wordt er heel veel data gegenereerd. Als we al deze data willen opslaan, is het dan nog steeds zo groen? Welke informatie slaan we op in de auto en welke in Edge datacenters? We moeten keuzes maken welke data we willen houden voor toekomstige analyses.

Trend: Standaardisatie

We gaan naar standaardisatie. Dit zorgt voor eenvoud en vermindering in tijd en kosten voor het bouwen van datacenters. Standaardisatie is de kant waar het op gaat.

Trend: Artificial Intelligence (AI)

Hoe kunnen we efficiënter omgaan met de resources die we hebben? Hoe kunnen we betere of andere beslissingen nemen over de data. Data kun je ook als resource zien.

Voorspellingen

 • Enterprise data centres gaan verdwijnen. In 2025 zal het aantal Enterprise on-premise datacenters gedaald zijn met 80%.
 • In 2025 zal 100% van application development en testing in de Cloud gebeuren.
 • Ook zal 80% application deployment in de Cloud gedraaid worden.
 • Exponentiele groei in data.
 • Groei datacenters markt.

Transformation of Competencies

Waar gaat het naar toe? Wat is de verandering? Wat zijn de benodigde skills, kennis en competenties voor je huidige functie en je toekomstige functie? We ervaren veel uitdagingen in de veranderende competenties van datacenter professionals. Het gaat hier om de competenties op de volgende gebieden:

 • Electrical
 • Mechanical
 • IT Infrastructure
 • Security
 • Soft Skills
 • Artificial intelligence

Voor een toelichting van de verandering in competenties, adviseren wij je om de video vanaf 16:05 te bekijken.

Slotopmerkingen

 1. Verandering blijft komen. Business as usaul bestaat niet meer.
 2. Datacenters veranderen. Daar moeten we op voorbereid zijn.
 3. Omarm de verandering.
 4. Maak jezelf klaar voor de toekomst.

Bekijk de presentatie van Bastiaan


Meer weten

Bekijk onze datacenter trainingen of neem contact met ons op.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid